8 dolog, ami sohasem lesz ugyanolyan az iPhone X megjelenése után

2017. szeptember 18. -
Az Apple ebben az évben is ellőtte a szokásos sablonokat: "Most minden meg fog változni, ez a készülék jelenti a jövőt, ebben összpontosulnak a technológia újdonságai." Hogy igazat mondtak-e? Kételkedünk benne, de egy biztos: A gyártónak meg van a hatalma ahhoz, hogy irányt mutasson a következő évekre. Az iPhone X-be zsúfolt technológia pedig egészen egyszerűen kilöki az eddig megszokott és kedvelt okostelefon funkciókat.
8 dolog, ami sohasem lesz ugyanolyan az iPhone X megjelenése után

A helyzet azonban az, hogy a legtöbb technológia nem teljesen új, sőt már megjelent más készülékekben is. Az Apple viszont tökéletességre fejleszti őket és megszerethetően adja át a vásárlóknak, kompromisszumos megoldások és kényszerek nélkül. Talán ezért vagyunk képesek lenyelni a gyakran nem kevés felárat érte.

Az iPhone X megjelenésével az Apple „kimaxolt” jó pár olyan dolgot, amelyek más gyártók termékeiben már régen benne voltak. Ez nem azt jelenti, hogy innentől ezek megszűnnek, hanem azt, hogy ezek jelentik a normát. Aki ennél rosszabbat, régebbit tervez, azt nem fogják szívesen választani a vásárlók. Az Apple ebben az évben is meglépte a szokásosat, és a kesze-kusza mobilpiacon húzott egy magabiztos egyenes vonalat, amihez alkalmazkodnia kell a többi gyártónak és alá látszólagosan sem szabad menniük. Lássuk, mik ezek:

Oldali kávák – Egész előlapot betöltő iPhone X kijelző

A következő 2-3 éven belül lecserélődnek a régi típusú telefonok, amelyek még viszonylag nagy kávával rendelkeztek. Természetesen ennek az előszele már megjelent – a teljesség igénye nélkül - Galaxy S8 és LG V30 személyében. Az egész előlapot lefedő kijelzők pedig megjelennek majd a középkategóriás készülékekben is, és idővel általánossá válnak. A kijelző növekedése azonban eltemet egy másik fontos alkatrészt.

iPhone Home gomb

Home gomb és az ikonikus Apple design

Kicsit több mint 10 éve jelent meg a legelső iPhone, egyetlen egy gombbal az előlapján, ami a készülék origójának számított. Így vagy úgy, de ez az alkatrész minden további Apple és nem Apple telefonnál visszaköszönt. A megnőtt kijelző végérvényesen kiszorítja ezt a gombot. Ez az ikonikus Apple design leváltásával is jár, ami idővel majd nehézkessé teszi a telefonok megkülönböztetését.

Megfizethető okostelefonok

A készülékék ára 10. éve konstans nő. Minden évben kis mértékben, de emelkedett. Az iPhone X esetében az Apple nem finomkodott, és olyan árat számolt fel a készüléknek, ami már egy MacBook árával is vetekszik.

iPhone X árak

Természetesen a beépített csúcstechnológiát, a fejlesztést és a kivételes minőségű anyagokat meg kell fizetni, ennek ellenére is nehéz így elsőre lenyelni ezt az árat. (Az iPhone X 64 GB-os verziója 379.990 forinttól indul!) Jelenleg ez a legdrágább készülék a piacon, és van egy rossz hírünk a hőbörgő tömegnek: rengetegen meg fogják venni! A többi gyártó pedig majd levonja a tanulságot és alkalmazkodik az új árazáshoz. Hogy miért? Mert prémium telefonokat nem lehet 50.000 – 100.000 forintos árkülönbséggel eladni. Ezért hozzá kell szoktatnod magad, hogy a következő években kompenzálódni fog a piac, és elbúcsúzhatsz a 300 000 forint alatti okostelefonoktól.

Kiterjesztett valóság – Az okostelefonok mindennapi életben való használata

Talán az egyetlen egy dolog, ami indokolhatja a hatalmas árkülönbséget. A kiterjesztett valóság új alapokra helyezheti az okostelefonok világát, és számtalan lehetőséget tartogat. Ebben a cikkünkben mindent megtalálsz, amit a kibővített valóságról tudnod kell.

Természetesen ebből a buliból a többi gyártó sem maradhat majd ki. Amint megjelennek a legelső alkalmazások, és az élet különböző területeire elengedhetetlenül beférkőznek (munka, tanulmányok, zene, játékok), a többi telefongyártó is alkalmazkodni fog az új trendhez. Egyre kevesebb egyszerű alkalmazás lesz és egyre több olyan, ami kihasználja a kiterjesztett valóságot, lásd: IKEA alkalmazás, vagy éppen a nagy sikerű Pokémon Go.

Touch ID helyett Face ID

A Home gomb eltűnésével az Apple-nek választania kellett. Vagy az oldali gombba helyezi az ujjlenyomat olvasót, vagy a hátlapba, vagy egyszerűen kihagyja. A gyártó az utóbbi mellett döntött, egyelőre azt nem tudjuk, hogy helyes volt-e a döntés. A Samsung stratégiája, azaz a hátlapba épített ujjlenyomat olvasó sokak számára rossz megoldásnak tűnt, esztétikailag és kezelhetőség szempontjából is.

iPhone X Face ID

Most minden a Face ID-n múlik. Ha az tökéletesen fog működni minden körülmény között, elfeledteti a Touch ID hiányát. Ha nem, akkor rengetegen fognak háborogni, ezért izgatottan várjuk. Egy biztos, ha most nem is, idővel tökéletesedni fog a rendszer és a Touch ID elavult technológiának fog számítani, ami idővel a többi telefonból is kimarad.

LCD kijelző helyett OLED kijelző

Az Apple szerint az OLED most érett meg arra, hogy a telefonba kerüljön. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz, az OLED technológia 1-2 éve már bőven lekörözte az LCD alapú kijelzők minőségét.

Az Apple a tökéletes beállításokkal és optimalizációval a lehetetlent is elérte az LCD kijelzőkkel, innentől azonban új technológiára volt szüksége. Nagy eséllyel az Apple már jövőre elfelejti az LCD kijelzőket, az OLED-et tovább fejleszti, így azok a gyártók, akik az utóbbival fogják felszerelni a készüléküket, nem lesznek versenyképesek.

Vezeték nélküli töltés, egy kábel nélküli világért

Több éves tendencia a különböző hálózati és töltőkábelek megszüntetése magunk körül. Minden gyártó arra hajt, hogy a lehető legkényelmesebben használjuk a készülékeket, a töltő- és adatkábelek azonban nagyban befolyásolják az élvezeti faktort. Az Apple döntése és lépése ésszerű, habár semmi újat nem tartogat. 2017-től már nem lehet úgy kiadni okostelefont, hogy ne lehessen vezeték nélkül tölteni.

Vezeték nélküli töltés

Arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy az iPhone X megjelenése legalább annyi új funkciót és lehetőséget vet fel, mint amennyit kitolt a piacról. A következő években valószínűleg nem lesz nagyobb változás, a meglévő funkciók kibővülnek és kiforrnak. Az Apple a jövő telefonjának ígéri a készüléket, így érdemes megfigyelni majd, valójában merre indul el a készülék, milyen funkciókhoz fognak a felhasználók igazodni, és mennyiben változtatja meg a mindennapjainkat.

Ha kihagytunk olyan funkciókat, amelyek hiányozni fognak, ne habozz megírni nekünk kommentben! Ha tetszett a cikk, nyomj a megosztás gombra!

Hogyan használd az App Store-t az Apple TV-n Hogyan használd az App Store-t az Apple TV-n
2016. január 8.
A negyedik generációs Apple TV rengeteg új funkcióval rendelkezik elődeihez képest és ez igaz természetesen az eszközre fejlesztett alkalmazások tekintetében is. Az App Store felületét tekintve vajmi kevés különbséget vehetünk észre az iOS-es és az OS X-es verziókhoz viszonyítva. Van azonban néhány olyan sajátossága a Store-nak, mely valamelyest más az Apple TV felületén, mint a másik két operációs rendszeren.
Az Apple ökoszisztéma Az Apple ökoszisztéma
2018. március 28.
Az ökoszisztémát az egymással interakcióba lépő organizmusok biológiai közösségeként definiáljuk. Technológiai értelemben ez egy szoftverrel ellátott készülékek csoportja, mely képes létrehozni egy kollaboratív hálózatot. Sok cég használja ezt a módszert, hogy termék családokat hozzon létre, de egyik vállalat sem sajátította el ezt a technikát olyan tökéletesen, mint az Apple az Apple Ecosystem-mel (Apple Ökoszisztéma).
25 év tapasztalata a legújabb MacBookban 25 év tapasztalata a legújabb MacBookban
2016. október 28.
Fontos hét ez az Apple történetében, legalábbis Tim Cook szerint, ugyanis 25 éve adták ki a legelső Apple laptopot. Sejteni lehetett előre is, hogy a csütörtöki bemutatón majd nagyot dobbant a cég, ezekre a várakozásokra kontráztak rá a véletlenül, vagy nem véletlenül megjelent képek, így nem csoda, hogy tűkön ülve vártuk a legnagyobb bejelentéseket, nem is hiába.