Miért nem lesz alkalmas az iPhone a távolsági vezeték nélküli töltésre?

A 2018 januárjában megtartott CES a távolsági vezeték nélküli töltésről fog szólni. Mindenki számára vonzó lehet úgy tölteni a készüléket, hogy valóban sem kábelre, sem töltőállomásra nem kell azt csatlakoztatni. A technológia a lábaink előtt hever, az iPhone-ok mégsem fogják megkapni azt.
Miért nem lesz alkalmas az iPhone a távolsági vezeték nélküli töltésre?

Amikor sorra jelentek meg azok az Androidos készülékek, amelyeket már lehetett vezeték nélkül tölteni, azt gyanítottuk, az Apple azért marad le, mert egyszerűen csak ki szeretné hagyni a Qi tekercs technológiáját.

Miért? Mert a gyártó nem szeret kompromisszumokat kötni, sőt nem szereti, ha a felhasználóknak is szükséges kompromisszumokat kötni. A cég filozófiájába nem fér bele az, hogy egy kiadott készülék, funkció, alkalmazás ne legyen tökéletes használható, és jobb az aktuálisan elérhető konkurens termékeknél.

A helyzet az, hogy a Qi technológia jó, de nem a legjobb. Sőt, habár kényelmi funkció, elég sok hátránya van. Lassabban tölt mint az elérhető legjobb kábelek, közvetlen érintkezést kívánnak a készülékkel, ami valljuk be, eléggé megnehezíti a telefon használatát. Ráadásul az erősebb és tömörebb anyagú ütésálló tokok gátolhatják a készülék töltését. Erről egy rövidebb cikket is írtunk nektek.

Vezeték nélküli töltés

Természetesen kényelmesebb csak ráhelyezni az iPhone-t, majd levenni róla és használni, mindenféle kábelek ki-be csatlakoztatása nélkül. De ne felejtsük el, hogy Lightning kábellel töltés közben is használható a készülék, illetve a Qi tekercsnek szüksége van egy töltőállomásra, ami ugyanúgy kábelen keresztül veszi fel az energiát.

Azaz, a vezeték nélküli töltés ellenére semmivel sem csökkent a környezetünkben lévő kábelek száma.

Látható, hogy a Qi technológia több olyan kompromisszumos megoldást is követel, ami a felhasználóknak kifejezetten kényelmetlen lehet, annak ellenére, hogy valamelyest könnyít a készülék töltésén.

A Qi nem az egyedüli elérhető technológia a piacon, létezik ennél sokkal jobb megoldás is. Ott van például az RF (rádiófrekvencián) alapú távolsági töltés, aminek segítségével ugyanabban a helyiségben feltöltheted az összes készülékedet, ugyanazzal a töltőállomás segítségével. Jogosan vártunk arra, hogy az Apple eltekint a Qi tekercsektől és egy sokkal innovatív töltési technológiának ágyaz meg. Azonban ez mégsem így lett, tavaly szeptemberben megjelent a három új csúcsmobil, és mind a három hátlapjában ott csücsül az a bizonyos Qi tekercs.

Azonban van annak oka, hogy az Apple telefonjai ugyanazt a technológiát kaptak „csak” mint az Androidos telefonok, és nem rádiófrekvencia alapú töltést.

Kezdjük az alapoktól, kik gyártanak RF töltőt?

Jelenleg két cég (Powercast, Energous) kapta meg az FCC engedélyét arra, hogy bemutassák saját termékeiket, és a későbbiekben forgalmazni tudják azokat, amelyet 2018-ban már el is kezdenek. – Pontosabban a januári CES-en fogják bemutatni őket.

A két gyártón kívül tehát más egyelőre nem árulhat RF-es töltőt.

A rádiófrekvenciás töltők hatótávolsága

A legvonzóbb tulajdonsága az RF alapú töltésnek a töltési távolság növekedése. Ahogy említettük, a Qi technológia erősen keretek közé zárja a lehetőségeket, az RF ezt felnyitja. De azért nyugodjunk meg, ez természetesen nem ennyire egyszerű.

A BGR cikkéből kiderül, hogy az Energous töltőállomása nagyjából 1 méter sugarú körben képes tölteni a készülékeket, ameddig a Powercast már jóval nagyobb, közel 25 méter távolságról beszél. Ez mind szép és jó, azonban amikor az RF vezeték nélküli töltés technológiájáról beszélünk, át kell értelmeznünk a távolság fogalmát. Attól függetlenül, hogy a Powercast állomásától akár 20 méterre lévő készülék is tölthető, nem azt jelenti, hogy a 20 méter sugarú körben ugyanakkora energiával tudja ellátni a különböző készülékeket.

Távolsági vezeték nélküli töltés

Sőt mind a két állomás kisebb energiaigényű készülékre lett tervezve, távirányítót, egeret, kisebb dekorációs lámpákat képesek feltölteni távolról, de egy iPhone-t, vagy épp egy MacBookot már semmiképpen sem. Azaz, ha magad mellett tartod a telefont miközben alszol, de a töltőállomás több méterre van tőled, akkor továbbra is szükséges lesz a kábelekkel bajlódnod. Ez pedig már egyáltalán nem fér bele az Apple támasztotta filozófiába. Ennek ellenére természetesen kényelmesebb a Qi technológiánál.

De akkor miért nem építették már bele a méregdrága iPhone X-be?

A válasz nagyon egyszerű. A fent említett FCC (kommunikációs hatóság) engedélye kell az üzembe helyezéséhez, amit az okostelefonok esetében egyikük sem kapott meg.

Ahhoz, hogy a lakás minden pontján ugyanolyan sebességgel tölthesd a készüléket, nagyobb erővel kellene sugározni. A 9to5mac interjút készített a Powercast egyik vezetőjével, Dr. Charles Greene-nel, aki úgy nyilatkozott:

„Két távolság létezik. Ami technikailag lehetséges, és ami biztonságos és törvényes. Ugyanakkor terveztünk és létrehoztunk már olyan készüléket, ami képes volt 5 watt energiát sugározni 20 méter távolságra”

Magic Mouse vezeték nélküli töltése

Azaz gyakorlatilag a technológia meg van hozzá, még ha fél lábbal is áll, és egyelőre katonai területen alkalmazzák, de jogi háttér még nem.

Az emberi tényező

Nem szabad elfelejtkezni az emberek hozzáállásától sem. Sokan nem szoktak még hozzá a vezeték nélküli világhoz, és tartanak a különböző sugárzásoktól. Valószínűleg ezek az emberek nem fektetnének be otthonra egy olyan készülékbe, ami több watt energiát közvetít 20-25 méteres körzetben.

Összegzés

Dr. Charles Greene szerint elképzelhető, hogy a nagyon távoli jövőben bekerül az iPhone-ba és a MacBook-ba is az RF-es töltés lehetősége. Ugyanakkor a következő években ez még egyáltalán nem várható, elsősorban a kisebb energiaigényű készülékekre koncentrálódik majd az ipar, mint például a Magic Mouse.

Érdekesnek találtad a cikkünket? Oszd meg az ismerőseiddel Facebookon!

Ezektől az iPhone modellektől kell elbúcsúznunk Ezektől az iPhone modellektől kell elbúcsúznunk
2018. szeptember 21.
Éppen egy hete mutatta be az Apple az idei iPhone triót, ami egyben néhány régebbi készülék búcsúzását is jelentette. A gyártó kínálatában mostantól nem találhatjuk meg az iPhone SE és iPhone 6s modelleket – ez volt az a két iPhone, amelyeket a leginkább megfizethetőként értékesítettek - de a tavalyi év nagy dobása, az iPhone X is leköszönt a szeptemberi bejelentés után.
Szankciókat vezet be az Apple az adatvédelem érdekében Szankciókat vezet be az Apple az adatvédelem érdekében
2018. május 18.
Az elmúlt napokban az Apple komoly szankciókat kezdett el bevezetni az olyan alkalmazásokkal szemben, amelyek harmadik féllel is megosztják a helyadatokat. Az ilyen esetekben az Apple eltávolította a szóban forgó alkalmazást, és tájékoztatta a fejlesztőket arról, hogy az applikációjuk megsérti az App Store felülvizsgálati irányelveinek két részét is.
7 hasznos tipp, hogy ne kelljen idő előtt akkumulátort cserélned! 7 hasznos tipp, hogy ne kelljen idő előtt akkumulátort cserélned!
2017. november 30.
Milyen gyakran szükséges feltöltened a telefon akkumulátorát, és ha 100%-ig töltöd fel, az vajon javítja az élettartamát? Íme, néhány akkumulátor karbantartással kapcsolatos tanács, hogy a lehető legtovább bírja a telefonod üzemidővel!.