Nem hitted volna, hogy így néz ki az új MacBook belülről

2015. április 20. -
Az iFixit jóvoltából bárki belenézhet a legújabb, március elején megjelent 12 hüvelykes Retina MacBook belsejébe.
Nem hitted volna, hogy így néz ki az új MacBook belülről

Az iFixit mindent szétszed

Az iFixit csapatát az Apple termékeinek szakszerű szétszerelése tette híressé. Április elsején egy remek tréfa keretében például szétszedték a legelső Apple órát is. Néhány nappal a legújabb MacBook árusítását követően pedig már annak szétszedését is közzétették.

Technikai adatok

A 12 hüvelykes MacBook 13,1 mm vékony vázzal és LED-es háttérvilágítású, 2304x1600 pixeless felbontású IPS kijelzővel rendelkezik. A masinában egy 1,1 Ghz-es, különösen alacsony fogyasztású és eleve notebookokba fejlesztett processzor, az Intel Core M-je teljesít szolgálatot. Memória tekintetében az LPDDR3-asból 8 GB-al kell beérnünk, míg a háttértároló egy 256 vagy 512 GB-os SSD lehet. A MacBook-nak Intel HD Graphics 5300-ás grafikus gyorsítója, egy Bluetooth 4.0-s modulja, egy IEEE 802.11ac-s Wi-Fi-je, valamint egy USB-C portja van.

Részletek

Új designt és érdekes újításokat is tartalmaz az új 12 hüvelykes gép: például a processzor passzív hűtéses, a hatalmas akkumulátor rétegelt, de a billentyűzet és a Touch pad is megújult. Ez a MacBook egy igazán karcsú darab: közel harmada a 2009-es MacBook-nak, és súlya is fele akkora. A szerkezetet speciális úgynevezett pentalobe (5 szirmú) csavarok tartják össze.

Nem hitted volna, hogy így néz ki az új MacBook belülről

A belső még a tapasztalt iFixit szerelőit is meglepte: az akkumulátor óriási, szinte a borítás alatti terület jelentős részét kitölti. A szervizelés szempontjából fekete pont, hogy ezt a hat cellás, 7,55 V-os, 39,71 Wh-s és 5263 mAh-es áramforrást a borításhoz ragasztották, ami teljesen kizárja az otthoni cseréjét. Ráadásul az áramforrás csatlakozóját (akárcsak a legújabb iPad Air-nél) az alaplap alá rejtették, ami csak tovább nehezíti majd a sérült gépet szervizelő szakemberek dolgát.

Nem hitted volna, hogy így néz ki az új MacBook belülrőlSzóval az aksi nagy és szinte lehetetlen cserélni, viszont az alaplap nagyon kicsi: hatvanhét százalékkal kisebb, mint a 11 hüvelykes MacBook Air alaplapja. A billentyűzet újfajta mechanikája pedig szinte teljesen átlátszó anyagból készült, így a képek nem túl beszédesek. Annyi azonban biztos, hogy egy adott gomb is sokkal kevesebb helyet igényel, mint a korábbi ollós változatnál, és még a mozgó alkatrész is kevesebb lett. A Force Touch trackpad elnevezésű tapipad az iFixit szakemberei szerint pedig sokkal vékonyabb és érzékenyebb is az eddigieknél.

Nem hitted volna, hogy így néz ki az új MacBook belülről

Nem éppen a szervizesek álma

Az iFixit minden egyes szétszedett Apple terméket egy 1-től 10-ig terjedő skálán értékel. A szétszedés, az összeszerelés és az alkatrészek cserélhetőség alapján az 1-es a legbonyolultabb, míg a 10-es a legegyszerűbb. Az akkumulátor ragasztásos rögzítése, a speciális csavarok használata és az, hogy a processzor, a RAM és a Flash tároló is az alaplapra lett ragasztva közre játszott abban, hogy az új MacBook csupán 1 pontot kapjon az iFixit-től.

Nem hitted volna, hogy így néz ki az új MacBook belülről

Ha részletesebben is érdekel az új 12 hüvelykes Retina MacBook belseje, akkor az iFixit oldalán még több remek képet találhatsz a laptopról.

Ha pedig bármilyen korábbi típusú MacBook javításra lenne szükséged, akkor nyugodtan hozd be szervizünkbe, ahol szakembereink a minden felmerülő problémát megoldanak.

Néhány általunk vállalt MacBook javítás:

MacBook Pro/Air akkumulátor csere

Beázott MacBook ultrahangos tisztítása

Mac OS telepítése, helyreállítása

MacBook tisztítás, úrapasztázás

MacBook HDD, SSD bővítés

MacBook memória bővítés

Kötelező MacBook karbantartások, hogy évekkel tovább bírja a készüléked! Kötelező MacBook karbantartások, hogy évekkel tovább bírja a készüléked!
2017. május 26.
A jó bor korral érik, tartja a mondás. Sajnos ez a MacBook felhozatalról nem mondható el. Azonban ha jól bánsz vele, hosszabb idő alatt sem veszít sokat az értékéből.
Top 3+1 dolog, amit imádok az új Macbook Pro-ban Top 3+1 dolog, amit imádok az új Macbook Pro-ban
2018. július 27.
A legújabb Macbook Pro modellek sok szempontból felvillanyozó élményt nyújtanak, az Apple ügyesen fejlesztette tovább ezt a laptop vonalat és több korábbi problémát is sikerült megoldania a gyártónak. Ezen fellelkesülve össze is szedtem azt a 3+1 újdonságot, ami nekem kifejezetten tetszik ezekben a gépekben.
10 tipp, ha nem indul el a Mac-ed 10 tipp, ha nem indul el a Mac-ed
2016. augusztus 3.
Ha a Mac-ed nem indul el vagy nem kapcsol be, kövesd az alábbi 10 lépést a helyzet javítása érdekében. Ezek olyan alapvető tippek, amiket minden Mac tulajdonosnak érdemes ismernie.