25 év tapasztalata a legújabb MacBookban

2016. október 28. -
Fontos hét ez az Apple történetében, legalábbis Tim Cook szerint, ugyanis 25 éve adták ki a legelső Apple laptopot. Sejteni lehetett előre is, hogy a csütörtöki bemutatón majd nagyot dobbant a cég, ezekre a várakozásokra kontráztak rá a véletlenül, vagy nem véletlenül megjelent képek, így nem csoda, hogy tűkön ülve vártuk a legnagyobb bejelentéseket, nem is hiába.
25 év tapasztalata a legújabb MacBookban

A bemutató előtti napon már szivárogtak ki képek az Apple megújuló laptopjairól, ezeket egy villámcikkben össze is foglaltuk. A képek egyébként legnagyobb részben igazolták a az előre megjósolt fejlesztéseket, de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elvérzett termékkel. Sajnos, vagy nem sajnos a Macbook Air rajongói számára nem hozott túl sok örömöt a csütörtöki nap, hiszen a megújult laptop megjelenésével bejelentették, hogy elkaszálják a Macbook Air sorozatot, azaz többet ebből a szériából már nem fognak gyártani. Ez egyébként érthető, a most megjelent laptopok vékonyabbak és könnyebbek is, így már a cégnek nincs oka az Air széria forgalmazására.

Most, hogy így, hogy méltó módon megemlékeztünk az elhullottakról, merüljünk bele az újdonságokba!

Kinézet

Ha rövidek szeretnénk lenni: Ez bizony szép lett. Eddig sem panaszkodhattunk az Apple termékek kinézetére, innentől sem fogunk.

Az ezüst és űrszürke alumínium vázakban érkező darabok, 2 méretben elérhetőek. A kisebb 13 colos, ebből lehet majd kétfélét választani, az egyiken van TouchBar a billentyűzet tetején, míg a konzervatívabb, kevesebb újdonságot igénylők kedvéért a másikon nincs. Nagyobb testvérük 15 colos méretben érkezik, itt azonban nincs lehetőségünk TouchBar nélkülit vásárolni. Mind a három laptop oldalt fémborítást kapott, érzékeltetve az exkluzív mivoltát a gépeknek.

A billentyűzet nagyobb lett, elméletileg sokkal tartósabbak és 4-szer stabilabbak, mint az előzőn. Az érintőpad is megnőtt, az a kétszeresére duzzadt.

TouchBar

MacBook pro TouchBar

Maga a TouchBar dinamikus. Ami azt jelenti, hogy folyamatosan változik a funkciója, mindig ahhoz köti a megjelenő ikonokat, mikor épp milyen munkát végzünk. Ha például filmet nézünk, akkor a play és lejátszó gombok jelennek meg,  e-mail írás közben az ahhoz köthető funkciógombok stb.. Egyébként a laptopról eltűnt, az Escape gomb, ami azért nem probléma, mert jelen van a TouchBarban ikonként. Talán az egyik legkellemesebb meglepetés, hogy ezeket az ikonokat, majd mi is személyre szabhatjuk. A TouchBar jobb oldalán található a Touch ID, azaz igen, belekerült a telefonokból és tabletekből már-már jól megszokott ujjlenyomat érzékelő. Ezzel nem csak a bejelentkezést könnyíti meg, de a vásárláskor történő azonosítás is gyorsabb folyamat lehet majd.

A kérdésre a válasz, hogy  vajon likvidálta a Jack portot a laptopjaiból is az Apple, a válasz, hogy nem. Egyelőre ne ítélkezzünk, várjuk meg az iPhone 7 széria tapasztalatait, ezzel kapcsolatban, utána le tudunk szűrni tanulságokat.

A laptop oldalából eltűnt a micro SD kártyaolvasó, így már a DVD-k után erről is elfelejtkezhetünk. Viszont négy Thunderbolt csatlakozó helyet kapott. Ezeken a portokon keresztül csatlakoztathatunk a laptopra telefonokat, monitorokat, külső winchestereket, töltőt, nagyjából mindent. Sőt, mivel egy USB 3-as csatlakozónál kb 8-szor gyorsabb, így nem okoz gondot neki, egy 8K-s médiafálj átvitele, akár egyaránt két kijelzőre sem. Erről mutatunk egy infografikát, ami igen látványosan felfedi a különbségeket.

Thunderboalt gyorsasága

Kijelző

A Macbook Pro sorozat legfényesebb és legszíngazdagabb kijelzői néznek majd vissza ránk, ígéri az Apple. A fehér még fehérebb lett, emellett a zöld és piros színtartomány olyannyira kibővült, hogy a laptop talán olyat is megmutat már, amit látni sem akarunk. A kijelző kontrasztaránya sokat javult, ha hihetünk a számoknak, akkor 67%-al lett jobb, mindemellett a képernyő fényereje is sokkal erőteljesebb lett, megkönnyítve nekünk, a nappali laptop használatot.

Akkumulátor

Az Apple nem szokott viccelni, ha laptopjai akkumulátoráról van szó. Maradjunk annyiban, hogy egy Békéscsaba – Kiskunfélegyháza közötti vonat utat túl fogsz vele élni. Hivatalosan egy teljes feltöltéssel 10 órás üzemidőt jósol a cég a laptopnak.

Hardver

A hardverek bitang erősek, biztosak vagyunk benne, hogy hosszú évekig nem kell majd azon aggódnod, hogy akadozni fog a géped. Azért,  hogy ne kelljen a száraz anyagokkal időt eltöltened a könnyebb átlátásért, összefoglaltuk neked egy táblázatban.

MacBook Pro 13”

MacBook Pro 13” Touch Bar + Touch ID

MacBook Pro 15” Touch Bar + Touch ID

 

Processzor

2,0 GHz-es kétmagos Intel Core i5

2,9 GHz-es, kétmagos intel Core i5

Tárhely

256 GB-os SSD

256 GB-os SSD

256 GB-os SSD

Memória

8 GB 1866 MHz8

8 GB 2133 MHz

16 GB 2133 MHz

Érintőpad

Fource Touch érintőpad

Fource Touch érintőpad

Fource Touch érintőpad

Thunderbolt csatlakozók száma

2 db Thunderbolt

4 db Thunderbolt

4 db Thunderbolt

A laptopokat csak komoly lelkiismeret furdalással tudnánk nem drágának mondani, mert, hát nagyon drágák. Az alap laptop, amelyik nem rendelkezik TouchBarral, illetve a hardverei is a leggyengébbek 550 000 forintról indul. Ha olyat szeretnénk, amiben van ujjlenyomat olvasó, az már 650 000 és nem is ragoznánk a dolgot, a legjobb specifikációjú laptop jócskán túllépi az 1 millió forintot.
Árazás

Na de mit kapunk ennyi pénzért? Egy nagy múltú és még nagyobb jelenű cég, olyan termékét, amelynek méltán van és volt neve a piacon. Ráadásul ezt a terméket most felújították, belepakoltak rengeteg innovatív funkciót, olyan újdonságot, amelyeket más laptopban egészen biztosan nem kapsz meg. Ezeknek az újdonságoknak ráadásul a használhatósága is tökéletes, sőt, mondhatni, hogy a bemutatón még csak a jéghegy csúcsát láttuk. Abban biztosak vagyunk, hogy minél többet fogod használni a laptopot, és minél inkább hozzászoksz a használatához a TouchBarnak és egyaránt a MacBook Pronak, annál inkább nélkülözhetetlennek fogod találni.

8 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt megveszed az iPhone 8-at! 8 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt megveszed az iPhone 8-at!
2017. augusztus 11.
Eltervezted, hogy megveszed az iPhone 8-at? Pár dolgot meg kell tenned előtte! Sokan fejetlenül, ész nélkül vágnak bele egy új készülék vásárlásába. Pedig az iPhone 8 nem kerül majd kevés összegbe és igenis, érdemes előtte átgondolni a vásárlást, megtenned a szükséges előzetes lépéseket, hogy boldog tulajdonosa legyél a készülékednek. A cikkünk ebben segít neked.
Az Apple ökoszisztéma Az Apple ökoszisztéma
2018. március 28.
Az ökoszisztémát az egymással interakcióba lépő organizmusok biológiai közösségeként definiáljuk. Technológiai értelemben ez egy szoftverrel ellátott készülékek csoportja, mely képes létrehozni egy kollaboratív hálózatot. Sok cég használja ezt a módszert, hogy termék családokat hozzon létre, de egyik vállalat sem sajátította el ezt a technikát olyan tökéletesen, mint az Apple az Apple Ecosystem-mel (Apple Ökoszisztéma).
Gyűlnek a viharfelhők Macbook pillangó billentyűzete fölött Gyűlnek a viharfelhők Macbook pillangó billentyűzete fölött
2018. május 25.
Az Apple pillangó billentyűzete már régóta ellentétes érzelmeket vált ki, de a hétvégén felgyorsultak az események, amikor egy csoportos pert indítottak a vállalat ellen az alkatrész hibája miatt.