Hogyan használd az App Store-t az Apple TV-n

2016. január 8. -
A negyedik generációs Apple TV rengeteg új funkcióval rendelkezik elődeihez képest és ez igaz természetesen az eszközre fejlesztett alkalmazások tekintetében is. Az App Store felületét tekintve vajmi kevés különbséget vehetünk észre az iOS-es és az OS X-es verziókhoz viszonyítva. Van azonban néhány olyan sajátossága a Store-nak, mely valamelyest más az Apple TV felületén, mint a másik két operációs rendszeren. Ezeket a különbségeket igyekszünk most összeszedni és tisztázni.
Hogyan használd az App Store-t az Apple TV-n

Applikációk kategorizálása

Az egyik legsarkalatosabb pontja az alkalmazások letöltésének és telepítésének az új appok megtalálása az App Store-ban. Az Apple TV debütálásával a cég hozzáadta a toplistákat és a legnépszerűbb kategóriákat a TV-re letölthető alkalmazások listájához, mely jelentősen megkönnyíti a keresés fázisát.

A top kategóriák általában a legnépszerűbb 50-75 (vagy több) fizetős, ingyenes és sikerlistás applikációkat tartalmazzák. Jelenleg azonban nincs lehetőségünk arra, hogy ezen belül további szűrőket állítsunk be a pontosabb keresési eredmények érdekében. Abban viszont joggal bízhatunk, ha továbbra is napi több tartalommal bővül a kínálat, az Apple további szűrési lehetőségeket állít majd be a felületen.

Apple TV App Store felület

Amennyiben a Kategóriák menüpontra kattintunk, néhány fő besorolás közül válogathatunk, például Játékok, Oktatás, Szórakozás, Sport, stb. Kiválasztva az adott kategóriát, a hozzá tartozó kiemelt tartalmak listáját érhetjük el, illetve kiválaszthatjuk, mit szeretnénk nézni, lejátszani.

Amit viszont hiányoltunk az Apple TV-re tervezett App Store-ból, az a "a felhasználók által megvásárolt" szekció. Remélhetőleg a cég hamarosan pótolja ezen mulasztását.

Appok vásárlása iOS-en és letöltése Apple TV-re

Az Apple nemrégiben hozzáadta az Apple TV azonosítóját az univerzális appokhoz az iTunes és iOS felületeken is, aminek köszönhetően lényegesen egyszerűbb kitalálni, melyik iOS appunk kompatibilis az okostelevíziónkkal. Az azonosító egyelőre nem elérhető az iTunes asztali számítógépekre tervezett verziójában, vélhetően azonban hamarosan az lesz.

Ha letöltünk egy iOS játékot, mely kompatibilis tvOS rendszeren is, az automatikusan feltűnik a a megvásárolt tartalmak között az okostelevízió App Store felületén is. Tovább minden olyan tvOS kompatibilis alkalmazás is bekerül a megvásárolt appok közé, melyek korábban töltöttünk le valamilyen iOS vagy OS X operációs rendszerre.

 

Apple TV kompatibilis iOS appok

Automatikus frissítés szolgáltatás

A Megvásárolt szekcióban külön szűrhetsz frissítési vagy letöltési dátum, illetve alkalmazás kategória szerint. Jelenleg azonban nincs olyan opció, mely lehetővé teszi az exkluzív Apple TV-s alkalmazások iTunesban való szeparált megjelenítését.

Ahogyan az iOS-ben, úgy az Apple TV-s App Store-ban is beállíthatjuk, hogy új verzió megjelenése esetén, letöltött applikációink automatikusan frissüljenek. Ezen funkció bekapcsolásához a következőket kell tennünk:

  1. Nyisd meg a Beállításokat az Apple TV-n
  2. Válaszd ki az Alkalmazások menüpontot a felsorolt opciók közül
  3. Kattints az Alkalmazások Automatikus Frissítése lehetőségre (ha újra rákattintasz, kikapcsolhatod a beállítást)

Ha engedélyeztük a funkciót, letöltött alkalmazásaink automatikusan frissülnek majd, ha új verzió jelenik meg.

Appok keresése

Az Apple TV App Store felülete rendelkezik egy keresősorral, mellyel könnyedén kereshetünk név szerint a letölteni kívánt applikációkra. Azok számára, akik a Siri-t szeretnék alkalmazni a keresés során, van egy rossz hírünk, a felület egyelőre nem támogatja ezt az opciót. A képernyőn való keresés viszont egy kissé nehézkes, hiszen betűnként kell bepötyögnünk az adott app nevét, - ami önmagában nem egy nagy feladat, mondhatjátok, hiszen mindent így írunk le, de - ez igen bonyolult és idegtépő procedúrának bizonyul, ha okostelevíziónk távirányítójával kell mindezt megtennünk. Vannak azonban olyan iOS 9.1-es alkalmazások, melyek segítségével például iPhone-unk kijelzőjéből egy csapásra távirányítót varázsolhatunk.

 

Apple TV App Store keresés

Appok átrendezése és törlése

Ahogyan az iOS esetében, úgy a tvOS felületén is testre szabhatóak az Apple TV főképernyőjén megjelenő applikációink. Egy app elmozdításához vidd a kurzort az elmozdítani kívánt alkalmazásra, kattints rá és tartsd lenyomva a gombot, míg nem kezd remegni az applikáció ikonja. Ezt követően válik mozdíthatóvá az adott alkalmazás.

Ha törölni szeretnél egy appot, a fent leírt módon kell eljárnod, egészen addig, míg az alkalmazás ikonja remegni kezd, ezt követően pedig az ikonon megjelenő "x"-re kattintva törölheted az eltávolítani kívánt alkalmazást.

Appok átkapcsolása

Az okos televízió rendszerén az iOS-hez hasonlatosan bármikor visszatérhetünk egy adott app felületéről az eszköz főmenüjébe, illetve egyszerre több appot is futtathatunk. Duplán kattintva a távirányító home gombjára elérhetjük az app választó felületet, ahol kedvünkre válogathatunk a megnyitott alkalmazások között.

Zene lejátszása a háttérben

A különböző appok használata során zenét is hallgathatunk a háttérben egészen addig, amíg az éppen használt applikáció nem játssza le saját hangjait. A zenelejátszás akkor is zavartalanul folyik, ha éppen a Hulu-n vagy a Netflixen böngészünk vagy fotóinkból készült slideshow-t nézzük. Azonban amint olyan tartalmat nyitsz meg, melynek saját lejátszandó hangjai vannak, a zenelejátszás azonnal szünetel.

 

Apple TV zenelejátszás

Ez az opció nem működik azonban játékok futtatása közben, mivel a legtöbb játék saját zeneszámokkal és hangeffektekkel rendelkezik, így a zenelejátszásod általában a játék megnyitásakor azonnal megáll.
A fotók és a cikkben szereplő információk a Macrumors weboldaláról származnak!

Napi érdekesség: Tim Cook óva int a technológia túlzott használatától Napi érdekesség: Tim Cook óva int a technológia túlzott használatától
2018. február 8.
Az Apple vezetője, Tim Cook nem hisz a technológia túlzott használatában, és nem akarja látni az unokaöccsét a közösségi média platformjain sem. Emellett radikális elképzelései vannak a programozási nyelvek ismeretéről is.
Megkapja az iPhone 8 az iPhone 7 Plus akkumulátorát? Megkapja az iPhone 8 az iPhone 7 Plus akkumulátorát?
2017. február 17.
Szinte minden héten felütik a fejüket a legújabb találgatások a következő iPhone megjelenésével és alkatrészeivel kapcsolatban. Az extrább, túlzottan futurisztikus elképzelésekre természetesen nem érdemes hallgatni, de az ésszerűbbekre lehet számítani. Ilyen az akkumulátor üzemidejének növelésével kapcsolatos hír is.
8 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt megveszed az iPhone 8-at! 8 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt megveszed az iPhone 8-at!
2017. augusztus 11.
Eltervezted, hogy megveszed az iPhone 8-at? Pár dolgot meg kell tenned előtte! Sokan fejetlenül, ész nélkül vágnak bele egy új készülék vásárlásába. Pedig az iPhone 8 nem kerül majd kevés összegbe és igenis, érdemes előtte átgondolni a vásárlást, megtenned a szükséges előzetes lépéseket, hogy boldog tulajdonosa legyél a készülékednek. A cikkünk ebben segít neked.