8 dolog, ami sohasem lesz ugyanolyan az iPhone X megjelenése után

2017. szeptember 18. -
Az Apple ebben az évben is ellőtte a szokásos sablonokat: "Most minden meg fog változni, ez a készülék jelenti a jövőt, ebben összpontosulnak a technológia újdonságai." Hogy igazat mondtak-e? Kételkedünk benne, de egy biztos: A gyártónak meg van a hatalma ahhoz, hogy irányt mutasson a következő évekre. Az iPhone X-be zsúfolt technológia pedig egészen egyszerűen kilöki az eddig megszokott és kedvelt okostelefon funkciókat.
8 dolog, ami sohasem lesz ugyanolyan az iPhone X megjelenése után

A helyzet azonban az, hogy a legtöbb technológia nem teljesen új, sőt már megjelent más készülékekben is. Az Apple viszont tökéletességre fejleszti őket és megszerethetően adja át a vásárlóknak, kompromisszumos megoldások és kényszerek nélkül. Talán ezért vagyunk képesek lenyelni a gyakran nem kevés felárat érte.

Az iPhone X megjelenésével az Apple „kimaxolt” jó pár olyan dolgot, amelyek más gyártók termékeiben már régen benne voltak. Ez nem azt jelenti, hogy innentől ezek megszűnnek, hanem azt, hogy ezek jelentik a normát. Aki ennél rosszabbat, régebbit tervez, azt nem fogják szívesen választani a vásárlók. Az Apple ebben az évben is meglépte a szokásosat, és a kesze-kusza mobilpiacon húzott egy magabiztos egyenes vonalat, amihez alkalmazkodnia kell a többi gyártónak és alá látszólagosan sem szabad menniük. Lássuk, mik ezek:

Oldali kávák – Egész előlapot betöltő iPhone X kijelző

A következő 2-3 éven belül lecserélődnek a régi típusú telefonok, amelyek még viszonylag nagy kávával rendelkeztek. Természetesen ennek az előszele már megjelent – a teljesség igénye nélkül - Galaxy S8 és LG V30 személyében. Az egész előlapot lefedő kijelzők pedig megjelennek majd a középkategóriás készülékekben is, és idővel általánossá válnak. A kijelző növekedése azonban eltemet egy másik fontos alkatrészt.

iPhone Home gomb

Home gomb és az ikonikus Apple design

Kicsit több mint 10 éve jelent meg a legelső iPhone, egyetlen egy gombbal az előlapján, ami a készülék origójának számított. Így vagy úgy, de ez az alkatrész minden további Apple és nem Apple telefonnál visszaköszönt. A megnőtt kijelző végérvényesen kiszorítja ezt a gombot. Ez az ikonikus Apple design leváltásával is jár, ami idővel majd nehézkessé teszi a telefonok megkülönböztetését.

Megfizethető okostelefonok

A készülékék ára 10. éve konstans nő. Minden évben kis mértékben, de emelkedett. Az iPhone X esetében az Apple nem finomkodott, és olyan árat számolt fel a készüléknek, ami már egy MacBook árával is vetekszik.

iPhone X árak

Természetesen a beépített csúcstechnológiát, a fejlesztést és a kivételes minőségű anyagokat meg kell fizetni, ennek ellenére is nehéz így elsőre lenyelni ezt az árat. (Az iPhone X 64 GB-os verziója 379.990 forinttól indul!) Jelenleg ez a legdrágább készülék a piacon, és van egy rossz hírünk a hőbörgő tömegnek: rengetegen meg fogják venni! A többi gyártó pedig majd levonja a tanulságot és alkalmazkodik az új árazáshoz. Hogy miért? Mert prémium telefonokat nem lehet 50.000 – 100.000 forintos árkülönbséggel eladni. Ezért hozzá kell szoktatnod magad, hogy a következő években kompenzálódni fog a piac, és elbúcsúzhatsz a 300 000 forint alatti okostelefonoktól.

Kiterjesztett valóság – Az okostelefonok mindennapi életben való használata

Talán az egyetlen egy dolog, ami indokolhatja a hatalmas árkülönbséget. A kiterjesztett valóság új alapokra helyezheti az okostelefonok világát, és számtalan lehetőséget tartogat. Ebben a cikkünkben mindent megtalálsz, amit a kibővített valóságról tudnod kell.

Természetesen ebből a buliból a többi gyártó sem maradhat majd ki. Amint megjelennek a legelső alkalmazások, és az élet különböző területeire elengedhetetlenül beférkőznek (munka, tanulmányok, zene, játékok), a többi telefongyártó is alkalmazkodni fog az új trendhez. Egyre kevesebb egyszerű alkalmazás lesz és egyre több olyan, ami kihasználja a kiterjesztett valóságot, lásd: IKEA alkalmazás, vagy éppen a nagy sikerű Pokémon Go.

Touch ID helyett Face ID

A Home gomb eltűnésével az Apple-nek választania kellett. Vagy az oldali gombba helyezi az ujjlenyomat olvasót, vagy a hátlapba, vagy egyszerűen kihagyja. A gyártó az utóbbi mellett döntött, egyelőre azt nem tudjuk, hogy helyes volt-e a döntés. A Samsung stratégiája, azaz a hátlapba épített ujjlenyomat olvasó sokak számára rossz megoldásnak tűnt, esztétikailag és kezelhetőség szempontjából is.

iPhone X Face ID

Most minden a Face ID-n múlik. Ha az tökéletesen fog működni minden körülmény között, elfeledteti a Touch ID hiányát. Ha nem, akkor rengetegen fognak háborogni, ezért izgatottan várjuk. Egy biztos, ha most nem is, idővel tökéletesedni fog a rendszer és a Touch ID elavult technológiának fog számítani, ami idővel a többi telefonból is kimarad.

LCD kijelző helyett OLED kijelző

Az Apple szerint az OLED most érett meg arra, hogy a telefonba kerüljön. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz, az OLED technológia 1-2 éve már bőven lekörözte az LCD alapú kijelzők minőségét.

Az Apple a tökéletes beállításokkal és optimalizációval a lehetetlent is elérte az LCD kijelzőkkel, innentől azonban új technológiára volt szüksége. Nagy eséllyel az Apple már jövőre elfelejti az LCD kijelzőket, az OLED-et tovább fejleszti, így azok a gyártók, akik az utóbbival fogják felszerelni a készüléküket, nem lesznek versenyképesek.

Vezeték nélküli töltés, egy kábel nélküli világért

Több éves tendencia a különböző hálózati és töltőkábelek megszüntetése magunk körül. Minden gyártó arra hajt, hogy a lehető legkényelmesebben használjuk a készülékeket, a töltő- és adatkábelek azonban nagyban befolyásolják az élvezeti faktort. Az Apple döntése és lépése ésszerű, habár semmi újat nem tartogat. 2017-től már nem lehet úgy kiadni okostelefont, hogy ne lehessen vezeték nélkül tölteni.

Vezeték nélküli töltés

Arról sem szabad elfelejtkeznünk, hogy az iPhone X megjelenése legalább annyi új funkciót és lehetőséget vet fel, mint amennyit kitolt a piacról. A következő években valószínűleg nem lesz nagyobb változás, a meglévő funkciók kibővülnek és kiforrnak. Az Apple a jövő telefonjának ígéri a készüléket, így érdemes megfigyelni majd, valójában merre indul el a készülék, milyen funkciókhoz fognak a felhasználók igazodni, és mennyiben változtatja meg a mindennapjainkat.

Ha kihagytunk olyan funkciókat, amelyek hiányozni fognak, ne habozz megírni nekünk kommentben! Ha tetszett a cikk, nyomj a megosztás gombra!

8 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt megveszed az iPhone 8-at! 8 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt megveszed az iPhone 8-at!
2017. augusztus 11.
Eltervezted, hogy megveszed az iPhone 8-at? Pár dolgot meg kell tenned előtte! Sokan fejetlenül, ész nélkül vágnak bele egy új készülék vásárlásába. Pedig az iPhone 8 nem kerül majd kevés összegbe és igenis, érdemes előtte átgondolni a vásárlást, megtenned a szükséges előzetes lépéseket, hogy boldog tulajdonosa legyél a készülékednek. A cikkünk ebben segít neked.
iPhone 8 újdonságok – Kiszivárgott a vezeték nélküli töltés? iPhone 8 újdonságok – Kiszivárgott a vezeték nélküli töltés?
2017. augusztus 18.
Szeptemberben rengeteg újdonsággal fog érkezni az iPhone 8. A kávától káváig érő OLED kijelző már biztos újítás, csakúgy mint a retina szkenner. Ezekre megerősítést már több hitelesnek tartott forrásból kaphattunk, de még magától az Apple-től is.
Mekkora üzemidőre lesz képes az iPhone X? Mekkora üzemidőre lesz képes az iPhone X?
2017. október 3.
Habár az Apple szándékosan nem közöl adatotokat az akkumulátorának teljesítményéről, a készülékei megjelenését követően nem maradhatnak titokban a száraz adatok sem. Igaz, hogy a lítium-ion akkumulátoroknál meghatározó az alkatrész konkrét mérete, mégsem érdemes mindig a számokra hagyatkozni. Az Apple telefonjai esetében legalábbis biztosan nem.