Csuszka, PIN vagy Touch ID - zárjuk le a vitát!

2015. augusztus 27. -
Szervizeinkbe érkező ügyfeleink több alkalommal panaszkodtak arra, hogy az iPhone készülékük nem megfelelő lezárásából valamilyen problémájuk adódott. Igyekszünk tehát lezárni a kérdéskört és megvizsgálni, pontosan miért és hogyan érdemes lezárni kedvenc készülékeinket. A téma szubjektív és több szempontból vizsgálható, mi megpróbáltuk a lehető legegyszerűbb szempontok alapján boncolgatni a téma sajátosságait.
Csuszka, PIN vagy Touch ID - zárjuk le a vitát!

iPhone képernyőzár statisztikák

A minap több internetes portál is lehivatkozta a Marte Løge norvég egyetemista által végzett felmérést, melyben a résztvevők 77%-a a képernyő valamely sarkából indított mozdulatsorral nyitotta fel készüléke képernyőjét - itt értelemszerűen nem iPhone kijelzőkre kell gondolnunk. A kutatás egy jelszóbiztonsági előadás számadatainak érdekében, mintegy 4000 fő bevonásával zajlott. Marte Løge szerint már azzal sokkal biztonságosabbá tehetjük készülékeinket, ha a feloldó szám vagy mozdulatkombináció nem egy a hétköznapjainkban sűrűn előforduló dátum vagy név vagy motívum, illetve valamely sarokból indított motívum.

Képernyőzár

A konzekvencia tehát magától értetődő: minél több érintési pontot vagy karaktert használunk az iPhone kijelző lezárásához, annál nehezebb dolguk lesz azoknak, akik ki szeretnék találni az okostelefon biztonsági kódját. Bár az iPhone kijelző lezárása vagy számkóddal vagy az iPhone 5S, iPhone 6 és iPhone 6 Plus Touch ID funkciójával történik, azok, akik a hagyományos csuszkás feloldást alkalmazzák, könnyedén találkozhatnak a következő problémákkal.

A könnyen feloldható iPhone problémái

Arra, hogy az iPhone kijelzőjének lezárása miért fontos személyenként eltérő válasz adható. Egyesek az iPhone adatbiztonságának érdekében választanak bonyolult képernyőzároló jelszót vagy jelkódot, mások egyszerűen csak megszokásból vagy mert felajánlja az iOS. Bizonyára sokan erősítik azt a tábort is, akik azért állítanak be képernyőzárat, hogy zsebükben ne oldódjon fel a készülék - több-kevesebb sikerrel.

Slide to unlock

A zsebben feloldódó képernyő egyébként több okból is problémát jelenthet. Szervizes szemmel elsősorban azt emelhetjük ki, hogy a zsebben feloldódó készülék akár észrevétlenül is hívásokat kezdeményezhet, illetve fotókat készíthet a zsebünkben. A hívások által generált plusz költség ilyen esetekben nem feltétlenül számottevő összeg, azonban mindenképpen egy olyan költség, melynek ellenszolgáltatását ki sem használtuk. A zsebben készült fotók pedig semmilyen szempontból sem nevezhetők előnyösnek.

Egy avantgárd fotókiállításon egyszer esetleg elsüthető a poén valamilyen kreatív cím választással, több hasznot azonban biztosan nem termel. Ellenben terheli az iPhone memóriáját, valamint meríti az iPhone akkumulátorát.

Első blikkre mindez nem tűnhet komoly problémának, hiszen a fotók törölhetők, az ismerősöket pedig egy-egy mea culpával elintézhetjük a nem szándékosan történő telefonhívást követően. Azonban, ha belegondolunk, hogy egy zsebben ismétlődő jelleggel lezáródó, majd feloldó, hívást indító, fotózó vagy videózó készülék milyen ütemben használja az iPhone akkumulátor üzemidejét és élettartamát, arra jutunk, hogy érdemes olyan PIN-t - vagy Androidos készülékek esetében jelkódot - választanunk, mely a zsebben történő feloldást megakadályozza. Hosszútávon ugyanis ezen lépésünkkel az iPhone akkumulátor cseréjét tolhatjuk ki néhány hónappal.

A komolyabb problémáról pedig még szót sem ejtettünk. Ha készülékünk esetleg illetéktelen kezekbe kerül, a legtöbb személyes adatunk könnyedén kinyerhető az iPhone memóriájából. Bár az elveszített - vagy elveszettnek hitt - iPhone megtalálására több módszer adott, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy ezekkel sem tudjuk megoldani a problémát.

Touch ID

És bár a telefon elveszítésének nem ellenszere a biztonságos iPhone lezárás, a kevésbé becsületes megtalálók esetleg adatokat lophatnak el a telefon rendszeréből, s ennek káros következményei akár többe is kerülhetnek, mint mondjuk egy iPhone 6 kijelző csere.

Összegzés

Azt javasoljuk tehát, hogy iPhone készüléketeket minden esetben a lehető legbiztonságosabb módon zárjátok le a saját nyugalmatok és az iPhone akkumulátor élettartamának érdekében. Ha iPhone 5S vagy iPhone 6, illetve iPhone 6 Plus készülékkel rendelkezel, érdemes a Touch ID funkciót használni.

Bár többen számolnak be arról, hogy idővel a Touch ID gyakori használata során "elkopik" a telefon home gombja, egy-egy ilyen esetben nem feltétlenül szükséges az iPhone home gomb cseréje, néha egy egyszerű újraszoftverezés megoldja a problémát.

Általános érvényű igazság természetesen ebben a témában sem fogalmazható meg, hiszen a fentiekben csupán az iPhone biztonság szempontjait vettük górcső alá, a kényelem és a praktikum perspektívájából nem vizsgáltuk meg a kérdéskört.

Fontos továbbá kiemelnünk, hogy sok esetben ügyfeleink tapasztalatai alapján napról-napra új megvilágosításba kerülnek az iPhone használatával kapcsolatos véleményeink, hiszen mint tudjuk, a készülék attól a pillanattól fogva, hogy emberi kézbe kerül, nem csupán egy megközelítőleg teljes mértékben kiszámítható működésű hardver.

Az iPhone 6 megjelenése és a használt iPhone piaci dömping Az iPhone 6 megjelenése és a használt iPhone piaci dömping
2014. szeptember 12.
Az új iPhone 6 megjelenésével a cserélési láz miatt újra felélénkül a használt iPhone-ok piaca, ezért a szervizelési tapasztalataink alapján összegyűjtöttük Nektek a használt iPhone-ok típushibáit, amire figyelnetek kell vásárláskor.
Így ellenőrizheted, hogy elhasználódott-e az iPhone-od akkumulátora Így ellenőrizheted, hogy elhasználódott-e az iPhone-od akkumulátora
2018. január 19.
Ha évek óta vagy ugyanannak a telefonnak a tulajdonosa, már szembesülhettél az akkumulátor elhasználódását követő kényelmetlenségekkel. Persze ez nem azt jelenti, hogy azonnal cserélned kell, egy ideig könnyedén tolerálod őket. Egy idő után azonban elviselhetetlenné, sőt veszélyessé válik az akkumulátor állapota.
Profi fotókat szeretnél készíteni az iPhone-nal? Akkor ezt olvasd el! Profi fotókat szeretnél készíteni az iPhone-nal? Akkor ezt olvasd el!
2015. április 15.
Az okostelefonok a nem profi használók között már kiváltották a hagyományos fényképezőgépeket. Most megmutatjuk, hogyan lehet emlékezetes fotókat készíteni az iPhone-okkal. Ez a cikk az iOS 7-es és 8-as verziói alapján, az iPhone beépített kamera alkalmazásáról szól.