Hatékony MacBook gyorsító tippek

2016. február 29. -
Állandóan azt kérdezgeted magadtól, hogy “miért lassú a MacBook Pro-m ennyire”? Zavar, hogy egy-egy újraindításkor akár 10 perceket is várnod kell? Az alkalmazásaid kifagynak, majd utána borzasztóan lassan indulnak el? Nehéz még böngészni is, vagy megnyitni egy-egy dokumentumot? Mi is találkoztunk már ezekkel a gondokkal, így megpróbálunk segíteni a megoldásukban!
Hatékony MacBook gyorsító tippek

Elég sok pénzt adunk ki, amikor beruházunk egy új Apple MacBook Pro, MacBook, MacBook Air, vagy akár egy iMac számítógépbe, ennek ellenére előfordulhat, hogy az eszközök belassulnak ilyen-olyan okokból. Nem kell aggódni, ebben a cikkben valószínűleg megtalálod a megoldást! Mi, akik igazi Apple fanatikusok vagyunk, meg fogjuk mutatni, hogy mit kell tenni ilyen esetekben, hogyan lehet a géped újra gyors, akár újkorában.

1. Lehet, hogy a merevlemezeden túl sok szemét van - ideje megtisztítani tőlük a rendszert!

A legegyszerűbb, hogyha egy bevált Mac tisztítóprogramot használunk, amely megcsinálja helyettünk a merevlemez karbantartását. Ez a legtöbb esetben gyorsítani fog a rendszer működésén.

A CleanMyMac 3 egy biztonságos, minden-az-egyben Mac pucoló alkalmazás, amely azonnal képes megtisztítani az összekuszálódott merevlemezünket. Azzal, hogy a lemezt pár egyszerű lépéssel optimalizálja, a gyorsabb működés mellett nem kevés helyet is nyerhetünk. A felhasználók átlagosan 45-60%-os gyorsulást tapasztaltak a MacBook Pro-juk működésében, miután lefuttatták ezt az igazán hatékony tisztítóeljárást.

A Clean My Mac 3 egy ingyenesen letölthető applikáció.

Nem véletlenül ajánljuk ezt az app-ot. Elég sok díjat nyert olyan megbízható, híres oldalaktól, mint az about.com, a softpedia.com, a cultofmac.com, vagy a MacWorld és a Tucows. A Clean My Mac 3 már több mint 4 milliószor került letöltésre.

Hogy tud segíteni a Clean My Mac 3 a MacBook Pro felgyorsításában?

-   felszabadítja a túlterhelt merevlemezed

-   letörli a nem szükséges és lassú programokat, alkalmazásokat

-   megtalálja a nagyobb fájlokat, amiket esetleg később törölni is tudunk, helyfelszabadítás érdekében

-   törli a rendszerszemetet, az eltárolt szemeteket, vagy épp a nem használt nyelvi fájlokat

-   képes segíteni az asztalod optimalizációjában

A Clean My Mac 3 futtatása heti egyszer mindenképpen javasolt, így kevesebb eséllyel fog belassulni rendszerünk.

MacBook gyorsító alkalmazás

2. Egyszerű, biztonságos hardveres fejlesztések

Néha a MacBookod egy kis hardveres fejlesztést igényelhet annak érdekében, hogy az új operációs rendszerek és alkalmazások megfelelő sebességgel működjenek. Azzal, hogy folyamatosan új technológiák jönnek ki a piacra, általában elég jó áron tudjuk fejleszteni a régebbi gépeinket, így akár új SSD vagy több memória is kerülhet a többéves rendszer alá.

Mi 8GB memória mellett egy minimum 240GB-os SSD-t ajánlanánk. Ezek az eszközök óriásit dobnak a MacBook teljesítményén. Ezekkel a frissített alkatrészekkel gyorsabb működést érhetünk el az 5 éves gépünkön, mint újkorában.

A következő lépésekben segítünk, hogyan eshetünk túl a legfájdalommentesebben ezeken a hardveres fejlesztéseken.

3. Töröljük az asztalon uralkodó összevisszaságot!

Csakúgy, mint egy tiszta szekrény esetében, a számítógép asztalunk esetében is gyorsabb kereshetőséget kapunk, ha rendben tartjuk.

Osztályozzuk a mappáinkat személyes, üzleti, fotók, videók osztályokba, vagy ahogyan nekünk tetszik. Ezzel áttekinthetőbb lesz minden. Ha rengeteg fájlunk van, érdemes vennünk egy külső tárolót, hiszen az SSD nem feltétlen nagyobb mennyiségű adat tárolására lett kitalálva. Emellett a külső merevlemez alkalmas arra is, hogy az egész MacBook Pro tartalmát kimentsük rá a TimeMachine funkció segítségével. Attól, hogy nagyobb méretű tárolónk van, nem ajánlott teljesen tele tenni. A lassuló rendszerek mögötti legfőbb ok általában a túl sok szükségtelenül tárolt fájl.

Egy másik nagyszerű dolog lehet, ha a nem használt programjaink ikonját leszedjük a dokkról.

4. Zárjuk be az energiazabáló és teljesítményfoglaló alkalmazásokat

Elég sokan vétjük azt a hibát, hogy nyitva hagyjuk a már nem használt alkalmazásainkat a dokkon. Azzal, hogy a jobb gombbal kattintunk a program ikonján, vagy bezárjuk, energiát spórolunk meg a rendszernek, nagyobb lesz a rendelkezésre állási idő, és még a rendszer is gyorsabban fog működni. A legtöbb energiazabáló program (pl. fotó editorok) hatással van a rendszer működési sebességére, még ha a háttérben is hagyjuk csak futni.

Ahhoz, hogy kinyomozzuk, mely programokra kell figyelnünk, a következőket kell tennünk

-    Menjünk a Spotlight keresőbe (kis nagyító ikon a jobb felső sarokban)

-    Írjuk be: Activity Monitor (Teljesítményfigyelő)

-    Válasszuk a CPU fület

-    Nézzük át az aktív programok listáját, hogy megtudjuk, mi lassíthatja le a gépünket - ezek a programok alapvetően elég sok CPU időt használnak (60% fölött is akár), ha ilyet látunk és nem használjuk, zárjuk be.

-    Ha nincs rá egyáltalán szükségünk, töröljük is le őket!

Ha már 8GB memóriád van, a legtöbb esetben nem lesz problémád ilyen processzorhasználattal, hiszen a rendszer nem a határain fog működni, nem lesz szükség bizonyos háttérfolyamatokra.

Sok esetben tapasztaljuk, hogy az évek során "elfáradt" MacBook akkumulátor csere nyújt megoldást a lassuló számítógép meghibásodására.

MacBook akkumulátor csere

5. Frissíts a legújabb Mac OS X verzióra

Attól, hogy az ismerőseid azt mondják, ne frissíts, ez még nem lesz jó tanács! Az operációs rendszer frissen tartása az egyik legfontosabb feladatod, ha gyors működést és biztonságot szeretnél a gépeden. Az operációs rendszer frissítései tartalmaznak nélkülözhetetlen biztonsági frissítéseket, programfrissítéseket stb. Ha egy régi rendszert használsz, javasolt egyből a cikk elolvasása után elintézni a MacBook szoftverfrissítését. Ha esetleg azon gondolkozol, hogy elég erős-e a géped az új rendszerhez, olvasd át a 2. pontot!

MacBook szoftverfrissítés

6. A rendszer alapvető karbantartása és optimalizálása

A MacBook-od többé nem egy zűrzavaros asztallal rendelkező, nagy fájlokat tartalmazó, nem használt programokat tároló eszköz, eddig jó! Frissítettél a legfrissebb operációs rendszerre és bezártad/törölted a nem kívánt alkalmazásokat. Most következhet a rendszer optimalizációja!

A következőket kell csupán megtenned:

-    Menjünk a Spotlight keresőbe (kis nagyító ikon a jobb felső sarokban)

-    Írjuk be: Disk Utility (Lemezkezelő)

-    Itt kattintsunk a Verify Disk-re (Lemez ellenőrzése)

-    Várjuk meg, amíg végigfut, majd kattintsunk a “Repair Disk”-re (Lemez javítása)

Fontos néhány havonta ellenőriznünk a rendszerlemezünket, így biztosak lehetünk abban, hogy nincsenek kisebb hibák a fájlrendszerben, amik esetleg lassulásokat okozhatnak.

Ezzel készen is lennénk!

Reméljük, hogy a fenti egyszerű lépések segítettek, hogy a MacBook Pro-d visszanyerje a régi sebességét. Ha esetleg további kérdéseitek lennétek, a kommentek között bátran feltehetitek Nekünk!

10 tipp, ha nem indul el a Mac-ed 10 tipp, ha nem indul el a Mac-ed
2016. augusztus 3.
Ha a Mac-ed nem indul el vagy nem kapcsol be, kövesd az alábbi 10 lépést a helyzet javítása érdekében. Ezek olyan alapvető tippek, amiket minden Mac tulajdonosnak érdemes ismernie.
5 ok, hogy miért ne vásárolj feltűnően olcsó USB töltőt 5 ok, hogy miért ne vásárolj feltűnően olcsó USB töltőt
2017. február 3.
Egy beazonosítatlan eredetű töltő használata a legjobb esetben is a készülékedben előbb-utóbb jelentkező rendellenességekkel, lassú töltéssel jár, de akár komoly veszélyforrássá is válhat. Mindig ellenőrizd a csomagolást, hogy megbizonyosodj róla, készülékedhez tervezett, ellenőrzött minőségű terméket vásárolsz.
5+1 szuper fejlesztés,amit a macOS Mojave hoz el nekünk 5+1 szuper fejlesztés,amit a macOS Mojave hoz el nekünk
2018. június 15.
Az Apple múlt héten mutatta be a Mac modelleken futó operációs rendszerének legújabb verzióját, a macOS Mojave-t. Ez az első rendszer az elmúlt négy év alatt, amely nem „hegy alapú” elnevezést kapott, de természetesen nem csak a nevében tartogat változásokat, így most sorra is vesszük, mit tartogat nekünk a Mojave.