Android kontra iOS: Miben különbözik a RAM kezelésük?

2017. március 3. -
Igen, van néhány különbség az Android és az iOS között, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy az egyik jobb (vagy rosszabb) lenne, mint a másik. Hogy eldöntsük, melyik rendszer szimpatikusabb nekünk, tudásra van szükségünk. Ha azt gondolnád, hogy azok a gyártók, akik Android-ot használnak több RAM-t biztosítanak, mert az operációs rendszerükhöz több memóriára van szükség, mint az iOS-nél, akkor lehet, hogy tévedsz.
Android kontra iOS: Miben különbözik a RAM kezelésük?

Amíg a Google Pixel XL, Samsung Galaxy S7 és az Asus Zenfone 3 készülékeknek van 4 GB RAM-os változatuk, a 2016 októberében megjelent iPhone 7-ben csak 2 GB RAM van (az iPhone 7 Plus-ban 3 GB). Ezáltal felmerül a kérdés, hogy az okostelefonok – amiknek árazása ugyanannyi, vagy még drágább, mint egy iPhone-nak – hogyan képesek gyakorlatilag ugyanazt a teljesítményt nyújtani, ilyen eltérő hardware-tulajdonságokkal is. Ebből elvileg az következne, hogy az iOS jobban optimalizált felület az Android-nál. Azonban ez nem egészen így van.

Mi az a RAM?

Mielőtt tovább mennünk, definiálnunk kell, hogy mi is pontosan a RAM, és mit csinál. A RAM (Random Access Memory, tehát kb. tetszőleges hozzáférésű memória, közvetlen hozzáférésű memória) egyfajta technológia, ami hozzáfér a tárolt adatokhoz a számítógépeden, vagy okostelefonodon. A merevlemez memóriájától eltérően a RAM nem állandóan tárolja a tartalmat/adatot. Ugyanakkor ez felelős a tartalom olvasásáért, amikor a rendszernek szüksége van rá. Minél több RAM van a készülékben, annál nagyobb a munkaképessége – de nem feltétlenül a sebessége.

Mivel a smartphone-ok mérete korlátozott, van egy kis különbség aközött, hogy a RAM hogyan működik bennük és a számítógépekben. Lényegében a cél mindkettőben ugyanaz: utasításokat és adatokat szállítani a processzornak, hogy az feldolgozza, csökkentse a töltési időt, és a segítségével egyik app-ról a másikra lépjünk gyorsan és akadozás nélkül.

Utolsóként, a RAM-ot nem szabad összekeverni a telefon tárolókapacitásával. Belső és külső tároló mindig nagyobb lesz a RAM-nál, például 12, 32, 64 és 128. Manapság az okostelefonokban, például a Zenfone 3 Deluxe-ban akár 6 GB RAM is lehet.

Miben különbözik a RAM kezelésük?

iOS vs. Android RAM

Hogyan könnyebben megértsük az Android RAM használatát, egy videó alapján magyarázom el. A videóban Gary a Nexus 5X (2 GB RAM, plusz az Android legfrissebb verziója), és egy iPhone 7 (2 GB RAM, plusz az iOS legfrissebb verziója) segítségével mutatják be a két operációs rendszernél megjelenő RAM használat hasonlóságait és különbségeit.

Az első dolog, amit felfedezett a férfi, hogy a készülékek újraindításakor az iPhone 7 több RAM-ot használ, mint a Nexus 5X. Ez tehát megcáfolja azt a mítoszt, hogy az „Android több memóriát használ az iOS-nél”. Hogy megértsük, hogy ez mit jelent pontosan, elmagyarázom, mi az a „free RAM”, azaz „szabad RAM”.

Mit jelent a „szabad RAM”?

Gary szerint a régi számítógépek a RAM-juk egy részét csak az operációs rendszerre szánták, a másikat pedig programok és adatok futtatására. Ma a dolgok sokkal bonyolultabbak a multitasking és a virtuális memóriának köszönhetően. Utóbbi engedélyezi minden programnak (vagy app-nak), hogy saját virtuális terében fusson. Android és iOS esetében a memória egy része továbbra is a rendszernek van áldozva, de a másik fele külön van választva az app-ok használatára. Tehát az a RAM, amelyik nincs használva, szabad.

Noha a szabad RAM nem feltétlenül jelent hatékonyságot. Valójában ennek az ellentéte. Egy jó operációs rendszerben nem szabad RAM van, hanem elérhető RAM. Tudja, hogyan kezelje a RAM-ját olyan dolgokra, mint az ideiglenes tárolás, hogy amikor újra belépsz egy app-ba, akkor gyorsan hozza elő a legutóbbi képernyőt, amin voltál. Ez nem jelenti azt, hogy nincsen szabad memóriája, ami önmagában gyakorlatilag értelmetlen, mivel a rendszer mindig RAM-ot fog használni az adat áthelyezésére. Ennek hatékonysága hasonlónak tűnt iOS-en, mint Android-on.

Visszatérve a RAM használat összehasonlítására a kép operációs rendszeren, a készülékek újraindítása után az iPhone 7-nek 730 MB memóriája volt elérhető, míg a Nexus 5X-nek még 840 MB a teljes 2 GB-ból.

RAM használat ugyanazon alkalmazásoknál

A következő teszt a RAM teljesítmény bemutatására a két rendszeren az volt, hogy ugyanazt az applikációt futtatták. A végeredményt nézve, a különbség a RAM használtban az Android-ra fejlesztett app-oknál jelen van, de ez nem indokol például óriási egyenlőtlenséget a RAM-ok mennyisége között az iPhone 7-nél és a Zenfone 3 Deluxe-nál, amiknél ugyanúgy 4 GB a maximum.

Alkalmazások RAM használata

Fontos megjegyezni itt, hogy az iOS-re fejlesztett app-ok fele akkora méretűek, mint az Android-ra készültek.

Mindazonáltal ahogyan a Google és az Apple kezeli az alkalmazásokat – attól kezdve, hogy úgy készültek, hogy a háttérben működjenek – sokkal bonyolultabbá teszi, mint egyszerűen megállapítani, melyik használ több RAM-ot.

Például az Android app-ok kötetlenek. Hozzá tudnak férni szolgáltatásokhoz vagy utólagos is dolgozhatnak a háttérben. Egyrészt ez egy jó dolog, másrészt szörnyű, mert a felhasználónak fel kell mérnie, hogy egy app inkább segítség, vagy akadály, ha az fel van telepítve. Az Apple-nek sokkal irányítottabb stratégiája van e tekintetben, mivel kiválaszthatjuk, hogy az app csinálhasson valamit, vagy nem, amíg a háttérben fut.

Android kontra iOS: két hatékony RAM kezelési technológia

Alapvetően a RAM használat és kezelés mindkét operációs rendszeren meglehetősen hasonló és hatékony. Az egyetlen fő különbség közöttük, hogy hogyan kezelik a háttérben futó applikációkat. Egy még mélyebb elemzéssel láthatjuk, miben különböznek.

Az Android operációs rendszer úgy dönt, hogy megállítja, hogy az app-ok a háttérben fussanak, amikor az elérhető memória elfogy, annak érdekében, hogy helyet szabadítson fel új app-oknak. Az iOS több adatot tud összepréselni a háttérben futó app-okról az Android-hoz képest. Ez azt jelenti, hogy az Apple engedélyezi, hogy több app-ot tölts be, amíg nem fejezted be használatukat.

Ne menjünk bele a folyamat technikai részleteibe, de Gary példáját használom annak megállapítására, hogy az Android hogyan nyit meg egy alkalmazást, hozza vissza a legutóbbi képernyőt azután is, hogy az már megszűnt: ha a böngésző bezárult, amikor újraindul, akkor a legutóbb látogatott lap jelenik meg. Ez azért van, mert a rendszer az URL-t menti el, nem a konkrét weblapot. Ez azért történik, mert az Android úgy működik, hogy küld egy figyelmeztetést a háttérben futó alkalmazásoknak, hogy mentsék el a legfontosabb információkat, mert a RAM nyomás alatt van, és be fog zárulni az alkalmazás. Ez azt jelenti, hogy az app megtartja azt, ami nagyon fontos, és betölti ugyanazt a „képet” a jövőben.

Ezzel a Google és egyéb gyártók mindig a több RAM mellett döntenek, mint egy alternatívaként, hogy a folyamat továbbra is hatékonyan fusson anélkül, hogy mindet meg kellene szűntetni. Ha megnézzük az Android okostelefon piacát, látjuk ennek a bizonyítékát. Az Apple-nek most van egy szoftver-vezérelt megoldása, ami röviden kevésbé függ a hardware-től.

RAM használat

Mindkét rendszer különböző, de egyaránt intelligens módokat használ, hogy kezelje ugyanazokat a korlátozásokat.

Őszintén szólva alig néhányszor volt RAM kezelési probléma a készülékeimen. Persze egyértelmű, hogy a több RAM drágább készüléket jelent, de vannak kivételek, mint a Zenfone 3, vagy az LG G4.

/Forrás: androidpit.com/

5 apró trükk, amivel sokkal ütősebbé teheted az iPhone-odat és az iPad-edet! 5 apró trükk, amivel sokkal ütősebbé teheted az iPhone-odat és az iPad-edet!
2017. október 12.
Már láttuk, hogy milyen funkciókat tett az Apple az iOS 11-be, így eljött az idő, hogy megnézzük közelebbről is, milyen apró és nagyszerű tulajdonságok tehetik élvezetesebbé a mi Apple mániánkat. A következőkben megmutatjuk, melyek azok az iOS 11 trükkök, amikről mindenképp tudnod kell.
A legrosszabb dolog, amit a telefonoddal tehetsz - A háttérben futó alkalmazások kezelése A legrosszabb dolog, amit a telefonoddal tehetsz - A háttérben futó alkalmazások kezelése
2017. július 31.
Azt gondolod, hogy a telefonod használatát már tökéletesen elsajátítottad és kívülről-belülről ismered annak minden részletét? Figyelmeztetünk: ez nem így van. Mindig akadnak újdonságok, amelyek meglephetnek, ilyen például a „Force Quit Swipe”, amit a mai napig rosszul használsz.
Olyanra kattintottál, amire nem kellett volna? Segítünk eltüntetni! Olyanra kattintottál, amire nem kellett volna? Segítünk eltüntetni!
2017. március 13.
Mindannyian szembesültünk már azzal a problémával, hogy készülékünk használata kényelmetlenné vált a megannyi becashelődött oldaltól, és az ezek által elfoglalt tárhelytől. Megmutatjuk, hogy tudod törölni a böngészési előzményeket.