Meghibásodások, amelyek egy nyaralás alatt érhetik a készüléked

A szélsőséges időjárás nem csak az idegrendszeredre és hangulatodra nyomja rá a lenyomatát, hanem a telefonodra is. Ha csak 15-20 percre hagyod figyelmetlenül a készüléked a parton, visszafordíthatatlan következményei lehetnek.
Meghibásodások, amelyek egy nyaralás alatt érhetik a készüléked

Habár a nyárról a szabadság, a hideg sör és az esti szalonnasütések jutnak eszünkbe, nem felejtkezhetünk el a negatív oldaláról sem. Akár strandon, akár kint a kertben füvet nyírva könnyen leéghetünk, ami erős fájdalmakkal járhat. Ha egy nagyváros közepén kimész egy 30 percre az autóktól bűzlő fülledt meleg levegőre, jó eséllyel hőgutát is kaphatsz, és több napnyi fejfájást mellé.  Ha a szervezetünkre ennyire sok negatív hatással van a nyári meleg, azt gondolod az okostelefonodra nincs? Dehogynem, maximum csak nem tudsz róla. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes elkerülnöd, ha még ősszel is szeretnél telefonoddal csini szelfiket készíteni.

Ne hagyd a homokos parton a készüléked!

Habár roppant kellemes érzés, amikor a lábujjaid között a homokszemek táncot járnak, a telefonodnak nem okoz örömet.

Az olykor-olykor felbukkanó szél könnyedén belefújhatja a készülékedbe a legapróbb homokszemeket, ami valljuk be, legtöbbször nem nagy tragédia. Ugyanakkor előfordulhatnak olyan esetek, amikor komolyabb következményekkel is járhat.

iPhone porosodás

Ilyen például, ha a dock csatlakozót éri a porosodás, amitől töltőkábeled, vagy épp a fülhallgatód nem tud majd tökéletesen érintkezni. Akkor sem szerencsésebb a helyzet, ha a hangszórónyílás tömődik el, mivel azt követően tompán fogod hallani a telefonodból érkező multimédia tartalmakat. Sőt, ha hosszú időn keresztül rezonálnak az apró porszemek a hangszóróból kibocsájtott hangok frekvenciáján, átvághatják a membránt, ami már sokkal zavaróbb, recsegő hangot fog kiadni. Ennek orvoslása, pedig a hangszóró cseréje lehet csak.

De mi lehet a porosodás megoldása?

Legfontosabb: Soha, semmiképpen sem kezdheted el kifújni, vagy kiszívni a készülékedből, főleg ne porszívóval. Egy porosodást csakis belülről lehet tisztítani, hiszen ha kívülről próbálod fújni, a porszemek csak sokkal jobban beékelődnek a belső hardverek közé.

Mivel a telefon belsejébe épített hardverek sérülékenyek, így minden nagyobb külső erőhatás negatívan érheti őket. Egy porszívó erős szívása könnyen a végét jelentheti szeretett készülékednek, ezért nem ajánlott a különböző rácsokon keresztül porszívóval megpróbálni kiszívni a port. Mellesleg hatástalan is.

A mikrofonba fújni pedig szigorúan tilos. A mikrofonban található arany, vagy ezüstszálak veszik fel a hang rezonanciáját, és küldik tovább a következő készülékre. Ha túlságosan felhalmozódott a szennyeződés a szálak kevésbé mozognak, ilyenkor csak tompábban hallod a beszélgetőpartnered. Azonban ha egy erősebb fújással ezeket az apró kis szálakat elszakítod, az a mikrofonod cseréjét jelenti.

A tengerparton hagyni a készüléket egyébként sem tanácsos, mivel nem tudhatod, milyen szándékú emberekkel fürdesz együtt, és egy-egy figyelmetlen pillanatban könnyen lába kélhet a készülékednek. Ilyenkor a Find My iPhone alkalmazást javasoljuk, amivel kis esélyed nyílik rá, hogy visszakapd a készüléked. Ebben a cikkben további információkat is találsz.

Többnyire nem közvetlenül vízben érinti a készüléked a beázás

XLF vízálló iPhone tok

Nyaranta nem győzzük hangsúlyozni, hogyha strandolást tervezel, erősen ajánlott egy vízálló tok beszerzése. Régen ezek a tokok nagydarab, kívülről kevésbé esztétikus, leginkább funkcionalista kiegészítők voltak, amelyek ellehetetlenítették a telefon használatát, de ez ma már nincs így. Az üzletünkben árult tokok formásak, és egyáltalán nem zavarják a készülék használatát. A képernyő előtt húzódó plexi tökéletes átenged az ujjaid mozgását, sőt az ujjlenyomat olvasó is működik benne. Ráadásul olyan extrákhoz is hozzájuthatsz, mint a csuklópánt, ami kifejezetten hasznos kiegészítője lesz, ha véletlenül egy nagyobb hullám kiüti a kezedből a telefonod.

Csak vízben érdemes haszálni a vízálló tokot?

Egyáltalán nem. Kevesen tudják, de akik nagyobb terjedelmű vizek mellett élnek, mint a Balaton, vagy a fővárosban a Duna, rengeteg telefont szoktak küldeni szervizünkbe, a hajnali beázás problémája miatt.

Hogy mit jelent ez? A nyári hónapok alatt a hajnali páratartalom olyan erős, hogy a lecsapódó vízpára is könnyedén bejut a készülékedbe. A bepárásodás okozta beázás jelei lehetnek:

  • a kamera lencséjének erős párásodása
  • a kijelző alá rakódott pára, ami a felhősődés jellegű elváltozást mutat
  • legrosszabb esetben pedig a kijelző érzéketlensége

Párásodás iPhone

Ezekben az esetekben ultrahangost tisztítást végzünk. Meg kell jegyeznünk, ezzel nem mindig tudjuk megoldani a problémát, így azt sokkal jobb megelőzni, mint utólag dolgozni vele.

A hőhullámok és forróság problémája

A forróság természetesen a készüléknek sem tesz jót. Egyrészt az alaplapba integrált érzékelők jeleznek, ha túlzottan meleg a készülék, és automatikusan kikapcsol a telefon. Ekkor meg kell várni, hogy lehűljön, de ez igazából csak kisebb kellemetlenség.

Nagyobb probléma, ha az akkumulátor adja fel a hőingadozás ellen harcot, és a forróság hatására gázok képződnek benne. Ekkor beszélünk az akkumulátor felpúposodásáról, ami nem csak az aksi végét jelentheti. Ha időben nincs eltávolítva a hibás alkatrész, az erős nyomás hatására a hátlapot és a kijelzőt is meghajlíthatja, sőt az alaplapot is megtörheti, ezzel örökre elvágva a működéstől a telefont.

Forró iPhone

Ha közvetlen napfénynek teszed ki a készüléked, további problémákkal szembesülhetsz. A legtöbb gyártó által készített telefonok kijelzőjét úgynevezett UV-s ragasztóanyagok rögzítik a kerethez. Habár a napból érkező UV összehasonlíthatatlan egy UV lámpával, arra mégis elég, hogy az erős tartó ragasztóanyagot megolvassza, és buborékok keletkezzenek benne. Természetesen ilyenkor a kijelző elcsúszhat, megtörhet, karcolódhat.

De nem csak a kijelzőt ragasztják a készülékekben. Több belső hardvert, mint a beszédhangszórót és a mikrofont is erős ragasztóanyag tart, ami a hő hatására szintén feloldódhat. Ebben az esetben az alkatrész elcsúszik, a szalagkábeleken lévő érintkezők pedig felmondják a szolgálatot.

Ezek a leggyakoribb nyárhoz köthető meghibásodások. Érdemes tehát szem előtt tartanod, hogy létezik megoldás ezeknek a problémáknak a megelőzésére, és pár ezer forinttal akár több tízezreket is spórolhatsz.

Nyaralni indul egy ismerősöd? Oszd meg vele is a cikket, hogy ne érje kellemetlen meglepetés!

 

iPhone 8 megjelenés, legújabb pletykák, funkciók és adatok iPhone 8 megjelenés, legújabb pletykák, funkciók és adatok
2017. augusztus 24.
Ebben a cikkben összegyűjtöttük az eddig megjelent összes információt, amit az iPhone 8-ról tudni lehet. Bemutatunk kiszivárgott adatokat, funkciókat, képeket és egy videót is a várhatóan szeptember 12-én debütáló készülékről.
Így ellenőrizd, melyik appok férnek hozzá az iPhone kamerájához Így ellenőrizd, melyik appok férnek hozzá az iPhone kamerájához
2018. május 4.
Te is már annyi applikációt letöltöttél, hogy nem tudod számon tartani őket? Akkor valószínűleg azt sem tudod biztosan, ezek közül melyik fér hozzá az iPhone-od kamerájához vagy a mikrofonhoz. Remek hír, hogy erre van egy pofon egyszerű megoldás, amivel pár perc alatt kiderítheted, melyik alkalmazásnak adtál hozzáférési engedélyt.
6 iPhone kamera tipp, amit ismerned kell, ha tökéletes fotókat szeretnél készíteni 6 iPhone kamera tipp, amit ismerned kell, ha tökéletes fotókat szeretnél készíteni
2017. június 28.
Ahhoz, hogy valóban jó képeket készíts, a technikai háttér mellett elhanyagolhatatlan az is, hogy megfelelően tudd használni az adott kamerát, és annak alkalmazását. Cikkünkben összegyűjtöttünk 6 olyan lehetőséget, amelyet kihasználva garantáltan minőségi képeket készíthetsz.