iPhone törési statisztika

2014. augusztus 13. -
Az elmúlt két hétben felmérést készítettünk a hozzánk beérkező mechanikai sérülést szenvedett iPhone tulajdonosok körében. 100 tulajdonosnak tettük fel ezt a roppant egyszerű kérdést: "Hogyan sérült meg az iPhone?". A felmérés célja, hogy elétek tárjuk a legkockázatosabb tevékenységeket, amelyekre érdemes odafigyelnetek, ha meg akarjátok óvni telefonjaitok épségét.
iPhone törési statisztika

Mikor törik az iPhone?

Nem reprezentatív felmérésünk három fő pontban foglalható össze:

  1. A használat-nem használat közti átmenet
  2. Passzív használat
  3. Használat közben

A sorrend nem véletlen, az első és leggyakoribb sérülésfaktor a használat-nem használat közötti rövid átmenet. Első ránézésre ez a pont nagyban összefügg a kettes pontban említett passzív használattal, de a példák alapján könnyen megérthetjük a különbséget a kettő között.

Használat-nem használat

Számunkra is meglepően 100-ból 72 tulajdonosnak a használat-nem használatból kifolyólag kellett hozzánk fordulnia. A következő példák - melyeket nem mi találtunk ki, hanem az élet írt - jól szemléltetik, hogy mik azok a rizikós helyzetek, amiket jobb elkerülni, ha épen akarjuk tudni iPhone-unkat. Leggyakrabban tehát akkor törik, sérül, karcolódik az iPhone, amikor a használat és a nem használat között mozgásban vagyunk. Ilyen például, ha kocsiban ülve a telefont a combunkra helyezzük, és kiszálláskor a földre esik. Ugyancsak ilyen helyzet, amikor az iPhone-t az autó tetejére helyezzük, hogy berakjunk valami kezünk ügyében lévő csomagot a csomagtartóba, majd elinduláskor vesszük észre, hogy a telefon a tetőn maradt. Jobb esetben még azelőtt észbe kapunk, mielőtt leesne, de sajnos tapasztalatból tudjuk, hogy ez a ritkábbik. Ebbe a csoportba tartozik, amikor a telefonunkat két beszélgetés közt az ingzsebünkbe tesszük, és ezt elfelejtve lehajolunk valamit felvenni a földről.  Vagy amikor valami olyan tárgyat visz az ember, amihez mindkét kezére szüksége van, az iPhone-t pedig a szállítandó tárgy tetejére teszi, ami egy óvatlan pillanatban máris a földön landol.

Passzív használat

A passzív használat ugyan közel áll az első pontban szemléltetett példákhoz, mégis 100-ból 18 ide passzoló sérülést regisztráltunk. Passzív használat alatt értjük például azt, amikor az iPhone az asztalra helyeztük, hogy hotspot-ként használjuk, és egy óvatlan pillanatban leverjük. Közel hasonló eset, amikor a számítógépről éppen kábellel töltjük a készüléket, és a gurulós székünkkel lehúzzuk a kábelnél fogva. Mindenki számára ismerős szituáció lehet, amikor társaságban vagyunk és mindenki kiteszi az asztalra a telefonját. A legkülönfélébb sérüléseket szenvedheti ilyenkor egy iPhone, a sörösüveg alátétként használt telefon kijelző törés vagy egy ital kidőlése miatti hirtelen kapkodás áldozataként az asztal alatti megtaposás is szóba jöhet. Jellemzően tehát akkor sérül a telefon, amikor nem figyelünk rá, nincs aktív használatban, de a közvetlen közelünkben van.

 

Használat közben

Nekünk is meglepő volt a felmérés harmadik, és egyben legritkább sérülésfaktora: a használat közben történő károsodás. 100-ból 10 eset sorolható ebbe a csoportba. Első példaként a regisztrált esetek tekintetében érdemes megemlíteni, hogy az iPhone amortizációja összefügg az alkohol fogyasztással. Buli közben meglöknek a táncparketten, vagy otthon hazaérve elemlámpaként használod a telefonodat és kicsúszik a kezedből. Ugyancsak regisztrálható számban fordult elő a méregből földhöz/falhoz vágott iPhone.  Végezetül felmérésünk legérdekesebb esete, a féltékeny pár által kalapáccsal elpusztított telefon.

Ezeken a példákon keresztül szerettük volna felhívni a figyelmeteket, hogy melyek azok az élethelyzetek, amiket érdemes elkerülni, ha a telefonjaitok épségét meg akarjátok őrizni. Mindenki tudja, hogy melyik csoport és melyik élethelyzet a legjellemzőbb rá, ezért arra is kell figyelnie a legjobban.  Ha ennek ellenére sikerül egy sérülést összeszedni, hozzátok be szervizünkbe a készüléket és találunk megoldást a problémátokra.

Máris találgatnak, milyen lesz az új iPhone 7 Máris találgatnak, milyen lesz az új iPhone 7
2016. január 19.
Újév, új iPhone. Az elmúlt néhány esztendő során hozzászokhattunk már ehhez a metódushoz, aminek velejárói a hétről-hétre, illetve napról-napra megjelenő pletykák, találgatások és konspirációk a legújabb Apple okostelefon modellel kapcsolatban. Itt is az első, ami egyelőre nem áll túl stabil lábakon, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján, sosem tudhatjuk, miből lesz a cserebogár.
Legyél Te is Apple Legyél Te is Apple "alkalmazott" - iOS 8.3 publikus beta teszt
2015. február 25.
Az Apple publikus beta tesztprogramot indít a felhasználók körében azért, hogy minden lehetséges hibát/bugot kiküszöböljön a jövőben megjelenő iOS szoftverek frissített változataiban. A vállalat tervei szerint az iPhone-okra és iPad-ekre szánt iOS 8.3 nyilvános tesztverziója március közepétől lesz elérhető az érdeklődök számára.
Csuszka, PIN vagy Touch ID - zárjuk le a vitát! Csuszka, PIN vagy Touch ID - zárjuk le a vitát!
2015. augusztus 27.
Szervizeinkbe érkező ügyfeleink több alkalommal panaszkodtak arra, hogy az iPhone készülékük nem megfelelő lezárásából valamilyen problémájuk adódott. Igyekszünk tehát lezárni a kérdéskört és megvizsgálni, pontosan miért és hogyan érdemes lezárni kedvenc készülékeinket. A téma szubjektív és több szempontból vizsgálható, mi megpróbáltuk a lehető legegyszerűbb szempontok alapján boncolgatni a téma sajátosságait.