10 dolog, amit tudnod kell az Apple új fájlrendszeréről

2017. április 12. -
Nemrég jelent meg az iOS 10.3, amivel világszerte felhasználók milliói váltottak egy teljesen új fájlrendszerre, amit APFS-nek neveztek el. Az új rendszer idővel el fog jutni az Apple összes nagyobb platformjára. De miért csinálja ezt az Apple? Mi a különleges benne? Az alábbiakban kiderítjük.
10 dolog, amit tudnod kell az Apple új fájlrendszeréről

Apple File System

Az APFS az Apple File System, vagyis az Apple fájlrendszer rövidítése. Ez az Apple helyettesítője az eddigi HFS+ fájlrendszerre, és előbb-utóbb eljut az iOS, macOS, tvOS, és watchOS rendszerekre, lefedve az összes hardware-t, legyen az Mac, iPhone, iPad, Apple TV és Apple Watch.

Jelenleg az iOS 10.3 az egyenleg nyilvánosan elérhető operációs rendszer, amin fut az APFS.

Az APFS-t arra tervezték, hogy az Apple összes platformjára passzoljon

Minden rendszer megkapja az új fájlrendszer

A HFS+ 1998 körül jött ki, tehát már majdnem 20 éves. Mondhatjuk, hogy egy mára letűnt korszakból maradt itt. A Mac idején jelent meg, és azt ültették át később az iPhone-ra, Apple Watch-ra és Apple TV-re.

Az utóbbi 20 évben sok minden változott. Merevlemezről SSD-re váltottunk, nem CD-ről telepítünk szoftvereket, hanem letöltjük a netről. Ja, és a biztonsági mentésekre már leginkább a felhőt használjuk.

Flash tárolóra optimalizálva

Szinte minden új készülék, amit az Appla kiad manapság flash tárolón fut, beleértve a legtöbb Mac-et is. Az APFS-et úgy tervezték, hogy a flash tárolón működjön a legjobban. Ezáltal valószínű a gyorsabb olvasási és írási idő, és általánosságban megbízhatóbb, ha adatátvitelről van szó.

Fő funkciók: Pillanatkép és klón

A két legnagyobb újítás az APFS-en a pillanatképek (snapshot) és a klónok (clone).

A pillanatképek egy egyszeri, csak olvasható példája a fájlrendszernek. A klónok használatával az APFS létrehoz egy gyors másolatot azonos mérettel, további tárhely foglalása nélkül.

Az alacsony késleltetéstől az APFS készülékeket gyorsabbnak érezzük

Az APFS az alacsony késleltetésre fókuszál. Ez azt jelenti, hogy az olyan folyamatok, mint egy alkalmazás megnyitása, vagy adatszolgáltatás érzékelhetően gyorsabbnak fog tűnni.

Szabadon folyó partíció

Ha Mac-felhasználó vagy, aki partíciókat használ, az APFS változtat egy kicsit a dolgon. Ha az egyik partíción elfogy a hely, az APFS automatikusan igényel tárhelyet a másik partícióról. Az APFS megcsinálhatja ezt, mert létrehoz egy tárolóegységet az összes elérhető partíció körül.

A titkosítás az első

Az APFS-t úgy tervezték, hogy a titkosítás elsődleges funkció legyen. Támogatja az egykulcsos és többkulcsos titkosítást is.

Időtálló

64 bites Apple iOS rendszer

A HFS+ a 32 bites fájl azonosítókat támogatta. Ezzel szemben az APFS a 64 bites inode számokat is támogatja. Az APFS-t időtállóra tervezték, és csak még jobb lesz a jövőbeli frissítésekkel.

Az iOS 10.3-el tárhelyet kapsz vissza

Az APFS-re való frissítésnek van egy egyértelmű előnye. Értékes tárhely szabadul fel, aminek mértéke attól függ, előzőleg mekkorát foglalt el a régi rendszer. Vannak felhasználók, akik több GB-ot is visszakapnak frissítés után.

Az APFS Mac-en még mindig bétában van

Amíg az iOS verzió már elérhető, addig a Mac-es változat még igencsak béta állapotban létezik. Az Apple-nek sokkal nehezebb dolga van, hogy helyes működésre bírja Mac-en. Míg az iOS-nek zárt fájlrendszere van, ami nincs kitéve a felhasználó számára, addig a Mac-nek nyílt, szerkeszthető fájlrendszere van. Ez azt jelenti, hogy az APFS számos olyan kétes helyzetbe futhat, amire az Apple még nem is gondolt. Remélhetőleg az összes hibát kiküszöbölik a béta periódusban. Persze most, béta állapotban is tesztelheted, de még nincs kész. Az APFS nem támogatja az indítólemezeket, a Time Machine-t, FileVault titkosítást, és a Fusion Drives-t.

Igen, érdemes iOS 10.3-ra frissíteni!

Új fájlrendszer

Jelenleg az iOS 10.3 az egyetlen operációs rendszer, amivel elérheted az APFS-t. Annak ellenére, hogy ez egy teljesen új fájlrendszer, érdemes frissítened. Az update-et jó néhány hétig tesztelték béta felhasználók, és a frissítésnek csak előnyei vannak. A váltás gyors, és nem veszítesz semmilyen adatot. Persze sosem lehetünk túl óvatosak, ezért javasolunk egy biztonsági mentést előtte, amit egyébként egy korábbi cikkünkben részleteztünk. Ide kattintva elolvashatod.

Neked hogy tetszik az APFS az eddig hírek alapján? Nem ezt vártad? Frissíteni fogsz? Oszd meg velünk kommentben!

/Forrás: iphonehacks.com/

Már most népszerű az iOS 11, pedig hivatalosan még meg sem jelent Már most népszerű az iOS 11, pedig hivatalosan még meg sem jelent
2017. szeptember 8.
Az Apple nem veszi félvállról az újításokat, amit alátámaszt, mennyire gyors egymásutániságban adják ki a különböző béta verziókat. Még nincs egy hónapja, hogy kijött az iOS11 hetedik változata, nemrég már a kilencedik bétáról lehet hallani.
Lassan halad a hibás iPhone 6s akkumulátorok cseréje Lassan halad a hibás iPhone 6s akkumulátorok cseréje
2016. december 6.
Az Apple iPhone 6s akkumulátor csereprogramja nem halad zökkenő mentesen. Hiába ingyenes a javítás, ha az iPhone-od pont az ünnepek alatt nem lehet nálad. Ráadásul az akkumulátor csere folyamata tényleg nem vesz sok időt igénybe.
6 iPhone kamera tipp, amit ismerned kell, ha tökéletes fotókat szeretnél készíteni 6 iPhone kamera tipp, amit ismerned kell, ha tökéletes fotókat szeretnél készíteni
2017. június 28.
Ahhoz, hogy valóban jó képeket készíts, a technikai háttér mellett elhanyagolhatatlan az is, hogy megfelelően tudd használni az adott kamerát, és annak alkalmazását. Cikkünkben összegyűjtöttünk 6 olyan lehetőséget, amelyet kihasználva garantáltan minőségi képeket készíthetsz.