Így ellenőrizheted, hogy elhasználódott-e az iPhone-od akkumulátora

Ha évek óta vagy ugyanannak a telefonnak a tulajdonosa, már szembesülhettél az akkumulátor elhasználódását követő kényelmetlenségekkel. Persze ez nem azt jelenti, hogy azonnal cserélned kell, egy ideig könnyedén tolerálod őket. Egy idő után azonban elviselhetetlenné, sőt veszélyessé válik az akkumulátor állapota. Mikor jön el ez az időszak? Meg tudod-e előzni? Igen, mutatjuk.
Így ellenőrizheted, hogy elhasználódott-e az iPhone-od akkumulátora

Az okostelefonban található Lítium-ion akkumulátor legrosszabb tulajdonsága, hogy sokkal hamarabb elhasználódik, mint a telefon egyéb alkatrészei. Ez nem csak azzal jár, hogy idővel ki kell cserélned az alkatrészt, előtte van egy hosszú folyamat, amin végig fogsz sétálni.

Egyre többet kell tölteni a telefonod, sokkal gyorsabban merül majd a megszokottnál. Hidegben szintén nagyobb kihívás életben maradnia, és hozzá kell szoknod a gyakori leállásokhoz, újraindulásokhoz is.

Az Apple ezt úgy oldotta meg, hogy automatikusan visszafogja a telefon hardvereinek sebességét, hogyha az akkumulátor minősége egy bizonyos érték alá esik, ami természetesen nagy felháborodást keltett. (A következő iOS frissítések valamelyikében benne lesz az a funkció, amivel ezt ki lehet kapcsolni.)

Ezzel egy időben az Apple csökkentette a különböző iPhone akkumulátorok cseréjének árát, amivel csak az a baj, hogy manapság már nem igen égtek a gyártósorok az iPhone 6s és ettől régebbi telefonok akkumulátoraitól, így a csere 3-4 hétig is eltarthat.

A fentiekben leírtakat nem fogod tudni elkerülni. Használattól függően egészen biztosan elfárad a telefonod akkumulátora, és erre az Apple külön jelzést is ad, amit nem sokan ismernek.

Mikor tudhatod, hogy az akkumulátort cserélned kell?

Kezdjük egy nyers számmal: Az Apple 500 töltési ciklust ígér az akkumulátorokkal kapcsolatban.

Mit jelent a töltési ciklus?

Egyszerű. Ennyiszer merítheted le és töltheted fel a készüléked, az üzemidejének és akkumulátor minőségének romlása nélkül. Megjegyeznénk, ez konstans romló folyamat, ugyanakkor eddig még használhatónak kell lennie a készüléknek.

Ebből fakadóan az iPhone-t 500 alkalommal töltheted fel, azután várható az összes finomság, ami senkinek sem hiányzik. A készülék hirtelen leállása, újraindulása, üzemidejének drasztikus csökkenése, stb.

Az akkumulátor állapotának felmérése (szoftveresen)

Most biztos azt gondolod, hogy minek kell szoftveresen ellenőrizni, úgyis észreveszed, ha gyorsabban merül. Az akkumulátor aktuális állapotának vizsgálatára nincs is lehetőséged iPhone-on belül.

MacBook-on keresztül azonban igen. Ehhez csak le kell töltened a ”Coconutbattery” alkalmazást, követned a szükséges lépéseket és kimutathatod a végeredményt. A program nem csak a töltési ciklust, de alapvetően az akkumulátor állapotát is felfedi.  A következő képen láthatod a csodát.

iPhone akkumulátor állapotának felmérése

Nem szeretnék bajlódni a letöltéssel, csak az érdekel, mikor kell cserélnem az akkumulátort!

Erre is van megoldás. Ahogy említettük, az iPhone-ban alapjaiban nincs ilyen funkció, azonban a csere szükségességének idején figyelmeztet téged a telefonod. Ehhez alig pár pöccintést kell végrehajtanod.

  • Menj a Beállítások alkalmazásba.
  • Kattints az Akkumulátor fülre.

És ennyi. Ha az alkatrész elöregedett és cserére szorul, az oldal tetején egy üzenetet jelenik meg, figyelmeztetve, hogy eljött idő. Ha most is ezt látod, ne ijedj meg, továbbra is használhatod a telefonod, csak egyre erősebben fogod tapasztalni a már most is jelenlévő nehézségeket.

Megszabadulnál a felesleges tehertől? Három megoldás is van rá

  • Ha még garanciális a készülék, akkor irány valamelyik hivatalos Apple szerviz.
  • Ha már nem garanciális a készüléked, választhatod az Apple akkumulátor csere programját, most olcsóbban cseréltetheted ki, ugyanakkor előfordulhat, hogy 3-4 hetet is várnod kell rá.
  • De választhatsz minket is. Szervizünkben fél óra alatt végzünk a javítással, nem kell cseretelefont keresned, átírni a névjegyzéket, és akár több héten keresztül sóvárognod kedvenc telefonod után. Sőt, ha érdekel a szerelés, még végig is nézheted.

Ha kíváncsi vagy árainkra, kattints/pöccints arra a típusra, amilyen telefon épp a kezedben van.

iPhone 7 Plus /   iPhone 7 /   iPhone 6s Plus /   iPhone 6s /   iPhone SE /   iPhone 6 Plus /   iPhone 6 /   iPhone 5s /   iPhone 5c /   iPhone 5 /   iPhone 4s iPhone 4 /   iPhone 3GS

Ha bármilyen kérdésed lenne az iPhone akkumulátor cserével kapcsolatban, írd meg nekünk kommentben, örömmel válaszolunk rá.

Hány százalékon vagyok? - iPhone akkumulátor üzemidő növelés Hány százalékon vagyok? - iPhone akkumulátor üzemidő növelés
2015. július 2.
Számos ötletet, javaslatot olvashatunk egy-egy webes felületen arról, hogyan növelhetjük iPhone akkumulátorunk üzemidejét különböző szoftveres és egyéb megoldásokkal. Cikkünkben igyekszünk tisztázni az iPhone akkumulátoraival kapcsolatos általános tudnivalókat és azokat az akkumulátor üzemidejének meghosszabbítására alkalmazható fortélyokat, melyeket megvásárolt vagy ingyenes applikációk segítsége nélkül, az iPhone gyári lehetőségeivel is alkalmazni tudunk.
Mit csinálj, ha nem kapcsol be az iPhone? Mit csinálj, ha nem kapcsol be az iPhone?
2017. június 1.
Ha a készüléked nem kapcsol be, nem tudhatod a probléma pontos okát. Legtöbben a legrosszabbra gyanakodnak, azonban könnyen előfordulhat, hogy a hiba otthonról is orvosolható. Mielőtt elhoznád szervizünkbe a készüléked, érdemes ezen a négy ponton átfutnod.
Hogyan ments el képeket a webről az iPhone-odra Hogyan ments el képeket a webről az iPhone-odra
2015. március 31.
Nyilván sok iPhone tulajdonos találkozott már azzal a problémával, hogy az interneten talált, és neki tetsző fotót nem tudta letölteni készülékére. Mi most abban segítünk, hogy az amúgy pofonegyszerű műveletet iPhone-ján mindenki könnyedén elvégezhesse.