7 hasznos tipp, hogy ne kelljen idő előtt akkumulátort cserélned!

Milyen gyakran szükséges feltöltened a telefon akkumulátorát, és ha 100%-ig töltöd fel, az vajon javítja az élettartamát? Íme, néhány akkumulátor karbantartással kapcsolatos tanács, hogy a lehető legtovább bírja a telefonod üzemidővel!
7 hasznos tipp, hogy ne kelljen idő előtt akkumulátort cserélned!

Mi is tudjuk, az akkumulátor az egyik legunalmasabb téma, egészen addig, míg tönkre nem megy a telefonod, tableted vagy laptopod. A legjobb akkumulátor élettartam elérése érdekében olvass tovább, hogy hasznos tippek és trükkök segítségével cselezd ki a technológiát.

Amint kilépsz az utcára, egyből azon kezdesz el aggódni, hogy meddig bírja majd a telefonod akksija. Elgondolkodtál már azon, hogy mekkora az akkumulátor valódi élettartama? Általában 1-2 év között van, ezért fontos tudnod néhány hasznos dolgot, hogy jó sokáig életben tudd tartani.

Az akkumulátorok nem örökéletűek. A legtöbb okostelefon gyártó készüléke 300-500 feltöltési ciklust* (lentebb részletezve) bír el, míg az Apple laptop akkumulátorai 1000 feltöltési ciklus után is akár 80%-os kapacitással bírják még. Ezután az akksik már nem képesek annyi villamos energiát tartani, így rövidebb ideig fogják bírni. Íme, néhány tipp az akksid élettartamának meghosszabbításáért.

A nagy kérdés általában az szokott lenni, hogy meg kell-e várni, hogy teljesen lemerüljön nullára az akksi, hogy feltöltsd vagy sem. Az egyik oka annak, hogy ezzel sokan nincsenek tisztában az, hogy hallottak már a memória effektusról.

1# Hány százalékon kell legyen az akksi, hogy feltölthesd?

A lítium-ionos akkumulátor alapszabálya az, hogy ha lehet, mindig tartsd 50% körül, s ha alább esne, kicsit tölts rá.

Így elég lesz naponta kis időtartamokra töltőre tenned a készüléket, de ha lehet, ne töltsd fel 100%-ig. Ha csak kevés alkalommal teszed ezt meg, attól még nem lesz ez olyan súlyos probléma, mivel van olyan helyzet, hogy teljesen fel kell töltened, de amikor csak teheted, ne töltsd fel 100%-ig, mert az csökkenti az akkumulátor élettartamát.

Tehát ha optimálisan akarod tölteni a lítium-ionos akksit, akkor azt valahol 40% és 80% között tedd meg. S ha lehet, próbálj meg figyelni arra, hogy ne essen 20% alá a töltöttsége.

iPhone akkumulátor problémák

2# Lehet egész éjszaka töltőn hagyni a telefont?

A legtöbb okostelefon elég intelligens már ahhoz, hogy abbahagyja a töltést, ha már 100%-on van az akkumulátor töltöttsége. A szakértők viszont arra intenek, hogy ilyenkor vegyük ki a tokból a telefont, mert a lítium-ionos akksik nem szeretik, ha túlságosan felmelegednek. Természetesen ez utóbbi csak a rosszabb minőségű tokokra igaz, azok amelyek hagyják szellőzni a készüléket, nyugodtan maradhatnak rajta.

3# Mi a helyzet a gyors töltéssel? (Fast Charging)

Sok Android telefon rendelkezik olyan funkcióval, mely lehetővé teszi a gyors töltést, amelyet a legtöbb esetben Qualcomm Quick Charge (Qualcomm Gyors Töltés) néven használnak, Samsung esetében ez pedig az Adaptive Fast Charging (Adaptív Gyors Töltés) - természetesen létezik több elnevezés is. Már ráadásul megkapta az iPhone 8, iPhone 8 Plus és iPhone X is ezt a funkciót.

Ezeknek a telefonoknak speciális kódjuk van erre, mely a Power Management Integrated Circuit (PMIC) (Teljesítmény Kezelő Integrált Áramkör) chip található, mely a töltővel kommunikál, hogy elérje, hogy nagyobb feszültséget küldjön.

Az iPhone 6 nem rendelkezik gyors töltés funkcióval, de a Qualcomm PMIC elég okos ahhoz, hogy felismerje, ha magasabb amper töltőt használsz - mint például az iPadhez. Habár gyorsabban feltölt majd a készülék, ugyanez igaz a merülésre. Emellett, ha nem is számottevően, de megdolgoztatja az akkumulátort, aminek következtében hamarabb elhasználódik majd

4# A meleg levegő árt az akkumulátornak?

Igen, negatív hatással van rá. Ezért soha ne hagyd a telefonodat a kocsiban, ha épp a tűző napon álltál meg vele, a tengerparton a forró homokban az égető napon. A felforrósodott akksi hosszútávon károsítja annak élettartamát. De ugyanez elmondható a túlságosan hideg vagy fagyos környezetről is: emiatt sose tartsd a készülékedet fagyasztó helyiségben vagy kint a hóban. Régebben már írtunk egy érdekes cikket arról, hogy hidegben miért merülnek gyorsabban az akkumulátorok.

5# Bármilyen típusú töltőt lehet használni?

Ha lehet, a telefonodhoz kapott gyári töltőt válaszd, hiszen ennek biztosítva van a megfelelő minősítése. Ha mégis más töltő mellett teszed le a voksodat, győződj meg arról, hogy a telefonod gyártója jóváhagyja-e az ilyen típusú töltő használatát.

Az Amazon és az eBay által kínált olcsó alternatívák kárt okozhatnak a telefonodban, hiszen számos bejelentés érkezett már arról, hogy ezek lángra kaptak. Üzleteinkben csakis jó minőségű adaptereket, és töltőkábeleket vásárolhatsz, amelyeket mi is használunk a mindennapok során.

iPhone töltő és adapter

6# Mit jelent az akkumulátor memória effektus? (Battery Memory Effect)

Az akkumulátor memória effektus a Nikkel-Kadmium és Nikkel-Metál-Hidrid akksikra jellemző csak, a Lítium-ionos akkumulátorokra nem. Azaz az újabb mobiltelefonokban már nem találkozhatsz ezzel a problémával!

Dióhéjban akkor beszélünk memória effektusról, ha egy akkumulátort többször merítesz le részlegesen, mielőtt újra feltöltenéd 100%-ra, akkor az akkumulátor úgymond elfelejti, hogy tovább, a teljes kapacitásig tudna lemerülni. Tehát ha az akksit gyakran töltöd fel 20%-ról 80%-ra, elfelejtheti a további, 40%-nyi kapacitását (0-20% és 80-100%).

7# Akkumulátor tárolási tippek

Ha nem használod a készüléked, akkor se hagyd a lítium-ionos akksit 0%-on túl sokáig állni, helyette próbáld meg 40-50%-on tartani. Ezek az akksik havonta körülbelül 5-10%-kal merülnek le, amikor nincsenek használatban. Ha teljesen lemeríted az akkumulátort és hosszú ideig nem töltöd fel, az is megeshet, hogy teljesen használhatatlanná válik, hiszen képtelen lesz a töltés megtartására.

Annak ellenére, hogy nem valószínű, hogy sokszor és sok ideig fogod kikapcsol állapotban tartani a fiókodban a készüléked, veszélyes lehet. Az akkumulátorban idővel gáz képződik, aminek következtében felpúposodhat, ez az iPhone-ok esetében a kijelző kilökésével végződhet.

Összegzés

Ha betartod a fent leírtakat, a telefonod akkumulátora legalább 500 ciklusig, a macbook-od pedig 1000 feltöltésig bírni fogja. Idővel azonban elkerülhetetlen az akkumulátor cseréje, hogy a készüléket kényelmesen, egy napon keresztül használni tudd. Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg Facebook-on és nyomj egy like-ot!

iPhone akkumulátor csere szervizeinkben

Így teleportáld ADATVESZTÉS NÉLKÜL a személyes cuccaidat a régi telefonodról az újra! Így teleportáld ADATVESZTÉS NÉLKÜL a személyes cuccaidat a régi telefonodról az újra!
2017. július 19.
Előfordult már veled, hogy megvetted az új iPhone-od, és hazaérve döbbentél rá, hogy a névjegyzeted, a képeid, a videóid, illetve minden, amit az évek során elmentettél, a régi telefonodon maradtak? Az emlékeket nem akarod elveszíteni. Mégis a fájlok átmásolása roppant hosszú és görcsös munka lenne. Ebben segítünk most.
Tényleg felgyorsul az iPhone 6s akkumulátor csere után? Tényleg felgyorsul az iPhone 6s akkumulátor csere után?
2018. március 14.
Az Apple decemberben megerősítette, hogy a régebbi iPhone készülékek akksija idővel nem képes kezelni egy teljes terhelést, emiatt a vállalat jelenleg kedvezményes áron kínál a felhasználók számára akkumulátor cserét, mellyel lehetőségük nyílik maximális teljesítményen használni az okostelefonjaikat. Egy megosztott videó nagyszerű betekintést nyújt arra, hogy mekkora különbség van a régi és az Apple által kicserélt vadonatúj akkumulátorral működő iPhone 6-os teljesítményében.
Hány százalékon vagyok? - iPhone akkumulátor üzemidő növelés Hány százalékon vagyok? - iPhone akkumulátor üzemidő növelés
2015. július 2.
Számos ötletet, javaslatot olvashatunk egy-egy webes felületen arról, hogyan növelhetjük iPhone akkumulátorunk üzemidejét különböző szoftveres és egyéb megoldásokkal. Cikkünkben igyekszünk tisztázni az iPhone akkumulátoraival kapcsolatos általános tudnivalókat és azokat az akkumulátor üzemidejének meghosszabbítására alkalmazható fortélyokat, melyeket megvásárolt vagy ingyenes applikációk segítsége nélkül, az iPhone gyári lehetőségeivel is alkalmazni tudunk.