25 év tapasztalata a legújabb MacBookban

2016. október 28. -
Fontos hét ez az Apple történetében, legalábbis Tim Cook szerint, ugyanis 25 éve adták ki a legelső Apple laptopot. Sejteni lehetett előre is, hogy a csütörtöki bemutatón majd nagyot dobbant a cég, ezekre a várakozásokra kontráztak rá a véletlenül, vagy nem véletlenül megjelent képek, így nem csoda, hogy tűkön ülve vártuk a legnagyobb bejelentéseket, nem is hiába.
25 év tapasztalata a legújabb MacBookban

A bemutató előtti napon már szivárogtak ki képek az Apple megújuló laptopjairól, ezeket egy villámcikkben össze is foglaltuk. A képek egyébként legnagyobb részben igazolták a az előre megjósolt fejlesztéseket, de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elvérzett termékkel. Sajnos, vagy nem sajnos a Macbook Air rajongói számára nem hozott túl sok örömöt a csütörtöki nap, hiszen a megújult laptop megjelenésével bejelentették, hogy elkaszálják a Macbook Air sorozatot, azaz többet ebből a szériából már nem fognak gyártani. Ez egyébként érthető, a most megjelent laptopok vékonyabbak és könnyebbek is, így már a cégnek nincs oka az Air széria forgalmazására.

Most, hogy így, hogy méltó módon megemlékeztünk az elhullottakról, merüljünk bele az újdonságokba!

Kinézet

Ha rövidek szeretnénk lenni: Ez bizony szép lett. Eddig sem panaszkodhattunk az Apple termékek kinézetére, innentől sem fogunk.

Az ezüst és űrszürke alumínium vázakban érkező darabok, 2 méretben elérhetőek. A kisebb 13 colos, ebből lehet majd kétfélét választani, az egyiken van TouchBar a billentyűzet tetején, míg a konzervatívabb, kevesebb újdonságot igénylők kedvéért a másikon nincs. Nagyobb testvérük 15 colos méretben érkezik, itt azonban nincs lehetőségünk TouchBar nélkülit vásárolni. Mind a három laptop oldalt fémborítást kapott, érzékeltetve az exkluzív mivoltát a gépeknek.

A billentyűzet nagyobb lett, elméletileg sokkal tartósabbak és 4-szer stabilabbak, mint az előzőn. Az érintőpad is megnőtt, az a kétszeresére duzzadt.

TouchBar

MacBook pro TouchBar

Maga a TouchBar dinamikus. Ami azt jelenti, hogy folyamatosan változik a funkciója, mindig ahhoz köti a megjelenő ikonokat, mikor épp milyen munkát végzünk. Ha például filmet nézünk, akkor a play és lejátszó gombok jelennek meg,  e-mail írás közben az ahhoz köthető funkciógombok stb.. Egyébként a laptopról eltűnt, az Escape gomb, ami azért nem probléma, mert jelen van a TouchBarban ikonként. Talán az egyik legkellemesebb meglepetés, hogy ezeket az ikonokat, majd mi is személyre szabhatjuk. A TouchBar jobb oldalán található a Touch ID, azaz igen, belekerült a telefonokból és tabletekből már-már jól megszokott ujjlenyomat érzékelő. Ezzel nem csak a bejelentkezést könnyíti meg, de a vásárláskor történő azonosítás is gyorsabb folyamat lehet majd.

A kérdésre a válasz, hogy  vajon likvidálta a Jack portot a laptopjaiból is az Apple, a válasz, hogy nem. Egyelőre ne ítélkezzünk, várjuk meg az iPhone 7 széria tapasztalatait, ezzel kapcsolatban, utána le tudunk szűrni tanulságokat.

A laptop oldalából eltűnt a micro SD kártyaolvasó, így már a DVD-k után erről is elfelejtkezhetünk. Viszont négy Thunderbolt csatlakozó helyet kapott. Ezeken a portokon keresztül csatlakoztathatunk a laptopra telefonokat, monitorokat, külső winchestereket, töltőt, nagyjából mindent. Sőt, mivel egy USB 3-as csatlakozónál kb 8-szor gyorsabb, így nem okoz gondot neki, egy 8K-s médiafálj átvitele, akár egyaránt két kijelzőre sem. Erről mutatunk egy infografikát, ami igen látványosan felfedi a különbségeket.

Thunderboalt gyorsasága

Kijelző

A Macbook Pro sorozat legfényesebb és legszíngazdagabb kijelzői néznek majd vissza ránk, ígéri az Apple. A fehér még fehérebb lett, emellett a zöld és piros színtartomány olyannyira kibővült, hogy a laptop talán olyat is megmutat már, amit látni sem akarunk. A kijelző kontrasztaránya sokat javult, ha hihetünk a számoknak, akkor 67%-al lett jobb, mindemellett a képernyő fényereje is sokkal erőteljesebb lett, megkönnyítve nekünk, a nappali laptop használatot.

Akkumulátor

Az Apple nem szokott viccelni, ha laptopjai akkumulátoráról van szó. Maradjunk annyiban, hogy egy Békéscsaba – Kiskunfélegyháza közötti vonat utat túl fogsz vele élni. Hivatalosan egy teljes feltöltéssel 10 órás üzemidőt jósol a cég a laptopnak.

Hardver

A hardverek bitang erősek, biztosak vagyunk benne, hogy hosszú évekig nem kell majd azon aggódnod, hogy akadozni fog a géped. Azért,  hogy ne kelljen a száraz anyagokkal időt eltöltened a könnyebb átlátásért, összefoglaltuk neked egy táblázatban.

MacBook Pro 13”

MacBook Pro 13” Touch Bar + Touch ID

MacBook Pro 15” Touch Bar + Touch ID

 

Processzor

2,0 GHz-es kétmagos Intel Core i5

2,9 GHz-es, kétmagos intel Core i5

Tárhely

256 GB-os SSD

256 GB-os SSD

256 GB-os SSD

Memória

8 GB 1866 MHz8

8 GB 2133 MHz

16 GB 2133 MHz

Érintőpad

Fource Touch érintőpad

Fource Touch érintőpad

Fource Touch érintőpad

Thunderbolt csatlakozók száma

2 db Thunderbolt

4 db Thunderbolt

4 db Thunderbolt

A laptopokat csak komoly lelkiismeret furdalással tudnánk nem drágának mondani, mert, hát nagyon drágák. Az alap laptop, amelyik nem rendelkezik TouchBarral, illetve a hardverei is a leggyengébbek 550 000 forintról indul. Ha olyat szeretnénk, amiben van ujjlenyomat olvasó, az már 650 000 és nem is ragoznánk a dolgot, a legjobb specifikációjú laptop jócskán túllépi az 1 millió forintot.
Árazás

Na de mit kapunk ennyi pénzért? Egy nagy múltú és még nagyobb jelenű cég, olyan termékét, amelynek méltán van és volt neve a piacon. Ráadásul ezt a terméket most felújították, belepakoltak rengeteg innovatív funkciót, olyan újdonságot, amelyeket más laptopban egészen biztosan nem kapsz meg. Ezeknek az újdonságoknak ráadásul a használhatósága is tökéletes, sőt, mondhatni, hogy a bemutatón még csak a jéghegy csúcsát láttuk. Abban biztosak vagyunk, hogy minél többet fogod használni a laptopot, és minél inkább hozzászoksz a használatához a TouchBarnak és egyaránt a MacBook Pronak, annál inkább nélkülözhetetlennek fogod találni.

Hatékony MacBook gyorsító tippek Hatékony MacBook gyorsító tippek
2016. február 29.
Állandóan azt kérdezgeted magadtól, hogy “miért lassú a MacBook Pro-m ennyire”? Zavar, hogy egy-egy újraindításkor akár 10 perceket is várnod kell? Az alkalmazásaid kifagynak, majd utána borzasztóan lassan indulnak el? Nehéz még böngészni is, vagy megnyitni egy-egy dokumentumot? Mi is találkoztunk már ezekkel a gondokkal, így megpróbálunk segíteni a megoldásukban!.
5+1 szuper fejlesztés,amit a macOS Mojave hoz el nekünk 5+1 szuper fejlesztés,amit a macOS Mojave hoz el nekünk
2018. június 15.
Az Apple múlt héten mutatta be a Mac modelleken futó operációs rendszerének legújabb verzióját, a macOS Mojave-t. Ez az első rendszer az elmúlt négy év alatt, amely nem „hegy alapú” elnevezést kapott, de természetesen nem csak a nevében tartogat változásokat, így most sorra is vesszük, mit tartogat nekünk a Mojave.
Kötelező MacBook karbantartások, hogy évekkel tovább bírja a készüléked! Kötelező MacBook karbantartások, hogy évekkel tovább bírja a készüléked!
2017. május 26.
A jó bor korral érik, tartja a mondás. Sajnos ez a MacBook felhozatalról nem mondható el. Azonban ha jól bánsz vele, hosszabb idő alatt sem veszít sokat az értékéből.