iPhone törési statisztika

2014. augusztus 13. -
Az elmúlt két hétben felmérést készítettünk a hozzánk beérkező mechanikai sérülést szenvedett iPhone tulajdonosok körében. 100 tulajdonosnak tettük fel ezt a roppant egyszerű kérdést: "Hogyan sérült meg az iPhone?". A felmérés célja, hogy elétek tárjuk a legkockázatosabb tevékenységeket, amelyekre érdemes odafigyelnetek, ha meg akarjátok óvni telefonjaitok épségét.
iPhone törési statisztika

Mikor törik az iPhone?

Nem reprezentatív felmérésünk három fő pontban foglalható össze:

  1. A használat-nem használat közti átmenet
  2. Passzív használat
  3. Használat közben

A sorrend nem véletlen, az első és leggyakoribb sérülésfaktor a használat-nem használat közötti rövid átmenet. Első ránézésre ez a pont nagyban összefügg a kettes pontban említett passzív használattal, de a példák alapján könnyen megérthetjük a különbséget a kettő között.

Használat-nem használat

Számunkra is meglepően 100-ból 72 tulajdonosnak a használat-nem használatból kifolyólag kellett hozzánk fordulnia. A következő példák - melyeket nem mi találtunk ki, hanem az élet írt - jól szemléltetik, hogy mik azok a rizikós helyzetek, amiket jobb elkerülni, ha épen akarjuk tudni iPhone-unkat. Leggyakrabban tehát akkor törik, sérül, karcolódik az iPhone, amikor a használat és a nem használat között mozgásban vagyunk. Ilyen például, ha kocsiban ülve a telefont a combunkra helyezzük, és kiszálláskor a földre esik. Ugyancsak ilyen helyzet, amikor az iPhone-t az autó tetejére helyezzük, hogy berakjunk valami kezünk ügyében lévő csomagot a csomagtartóba, majd elinduláskor vesszük észre, hogy a telefon a tetőn maradt. Jobb esetben még azelőtt észbe kapunk, mielőtt leesne, de sajnos tapasztalatból tudjuk, hogy ez a ritkábbik. Ebbe a csoportba tartozik, amikor a telefonunkat két beszélgetés közt az ingzsebünkbe tesszük, és ezt elfelejtve lehajolunk valamit felvenni a földről.  Vagy amikor valami olyan tárgyat visz az ember, amihez mindkét kezére szüksége van, az iPhone-t pedig a szállítandó tárgy tetejére teszi, ami egy óvatlan pillanatban máris a földön landol.

Passzív használat

A passzív használat ugyan közel áll az első pontban szemléltetett példákhoz, mégis 100-ból 18 ide passzoló sérülést regisztráltunk. Passzív használat alatt értjük például azt, amikor az iPhone az asztalra helyeztük, hogy hotspot-ként használjuk, és egy óvatlan pillanatban leverjük. Közel hasonló eset, amikor a számítógépről éppen kábellel töltjük a készüléket, és a gurulós székünkkel lehúzzuk a kábelnél fogva. Mindenki számára ismerős szituáció lehet, amikor társaságban vagyunk és mindenki kiteszi az asztalra a telefonját. A legkülönfélébb sérüléseket szenvedheti ilyenkor egy iPhone, a sörösüveg alátétként használt telefon kijelző törés vagy egy ital kidőlése miatti hirtelen kapkodás áldozataként az asztal alatti megtaposás is szóba jöhet. Jellemzően tehát akkor sérül a telefon, amikor nem figyelünk rá, nincs aktív használatban, de a közvetlen közelünkben van.

 

Használat közben

Nekünk is meglepő volt a felmérés harmadik, és egyben legritkább sérülésfaktora: a használat közben történő károsodás. 100-ból 10 eset sorolható ebbe a csoportba. Első példaként a regisztrált esetek tekintetében érdemes megemlíteni, hogy az iPhone amortizációja összefügg az alkohol fogyasztással. Buli közben meglöknek a táncparketten, vagy otthon hazaérve elemlámpaként használod a telefonodat és kicsúszik a kezedből. Ugyancsak regisztrálható számban fordult elő a méregből földhöz/falhoz vágott iPhone.  Végezetül felmérésünk legérdekesebb esete, a féltékeny pár által kalapáccsal elpusztított telefon.

Ezeken a példákon keresztül szerettük volna felhívni a figyelmeteket, hogy melyek azok az élethelyzetek, amiket érdemes elkerülni, ha a telefonjaitok épségét meg akarjátok őrizni. Mindenki tudja, hogy melyik csoport és melyik élethelyzet a legjellemzőbb rá, ezért arra is kell figyelnie a legjobban.  Ha ennek ellenére sikerül egy sérülést összeszedni, hozzátok be szervizünkbe a készüléket és találunk megoldást a problémátokra.

Ezektől az iPhone modellektől kell elbúcsúznunk Ezektől az iPhone modellektől kell elbúcsúznunk
2018. szeptember 21.
Éppen egy hete mutatta be az Apple az idei iPhone triót, ami egyben néhány régebbi készülék búcsúzását is jelentette. A gyártó kínálatában mostantól nem találhatjuk meg az iPhone SE és iPhone 6s modelleket – ez volt az a két iPhone, amelyeket a leginkább megfizethetőként értékesítettek - de a tavalyi év nagy dobása, az iPhone X is leköszönt a szeptemberi bejelentés után.
11 tipp, a gyorsabb iMessage csevegéshez 11 tipp, a gyorsabb iMessage csevegéshez
2015. június 23.
Rengeteg funkció létezik, melyet egyetlen érintéssel működésre bírhatunk és gyorsabbá, kényelmesebbé teheti a csevegést családtagjainkkal, barátainkkal. Ezen felül érintés és érintés között is van különbség, ugyanis koránt sem mindegy, hogy hosszan tartó nyomást vagy egyetlen koppintást gyakorlunk a készülék kijelzőjén, esetleg valamilyen irányba csúsztatjuk azt. Ha elegendő türelemmel és kísérletező kedvvel rendelkezünk, idővel az összes funkciót kitapasztalhatjuk.
Te  tudtad? A nem reagáló home gomb ellenszerei Te tudtad? A nem reagáló home gomb ellenszerei
2014. szeptember 1.
Nem reagál az iPhone home gombja? "Te tudtad?" sorozatunk újabb fejezetében bemutatunk Nektek négy, könnyen, gyorsan és otthon elvégezhető szoftveres és kézi műveletet amivel szerelés nélkül javítani tudjátok a nem működő home gombotokat. Fontos tudnotok, hogy a iPhone 5/5s-nek már más a home gomb felépítése, így a meghibásodó home gomb jellemzően az iPhone 4-re (a membrán hiánya miatt) és a 4s-re jellemző.