10 dolog, amit tudnod kell az Apple új fájlrendszeréről

2017. április 12. -
Nemrég jelent meg az iOS 10.3, amivel világszerte felhasználók milliói váltottak egy teljesen új fájlrendszerre, amit APFS-nek neveztek el. Az új rendszer idővel el fog jutni az Apple összes nagyobb platformjára. De miért csinálja ezt az Apple? Mi a különleges benne? Az alábbiakban kiderítjük.
10 dolog, amit tudnod kell az Apple új fájlrendszeréről

Apple File System

Az APFS az Apple File System, vagyis az Apple fájlrendszer rövidítése. Ez az Apple helyettesítője az eddigi HFS+ fájlrendszerre, és előbb-utóbb eljut az iOS, macOS, tvOS, és watchOS rendszerekre, lefedve az összes hardware-t, legyen az Mac, iPhone, iPad, Apple TV és Apple Watch.

Jelenleg az iOS 10.3 az egyenleg nyilvánosan elérhető operációs rendszer, amin fut az APFS.

Az APFS-t arra tervezték, hogy az Apple összes platformjára passzoljon

Minden rendszer megkapja az új fájlrendszer

A HFS+ 1998 körül jött ki, tehát már majdnem 20 éves. Mondhatjuk, hogy egy mára letűnt korszakból maradt itt. A Mac idején jelent meg, és azt ültették át később az iPhone-ra, Apple Watch-ra és Apple TV-re.

Az utóbbi 20 évben sok minden változott. Merevlemezről SSD-re váltottunk, nem CD-ről telepítünk szoftvereket, hanem letöltjük a netről. Ja, és a biztonsági mentésekre már leginkább a felhőt használjuk.

Flash tárolóra optimalizálva

Szinte minden új készülék, amit az Appla kiad manapság flash tárolón fut, beleértve a legtöbb Mac-et is. Az APFS-et úgy tervezték, hogy a flash tárolón működjön a legjobban. Ezáltal valószínű a gyorsabb olvasási és írási idő, és általánosságban megbízhatóbb, ha adatátvitelről van szó.

Fő funkciók: Pillanatkép és klón

A két legnagyobb újítás az APFS-en a pillanatképek (snapshot) és a klónok (clone).

A pillanatképek egy egyszeri, csak olvasható példája a fájlrendszernek. A klónok használatával az APFS létrehoz egy gyors másolatot azonos mérettel, további tárhely foglalása nélkül.

Az alacsony késleltetéstől az APFS készülékeket gyorsabbnak érezzük

Az APFS az alacsony késleltetésre fókuszál. Ez azt jelenti, hogy az olyan folyamatok, mint egy alkalmazás megnyitása, vagy adatszolgáltatás érzékelhetően gyorsabbnak fog tűnni.

Szabadon folyó partíció

Ha Mac-felhasználó vagy, aki partíciókat használ, az APFS változtat egy kicsit a dolgon. Ha az egyik partíción elfogy a hely, az APFS automatikusan igényel tárhelyet a másik partícióról. Az APFS megcsinálhatja ezt, mert létrehoz egy tárolóegységet az összes elérhető partíció körül.

A titkosítás az első

Az APFS-t úgy tervezték, hogy a titkosítás elsődleges funkció legyen. Támogatja az egykulcsos és többkulcsos titkosítást is.

Időtálló

64 bites Apple iOS rendszer

A HFS+ a 32 bites fájl azonosítókat támogatta. Ezzel szemben az APFS a 64 bites inode számokat is támogatja. Az APFS-t időtállóra tervezték, és csak még jobb lesz a jövőbeli frissítésekkel.

Az iOS 10.3-el tárhelyet kapsz vissza

Az APFS-re való frissítésnek van egy egyértelmű előnye. Értékes tárhely szabadul fel, aminek mértéke attól függ, előzőleg mekkorát foglalt el a régi rendszer. Vannak felhasználók, akik több GB-ot is visszakapnak frissítés után.

Az APFS Mac-en még mindig bétában van

Amíg az iOS verzió már elérhető, addig a Mac-es változat még igencsak béta állapotban létezik. Az Apple-nek sokkal nehezebb dolga van, hogy helyes működésre bírja Mac-en. Míg az iOS-nek zárt fájlrendszere van, ami nincs kitéve a felhasználó számára, addig a Mac-nek nyílt, szerkeszthető fájlrendszere van. Ez azt jelenti, hogy az APFS számos olyan kétes helyzetbe futhat, amire az Apple még nem is gondolt. Remélhetőleg az összes hibát kiküszöbölik a béta periódusban. Persze most, béta állapotban is tesztelheted, de még nincs kész. Az APFS nem támogatja az indítólemezeket, a Time Machine-t, FileVault titkosítást, és a Fusion Drives-t.

Igen, érdemes iOS 10.3-ra frissíteni!

Új fájlrendszer

Jelenleg az iOS 10.3 az egyetlen operációs rendszer, amivel elérheted az APFS-t. Annak ellenére, hogy ez egy teljesen új fájlrendszer, érdemes frissítened. Az update-et jó néhány hétig tesztelték béta felhasználók, és a frissítésnek csak előnyei vannak. A váltás gyors, és nem veszítesz semmilyen adatot. Persze sosem lehetünk túl óvatosak, ezért javasolunk egy biztonsági mentést előtte, amit egyébként egy korábbi cikkünkben részleteztünk. Ide kattintva elolvashatod.

Neked hogy tetszik az APFS az eddig hírek alapján? Nem ezt vártad? Frissíteni fogsz? Oszd meg velünk kommentben!

/Forrás: iphonehacks.com/

10 trükk, amivel villámgyorssá teheted az iOS-t 10 trükk, amivel villámgyorssá teheted az iOS-t
2017. április 27.
Az Apple legújabb iOS.3 update-je kiváló újításokat hozott új funkciókkal, számos biztonsági javítással és hasznos trükkökkel. Jó frissítés volt, de messze nem tökéletes. Április elején a cég kiadott egy iOS 10.3.1-es frissítést, ami új hibajavításokat tartalmaz az iPhone, iPad és iPod touch tulajoknak.
Hasznos tippek & trükkök az iPhone X legégetőbb problémáira Hasznos tippek & trükkök az iPhone X legégetőbb problémáira
2018. január 10.
Az iPhone X teljesen különbözik az elődeitől, gondoljunk csak a lenyűgöző OLED kijelzőre, vagy épp az ikonikus Home gomb hiányára. De mint minden okostelefon esetében, az iPhone X készüléknél is előfordulnak problémák. Ezért összeállítottunk egy listát, melyben összefoglaljuk az eddig támogatási fórumokon talált hibákat, s igyekszünk ezekre leírni a lehetséges megoldásokat, hogy az új készüléked tökéletesen működjön.
Meghibásodások, amelyek egy nyaralás alatt érhetik a készüléked Meghibásodások, amelyek egy nyaralás alatt érhetik a készüléked
2017. június 23.
A szélsőséges időjárás nem csak az idegrendszeredre és hangulatodra nyomja rá a lenyomatát, hanem a telefonodra is. Ha csak 15-20 percre hagyod figyelmetlenül a készüléked a parton, visszafordíthatatlan következményei lehetnek.