Android kontra iOS: Miben különbözik a RAM kezelésük?

2017. március 3. -
Igen, van néhány különbség az Android és az iOS között, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy az egyik jobb (vagy rosszabb) lenne, mint a másik. Hogy eldöntsük, melyik rendszer szimpatikusabb nekünk, tudásra van szükségünk. Ha azt gondolnád, hogy azok a gyártók, akik Android-ot használnak több RAM-t biztosítanak, mert az operációs rendszerükhöz több memóriára van szükség, mint az iOS-nél, akkor lehet, hogy tévedsz.
Android kontra iOS: Miben különbözik a RAM kezelésük?

Amíg a Google Pixel XL, Samsung Galaxy S7 és az Asus Zenfone 3 készülékeknek van 4 GB RAM-os változatuk, a 2016 októberében megjelent iPhone 7-ben csak 2 GB RAM van (az iPhone 7 Plus-ban 3 GB). Ezáltal felmerül a kérdés, hogy az okostelefonok – amiknek árazása ugyanannyi, vagy még drágább, mint egy iPhone-nak – hogyan képesek gyakorlatilag ugyanazt a teljesítményt nyújtani, ilyen eltérő hardware-tulajdonságokkal is. Ebből elvileg az következne, hogy az iOS jobban optimalizált felület az Android-nál. Azonban ez nem egészen így van.

Mi az a RAM?

Mielőtt tovább mennünk, definiálnunk kell, hogy mi is pontosan a RAM, és mit csinál. A RAM (Random Access Memory, tehát kb. tetszőleges hozzáférésű memória, közvetlen hozzáférésű memória) egyfajta technológia, ami hozzáfér a tárolt adatokhoz a számítógépeden, vagy okostelefonodon. A merevlemez memóriájától eltérően a RAM nem állandóan tárolja a tartalmat/adatot. Ugyanakkor ez felelős a tartalom olvasásáért, amikor a rendszernek szüksége van rá. Minél több RAM van a készülékben, annál nagyobb a munkaképessége – de nem feltétlenül a sebessége.

Mivel a smartphone-ok mérete korlátozott, van egy kis különbség aközött, hogy a RAM hogyan működik bennük és a számítógépekben. Lényegében a cél mindkettőben ugyanaz: utasításokat és adatokat szállítani a processzornak, hogy az feldolgozza, csökkentse a töltési időt, és a segítségével egyik app-ról a másikra lépjünk gyorsan és akadozás nélkül.

Utolsóként, a RAM-ot nem szabad összekeverni a telefon tárolókapacitásával. Belső és külső tároló mindig nagyobb lesz a RAM-nál, például 12, 32, 64 és 128. Manapság az okostelefonokban, például a Zenfone 3 Deluxe-ban akár 6 GB RAM is lehet.

Miben különbözik a RAM kezelésük?

iOS vs. Android RAM

Hogyan könnyebben megértsük az Android RAM használatát, egy videó alapján magyarázom el. A videóban Gary a Nexus 5X (2 GB RAM, plusz az Android legfrissebb verziója), és egy iPhone 7 (2 GB RAM, plusz az iOS legfrissebb verziója) segítségével mutatják be a két operációs rendszernél megjelenő RAM használat hasonlóságait és különbségeit.

Az első dolog, amit felfedezett a férfi, hogy a készülékek újraindításakor az iPhone 7 több RAM-ot használ, mint a Nexus 5X. Ez tehát megcáfolja azt a mítoszt, hogy az „Android több memóriát használ az iOS-nél”. Hogy megértsük, hogy ez mit jelent pontosan, elmagyarázom, mi az a „free RAM”, azaz „szabad RAM”.

Mit jelent a „szabad RAM”?

Gary szerint a régi számítógépek a RAM-juk egy részét csak az operációs rendszerre szánták, a másikat pedig programok és adatok futtatására. Ma a dolgok sokkal bonyolultabbak a multitasking és a virtuális memóriának köszönhetően. Utóbbi engedélyezi minden programnak (vagy app-nak), hogy saját virtuális terében fusson. Android és iOS esetében a memória egy része továbbra is a rendszernek van áldozva, de a másik fele külön van választva az app-ok használatára. Tehát az a RAM, amelyik nincs használva, szabad.

Noha a szabad RAM nem feltétlenül jelent hatékonyságot. Valójában ennek az ellentéte. Egy jó operációs rendszerben nem szabad RAM van, hanem elérhető RAM. Tudja, hogyan kezelje a RAM-ját olyan dolgokra, mint az ideiglenes tárolás, hogy amikor újra belépsz egy app-ba, akkor gyorsan hozza elő a legutóbbi képernyőt, amin voltál. Ez nem jelenti azt, hogy nincsen szabad memóriája, ami önmagában gyakorlatilag értelmetlen, mivel a rendszer mindig RAM-ot fog használni az adat áthelyezésére. Ennek hatékonysága hasonlónak tűnt iOS-en, mint Android-on.

Visszatérve a RAM használat összehasonlítására a kép operációs rendszeren, a készülékek újraindítása után az iPhone 7-nek 730 MB memóriája volt elérhető, míg a Nexus 5X-nek még 840 MB a teljes 2 GB-ból.

RAM használat ugyanazon alkalmazásoknál

A következő teszt a RAM teljesítmény bemutatására a két rendszeren az volt, hogy ugyanazt az applikációt futtatták. A végeredményt nézve, a különbség a RAM használtban az Android-ra fejlesztett app-oknál jelen van, de ez nem indokol például óriási egyenlőtlenséget a RAM-ok mennyisége között az iPhone 7-nél és a Zenfone 3 Deluxe-nál, amiknél ugyanúgy 4 GB a maximum.

Alkalmazások RAM használata

Fontos megjegyezni itt, hogy az iOS-re fejlesztett app-ok fele akkora méretűek, mint az Android-ra készültek.

Mindazonáltal ahogyan a Google és az Apple kezeli az alkalmazásokat – attól kezdve, hogy úgy készültek, hogy a háttérben működjenek – sokkal bonyolultabbá teszi, mint egyszerűen megállapítani, melyik használ több RAM-ot.

Például az Android app-ok kötetlenek. Hozzá tudnak férni szolgáltatásokhoz vagy utólagos is dolgozhatnak a háttérben. Egyrészt ez egy jó dolog, másrészt szörnyű, mert a felhasználónak fel kell mérnie, hogy egy app inkább segítség, vagy akadály, ha az fel van telepítve. Az Apple-nek sokkal irányítottabb stratégiája van e tekintetben, mivel kiválaszthatjuk, hogy az app csinálhasson valamit, vagy nem, amíg a háttérben fut.

Android kontra iOS: két hatékony RAM kezelési technológia

Alapvetően a RAM használat és kezelés mindkét operációs rendszeren meglehetősen hasonló és hatékony. Az egyetlen fő különbség közöttük, hogy hogyan kezelik a háttérben futó applikációkat. Egy még mélyebb elemzéssel láthatjuk, miben különböznek.

Az Android operációs rendszer úgy dönt, hogy megállítja, hogy az app-ok a háttérben fussanak, amikor az elérhető memória elfogy, annak érdekében, hogy helyet szabadítson fel új app-oknak. Az iOS több adatot tud összepréselni a háttérben futó app-okról az Android-hoz képest. Ez azt jelenti, hogy az Apple engedélyezi, hogy több app-ot tölts be, amíg nem fejezted be használatukat.

Ne menjünk bele a folyamat technikai részleteibe, de Gary példáját használom annak megállapítására, hogy az Android hogyan nyit meg egy alkalmazást, hozza vissza a legutóbbi képernyőt azután is, hogy az már megszűnt: ha a böngésző bezárult, amikor újraindul, akkor a legutóbb látogatott lap jelenik meg. Ez azért van, mert a rendszer az URL-t menti el, nem a konkrét weblapot. Ez azért történik, mert az Android úgy működik, hogy küld egy figyelmeztetést a háttérben futó alkalmazásoknak, hogy mentsék el a legfontosabb információkat, mert a RAM nyomás alatt van, és be fog zárulni az alkalmazás. Ez azt jelenti, hogy az app megtartja azt, ami nagyon fontos, és betölti ugyanazt a „képet” a jövőben.

Ezzel a Google és egyéb gyártók mindig a több RAM mellett döntenek, mint egy alternatívaként, hogy a folyamat továbbra is hatékonyan fusson anélkül, hogy mindet meg kellene szűntetni. Ha megnézzük az Android okostelefon piacát, látjuk ennek a bizonyítékát. Az Apple-nek most van egy szoftver-vezérelt megoldása, ami röviden kevésbé függ a hardware-től.

RAM használat

Mindkét rendszer különböző, de egyaránt intelligens módokat használ, hogy kezelje ugyanazokat a korlátozásokat.

Őszintén szólva alig néhányszor volt RAM kezelési probléma a készülékeimen. Persze egyértelmű, hogy a több RAM drágább készüléket jelent, de vannak kivételek, mint a Zenfone 3, vagy az LG G4.

/Forrás: androidpit.com/

5 tuti biztos tipp, hogy az iOS 11 legsúlyosabb hibáit orvosolni tudd 5 tuti biztos tipp, hogy az iOS 11 legsúlyosabb hibáit orvosolni tudd
2017. november 22.
Az Apple legújabb operációs rendszere az első pillanattól megosztja a felhasználókat, mivel számos gyermeteg hibával érkezett, amelyet az Apple-től egyáltalán nem szokásunk elvárni. Cikkünkben megpróbáljuk mi kijavítani az Apple hibáit.
10 trükk, amivel villámgyorssá teheted az iOS-t 10 trükk, amivel villámgyorssá teheted az iOS-t
2017. április 27.
Az Apple legújabb iOS.3 update-je kiváló újításokat hozott új funkciókkal, számos biztonsági javítással és hasznos trükkökkel. Jó frissítés volt, de messze nem tökéletes. Április elején a cég kiadott egy iOS 10.3.1-es frissítést, ami új hibajavításokat tartalmaz az iPhone, iPad és iPod touch tulajoknak.
Már most népszerű az iOS 11, pedig hivatalosan még meg sem jelent Már most népszerű az iOS 11, pedig hivatalosan még meg sem jelent
2017. szeptember 8.
Az Apple nem veszi félvállról az újításokat, amit alátámaszt, mennyire gyors egymásutániságban adják ki a különböző béta verziókat. Még nincs egy hónapja, hogy kijött az iOS11 hetedik változata, nemrég már a kilencedik bétáról lehet hallani.