Kipróbáltuk az iOS 11-et! – Ezeket az újdonságokat szeretjük a legjobban

Sokat elárul az iOS 11 újdonságainak számáról az, hogy a WWDC-n Tim Cooknak még ahhoz sem volt ideje, hogy bemutassa a megszokott diagramokat arról, hogy milyen briliáns is az Apple. Ezek helyett az iOS 11 valós újdonságairól mesélt, amelyek talán gyökeresen nem változtatják meg a rendszert, de kellőképpen felfrissítik azt.
Kipróbáltuk az iOS 11-et! – Ezeket az újdonságokat szeretjük a legjobban

A fejlesztői béta rendszer már letölthető és telepíthető, azonban egyelőre ezt nem ajánljuk. Egyrészt, még egy valóban nyers verzióról lévén szó, ami kevésbé hivatott szolgálni a felhasználói élményeket, másrészt a rendszer instabil, és a telepítésével komolyabb problémák is járhatnak, ami miatt könnyen a szervizünkbe kerülhet a készüléked.

Rossz hír a régebbi iPhone és iPad tulajoknak, sajnos az új rendszer nem minden platformra érhető el. Az iOS 11 csak a 64 bites rendszerekre tölthető majd le, azaz az iPad Air, iPhone 5, iPhone 5C, és természetesen az ezek előtti generációs készülékek, már kimaradnak a csomagból. Ennek megfelelően, egy idő után a 32 bites alkalmazások is kikerülnek az Apple Store rendszeréből, de erre a közeljövőben nem kerül sor. Na, de jöjjön a bemutató!

A telefon bekapcsolása után megjelenik a harapott alma logó, majd viszonylag gyorsan elindul a rendszer.  A kezdőoldalon szinte semmilyen különbséget nem láthatunk. Némileg megváltozott a felső állapotsáv, más ikont kapott a térerő- és töltési állapot jelzése, de ezek fölött könnyen átsiklik az ember szeme. Az alkalmazás ikonok többnyire maradtak, az iTunes Store, illetve a Podcast cserélődött, de ezt a kettőt valljuk be, nem gyakran használjuk. A mozgathatásuk azonban újdonságot rejteget, sőt mondhatjuk fejlődött, egyszerre már több ikont is tudunk mozgatni. – Technológiai bravúr -

iOS menü

Egyébként, ha lezárjuk a képernyőt észrevesszük, hogy a billentyűk körkörös vonala megszűnt, jobban összefolyik a háttérrel. Apropó, a háttér megváltozott, immár egy habos tengerparton érezhetjük magunkat. A feloldás előtti képernyőn az iOS 11-ben megjelennek az értesítések, nem kell fentről lehúznod hozzá a legördülő sávot. Hasznos és látványos megoldás, amelyet megéri kétszer átgondolni, hogy mennyire használunk ki.

A valóban észrevehető különbség akkor üti fel a fejét, amikor felhúzod a Control Centert, mivel az teljesen megváltozott. Vége a több képernyős Control Center-nek! Immáron újra csak egy képernyőn kapjuk meg a legfontosabb beállításainkat! Viszont ez a menüpont nem csak a fél, hanem az egész képernyőt is elfoglalja. Cserébe lehetőségünk lesz állítani, saját igényeinkre szabni. A kinézetéről is ejtünk egy mondatot: Nem lett szép, az előző sokkal jobban festett. Majd hozzászokunk na.

iOS 11 Dark Mode

Sokan követelték az úgynevezett "Dark Mode"-ot a legújabb operációs rendszerben, ami végül is kimaradt. Azonban a Beállításoknál előhívhatjuk az inverz módot, ami értelemszerűen a színek inverzét mutatja. Sovány vigasz, de éjjelente hatásos lehet szemfájás ellen.

Az üzenetekben, avagy iMessage-ben kutakodva küllemre nem sok újat találunk, néhány animáción és hangulatjelen kívül. Azonban két fontosabb funkcióval bővült, ami miatt el tudjuk engedni küllemi frissítés hiányát. Az első az Apple fizetési rendszeréhez köthető, ezt már az iMassage-ben, egymás között is le tudjuk folytatni. Hazánkban ez a funkció kiaknázatlan marad, mert jelenleg nincs lehetőségünk az Apple Pay-re. Idővel megoldódik majd, mint a Siri magyar hangja. Erre egy pár sorral lejjebb visszatérünk még.

A másik funkciónak jobban örülünk, innentől, ha érkezik egy sms, vagy épp mi írunk egyet, azt a rendszer automatikusan elmenti felhőbe, majd átmásolja a többi készülékünkre. Így egyrészt mindegyik eszközről elérjük majd őket, másrészt nehezebben fogjuk elveszíteni.

Ahogy ígértük, jöjjön a Siri. A Siri sajnos még mindig nem tanult meg magyarul és az iOS 11-ben nem is fog előreláthatólag. A Siri hangja megváltozott, sokkal inkább emberi, és sokkal kevésbé "robotos" lett. Ezenkívül, felszerelték a gépi tanulás funkcióval, aminek segítségével, sokkal inkább magunkra szabhatjuk kedvenc személyi asszisztensünket. Innentől a Siri egy személyként viselkedik az iPad-en és iPhone-on is, azaz, ha valamit megtanul az iPhone-on, azt iPad-en is tudni fogja.

Fontos újítás még, hogy már nem csak Apple alkalmazások lehetnek a segítségére, hanem külsősök által lefejlesztettek is, azaz, ha beindul a dolog, majd akár online banki szolgáltatásokra is használhatjuk, sőt mozijegyet is foglalhatunk vele.

Live videó

A kamera alkalmazást sohasem gondolta túl az Apple, talán még a telefonkönyv – mármint a 90-es évek régi polcodon heverő telefonkönyve - sem ennyire minimalista és letisztult, mint ez. Ahogy az iMessage esetében itt sem a kinézetre, hanem funkciókra ment rá a gyártó, és épített a – szerintünk leggyérebb – részébe új elemeket. Ez nem más, mint a Live fotók, amit valljunk be, egyáltalán nem használunk. De hát mire is használnánk, azon kívül, hogy vicces háttérképek lehetnek, tulajdonképpen semmi hasznuk. A cég csavart egyet a történeten, és kibővítette Boomerang alkalmazásszerű funkciókkal, így már végtelenítve játszhatjuk őket, ráadásul mi választhatjuk ki a videó kezdeti és végpontját. Ennek köszönhetően vonzóbb lett a Live fotó gyűjtemény, de azért nem ez fogja hozni az átütő sikert.

iOS új képtömörítés

Ami azonban ennél sokkal fontosabb és tetszetős, azok az elkészített képek és videók tömörítése, amit teljesen megújított az Apple. Két új formátumot mutatott be a gyártó: a HEVC; és a HEIF, amíg előbbi a videóknál, az utóbbi a fotóknál értendő. Az Apple azt ígéri, hogy megtartva a képminőséget, fele akkora méretűre fogja tömöríteni a fájlokat. Nem kell attól sem tartanod, hogy esetleg egy Windows-os géped nem fogja tudni megnyitni a fájlokat, szerencsére ilyen nem fordul elő. Ez a funkció minden készüléken hasznos, de igazán egy régebbi típusú 16 GB-os masinán fogja meghálálni magát.

Természetesen sok-sok újdonsággal lep majd még meg az iOS, amikről egyelőre nem rántottuk le a leplet. Mi azt mondjuk, érdemes várni a szeptembert, jót tesz a rendszernek a frissítés. A WWDC nem csak az iOS rendszerében hozott újdonságot, frissült az iPad, Macbook is, sőt még egy új hangszórót is bemutatott az Apple. Ezeket ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Ha tetszett a cikk, ne habozz megosztani!

Így javítsd ki az iPhone SE 5 legidegesítőbb problémáját! Így javítsd ki az iPhone SE 5 legidegesítőbb problémáját!
2018. január 26.
Figyelem! Olyan idegesítő hibák következnek, amelyek egy nyugodt napot is képesek tönkretenni. Szerencsére mindre van megoldás, ráadásul a legtöbbjével nem kell szervizbe fáradnod, mivel otthonról is megoldhatod őket.
10 dolog, amit tudnod kell az Apple új fájlrendszeréről 10 dolog, amit tudnod kell az Apple új fájlrendszeréről
2017. április 12.
Nemrég jelent meg az iOS 10.3, amivel világszerte felhasználók milliói váltottak egy teljesen új fájlrendszerre, amit APFS-nek neveztek el. Az új rendszer idővel el fog jutni az Apple összes nagyobb platformjára. De miért csinálja ezt az Apple? Mi a különleges benne? Az alábbiakban kiderítjük.
Meghibásodott az iPhone-od? Ez a 7 cikk garantáltan megoldást jelent számodra! Meghibásodott az iPhone-od? Ez a 7 cikk garantáltan megoldást jelent számodra!
2017. július 7.
Némi túlzással mondhatjuk, hogy egy iPhone ezerféleképpen tud meghibásodni. Egy nagyobb ütődés következtében elmozdulhat bármelyik belső alkatrésze, megtörhet az alaplapja, elszakadhat valamelyik szalagkábele, vagy épp betörhet a Home gombja, és csak az 1%-át érintettük a felsorolásnak. Azonban vannak általánosan előforduló hibák, amelyekkel gyakrabban találkozunk a szervizünkben, mint a többivel.