Nem tölt a készüléked? Ezekre figyelj!

A cikkben körbejárjuk, mit tehetsz, ha az iPhone vagy az iPad nem tölt, beleértve az Apple hivatalos tanácsát, hibaelhárítási tippeket, és adunk néhány átmeneti megoldást, hogy mit tegyél, ha egyik trükk sem válik be.
Nem tölt a készüléked? Ezekre figyelj!

A tünetek folyamatosan változóak. Egyesek arról számolnak be, hogy miután a töltőkábel csatlakozik a telefonhoz, az zümmögést produkál, és csak nagyon keveset tölt. Előfordulhat, hogy folyamatosan egyengetni és forgatni kell a kábelt, ahhoz hogy egyáltalán töltse. Máskor töltőre dugva egyáltalán nem történik semmi, és még több oldalon keresztül sorolhatnánk.

Derítsd ki, hogy a kábeled, az adaptered, vagy a készüléked a problémás

Lightning kábel

Bizonyosodj meg arról, hogy a kábelek és a töltők megfelelően csatlakoznak, és konnektor is működik! Ha ezen túl vagy, kövesd ezt a pár lépést.

  • Ha a számítógépre csatlakoztatod a készüléked, legyen bekapcsolva a csatlakozás. Ha nem ismeri fel a számítógép, engedélyezd a készülékeden, a biztonságos hozzáférést.
  • Húzd ki a kábelt a készülékből, és nézd meg, hogy nem ment-e törmelék a Lightning portba. Fújd meg, vagy használj sűrített levegős fújót, ha ez sem segít, próbálkozz egy fogkefe végével. Ha sikerül a nagyobb összeragadt koszokat eltávolítanod, esélyes, hogy a porosodás nem engedi a töltést.
  • Próbálj ki egy másik kábelt, adaptert és USB portot, hogy lásd, azzal felveszi-e a kellő mennyiségű energiát.
  • Ha úgy tűnik, hogy minden működik, akkor csatlakoztasd újra a készüléket, és várj 30 percet. Ha a készülék továbbra sem tölt, próbáld meg újraindítani, miközben csatlakozva van a töltőhöz. Ha nem tudod újraindítani, állítsd vissza a készüléket. Ezután láthatsz egy figyelmeztetést, amikor újra bedugod: „Ezt a tartozékot nem támogatja a készülék” Ebben az esetben megtudtad, hogy a probléma a töltő berendezés.

Ha nem tudtad megállapítani a probléma pontos okát, lépj kapcsolatba az Apple-támogatással, illetve egy hivatalos szervizzel.

Szerencsésebb, ha a Lightning kábel, vagy az adapter hibásodott meg

Abban az esetben, ha a készüléked másik töltőre dugva felveszi a kellő mennyiségű áramot, bebizonyosodott, hogy a töltő hibásodott meg. Erre előbb-utóbb fel kell készülnöd, mivel sajnálatos módon előfordul, hogy a kábelek meggyengülnek és elhasználódnak azon a ponton, amelyen a legtöbb hajlítást, mozgatást elszenvedik. Ez jellemzően az a rész, ahol a port kábelvédő felülete találkozik a kábellel – ironikus.

Lightning kábel szakadása

Otthon javítani nem kifejezetten könnyű folyamat, és az eredmény cseppet sem garantált, plusz megrövidíti a kábeled hosszát. A kevésbé szakértők által végzett javítási kísérleteknek pedig adott a kockázata: károsíthatod a készüléked, illetve saját egészségedre is törhetsz egy rosszul javított kábellel. – Tehát ezt a megoldást semmiképpen sem javasoljuk!

Ha új kábelre, vagy adapterre van szükséged, több helyről is beszerezheted azokat. Megveheted az Apple boltjaiban drágán, komolyabb üzletekben, szervizekben – ahogy nálunk is – mérsékelt áron. Üzletünkben Lightning kábelt és 5 wattos adaptert egyaránt 5990 forintos áron  vásárolhatsz meg.

Rendelhetsz az internetről, feltűnően olcsó kábelt is. Az utóbbi lehetőséggel ajánlott óvatosan bánnod, rengeteg hibás, silány minőségű kiegészítő kering az internet, az ellenérveinket, ebben a cikkben összegyűjtöttük neked.

Ha csak egy csepp energiára lenne szükséged

Előfordulhat, hogy a hiba épp a legrosszabbkor jelentkezik, amikor azonnal szükséged lenne a készülékedre. Így mielőtt még elvinnéd, vagy amíg várnod kell az Apple-támogatás hosszú távú megoldására, addig kipróbálhatod ezeket a rövid távú tippeket. A valódi hibát lehet, hogy nem szüntetik meg, de töltésre bírhat egy hibás iPhone-t.

  • Próbáld meg óvatosan egyensúlyozni a Lightning kábelt és a telefont, miközben tölti. Vigyáznod kell, mert a töltőkábel hajlamos kilazulni, ha túl erősen van a helyére téve. Ha eltaláltad a megfelelő pontot, akkor lehetséges, hogy áramot kap a készülék.
  • Régebbi iPhone-ok esetében furcsa, de egy régi 30 pin-es iPhone kábel egy Lightning adapterrel jobban működik, mint a rendes Lightning kábel.

/Ez nem hivatalos tanács, csak a tapasztalatokat osztjuk meg. Ha hardver problémáról van szó, sajnos nem várhatod, hogy idővel megoldódik./

Ha a készülékedben van a probléma

Nem meglepő, a szervizünkben is gyakran fordulnak meg az ügyfeleink a telefonjuk dock csatlakozójának cseréjét illetően. Egyébként nem csak az Apple termékeknél, minden gyártó telefonjánál, tableténél általános probléma ez.

iPhone 7 dock csatlakozó

Igaz, hogy az iPhone 7 és iPhone 7 Plus esetében a Lightning port dupla akkora megpróbáltatásnak van kitéve, mint az előző generációs készülékek, hiszen ezeknél a telefonoknál már a fülhallgatót is azon keresztül csatlakoztatod. Így még egy külső periféria megerőltetését kell elviselnie. A telefon belsejébe tekintve látható, hogy gondolt erre a gyártó, és megerősített porttal érkezett a telefon, azonban ez nem 100%-os megoldás.

Legkézenfekvőbb megoldás hardveres hiba esetén

Vedd fel a kapcsolatot az Apple-lel. A probléma ezzel az, hogy az Apple-támogatás nagy részében a fent vázolt tippeket követik. Ha a segítőkész Apple online támogatási programhoz fordulsz, megkérnek, hogy küld el az iPhone-odat vagy iPad-edet egy szervizbe. Ha már garancián túl van a készülék, súlyos összegeket is rád szabhatnak egy ilyen problémáért.

Ekkor jön jól a biztosítás, amennyiben kötöttél a készülékre. Ha minden rendben van, ekkor a biztosításon keresztül elrendezhető a javítás.

Ha nincs biztosítás a garancián túli készülékeden

Ebben az esetben kell alternatív útvonalat választanod. Töltés nélkül nem használhatod a készüléked, így, ha nem szeretnél újat vásárolni, mindenképpen ajánlott elvinned egy szervizbe.

iPhone dock csatlakozó csere

Szerencsére, vagy nem szerencsére, de a legtöbb nagyváros, így Budapest is tele van szervizekkel. Szerencsére, mert nem kell sokat utaznod egy iPhone, iPad javításának érdekében, és szerencsétlenségre, mert ezeknek a szervizeknek a többsége egyáltalán nem megbízható és leginkább csak további fejfájást okoznak. Mivel nem tudhatod, hogy milyen hozzáértéssel milyen alkatrészeket szerelnek be a készülékedbe, így maximálisan körültekintően járj el, miközben kiválasztod az általad preferált szervizt.

A szervizben

dock csatlakozó cser

Fontos kideríteni az alkatrész meghibásodásának a valós okát. El sem hinnéd, hogy milyen gyakori az eset, amikor egy általános és alapos tisztítás megoldja a készüléked töltési problémáit. Hosszas használat után, főleg, ha sokat tartod a zsebedben a készüléket, a Lightning csatlakozóját könnyedén ellephetik a zsebkoszolódások. Ez kívülről alig látszik, de ha összpontosítva, esetleg egy elemlámpával, vakuval világítasz be a nyíláson, észre fogod venni. A fenti, első pontban leírt módszerrel javítjuk. Ezt mindig megvizsgáljuk, mielőtt szétszerelnénk a telefont.

Ha a meghibásodást megelőzte egy esés, illetve érezhetően laza, illetve lötyög a csatlakozó a telefonban, ki kell cserélni az alkatrészt, amire nálunk lehetőséged van. A munkafolyamat bonyolult, de viszonylag hamar – szervizterheltségtől függően – végzünk vele.

Dock csatlakozó csere

Alkatrészeket is lehetőséged áll internetről rendelni, de csak úgy, mint a kiegészítőknél, most sem ajánljuk ezt a lehetőséget. Itt már nem csak attól kell tartanod, hogy maga az alkatrész lesz kétes minőségű, de a beszerelési folyamattal is meg kell küzdened, ami közben akár komolyabb, alaplapi hibákat is okozhatsz, ami már sokkal komolyabb szerviz költséggel is járhat. A különböző youtube videós felvételeken egyszerűnek tűnhetnek a javítások, de az életben, amikor ott van előtted egy miniatűr darabjaira szétszerelt készülék, könnyen elvesztheted a fonalat.

Árainkat a különböző iPhone és iPad dock csatlakozó cserékre ezeken a linkeken érheted el.

iPhone dock csatlakozó csere iPad dock csatlakozó csere

VIDEÓ! iPhone 6 Plus szétszerelése VIDEÓ! iPhone 6 Plus szétszerelése
2014. szeptember 23.
Nézz be az iPhone 6 Plus belsejébe!!! Az iPhoneSzervizBuda.hu csapata szétszerelte a nagyobbik tepsit, hogy megnézzük és megmutassuk mik igazak a pletykákból.
Elveszett az iPhone-om, mit tegyek? Elveszett az iPhone-om, mit tegyek?
2017. február 7.
Elég gyakori forgatókönyv. Elmentek meginni egy-két italt a srácokkal (csajokkal) szombat este. Egyik kör után jön a másik, harmadik, és valahol - valószínűleg a negyedik kör whiskey és a „menjünk valahova táncolni” között - egy látszólag átlagos szombat estéből egy hirtelen pánikhangulat keletkezik.
Újabb botrány az Apple körül - Hidegben nem működik az iPhone X kijelzője! Újabb botrány az Apple körül - Hidegben nem működik az iPhone X kijelzője!
2017. november 14.
Az iPhone X körül hetente röppennek fel újabb problémák. A tél felé közeledve és a mínusz fokokba leereszkedve, a készülék legfontosabb alkatrésze mondja fel a szolgálatot.