Az örök vitatéma: iOS

2014. augusztus 8. -
Most, hogy nyakunkon az iOS 8-as verziója, ideje egy kicsit visszamenni az időben (sok iOS 7 felhasználó nevében mondhatom, hogy feltépni a régi sebeket) és visszatekinteni egy kicsit a régebbi verziókra, illetve vitázni egy jót, hogy ki mit használ az iPhone-ján.
Az örök vitatéma: iOS

Honnan a név?

2007 Június 29.-ét írtunk, amikor az Apple leleplezte az első iPhone-hoz írt szoftverét, ekkor még név nélkül. Egészen 2008 Március 6.-ig nem is volt hivatalos neve a szoftvernek, az Apple úgy kommunikálta, hogy az iPhone az "OS X" egy verzióján fut. Ezután már iPhone OS-nek hívták egészen a 2010 Június 7.-ei átnevezéséig, amikor is az iPhone már nem az egyetlen eszköz volt amin ez a szoftver futott. Az Apple az "iOS" védjegyet a Cicso-tól vette.

Verziók

Röviden végigszaladunk a verziókon csak a miheztartás végett. Ha kimaradna valami, akkor nyugodtan írjátok meg kommentben:

2007.06.07 - ekkor még nem iOS néven az első széria 1.1.5 nemsokkal később jött a 2.0

2008.07.11 - nyilvános megjelenése az iPhone OS 2.0-nak

2009.06.17 - iPhone OS 3.0

2010.06.21 - iOS 4.0

2011.06.06 - iOS 5.0

2012.06.11 - iOS 6.0

2013.06.10 - iOS 7.0

2014.06.02 - iOS 8.0 (Jelenleg az 5. BETA verzióban van)

Az egyes szoftverek design szempontból való megközelítése szubjektív dolog, én ebbe nem mennék most bele túlságosan. Személy szerint nekem a 7-es jobban tetszik mint a 6-os, de vitatkozzatok velem nyugodtan, mint ahogy azt házon belül is tenni szoktuk. Vannak kollégáink, akik iPhone 5-ös készülékükhöz is 6-os verziós iOS-t használnak, és van olyan szervizesünk, aki már Augusztusban leszedte a 8.0-ás developer verzióját (aztán gyorsan le is törölte, mert bogarasabb volt a kelleténél).

iSzilva iPhone 5, 6.1.4-es iOS-el

A tüske

A funkcionalitás azonban már más tészta. Azt hiszem minden iPhone tulaj egyetért velem abban, hogy kár volt az Apple-nek belekényszerítenie mindenkit abba, hogy miután kíváncsiságból megnézte, hogy mi miatt érdemes 6-os iOS-ről 7-esre váltani, már nem volt visszaút. Vagyis van visszaút, csak azt úgy hívják, hogy iPhone alaplap csere, amelyen korábbi iOS rendszer fut, és ritka mint a fehér holló.  Az iPhone 4/4S esetében a hetes szoftver teljesen a felhasználói élmény kárára ment a telefon lelassulása miatt. Nyilván mindenki érti, hogy mi a célja ezzel az Apple-nek, és nyilván mindenki tudja, hogy nyakunkon a 8-as iOS hivatalos megjelenésével a 7-est is lassan cserélhetjük (meg az iPhone-unkat is), de sokaknak a visszaállíthatatlan 6-os iOS így is tüske marad a szemében.

Akkor vitázzunk

Te, Kedves Olvasó, szállj vitába velem/velünk. Melyik iOS szoftver fut a telefonodon jelenleg? Melyiket szereted és miért? Adok egy kis motivációt: aki lentebb kommentben vagy a Facebook-on a cikk alatt elküldi a legrégebbi iOS verziót screen shot-ban a telefonjáról, azt megvendégeljük egy hideg sörre és egy szoftverfrissítésre. :)

Csuszka, PIN vagy Touch ID - zárjuk le a vitát! Csuszka, PIN vagy Touch ID - zárjuk le a vitát!
2015. augusztus 27.
Szervizeinkbe érkező ügyfeleink több alkalommal panaszkodtak arra, hogy az iPhone készülékük nem megfelelő lezárásából valamilyen problémájuk adódott. Igyekszünk tehát lezárni a kérdéskört és megvizsgálni, pontosan miért és hogyan érdemes lezárni kedvenc készülékeinket. A téma szubjektív és több szempontból vizsgálható, mi megpróbáltuk a lehető legegyszerűbb szempontok alapján boncolgatni a téma sajátosságait.
Egy iPhone funkció, amit mindig is szerettél volna használni, de nem tudtad, hogy létezik - iOS Elalvás időzítő! Egy iPhone funkció, amit mindig is szerettél volna használni, de nem tudtad, hogy létezik - iOS Elalvás időzítő!
2014. szeptember 5.
Nehezedre esik elaludni zene nélkül? Nehéz megtalálni, hogy melyik fejezetnél aludtál el a hangoskönyveden? Arra kelsz fel, hogy az iPhone-od lemerült akkumulátorral melletted hever az ágyban? Akkor megtaláltuk a megoldást Neked: iOS Elalvás időzítő.
Ilyen lesz a 2019-es iPhone kamerája? Ilyen lesz a 2019-es iPhone kamerája?
2018. június 8.
Megérkezett az első pletyka a 2019-es iPhone modellekről, miközben még piacra sem dobták az idei verziókat. A friss hír szerint a következő évben megjelenő készülékek közül legalább egy tripla kamerával fog rendelkezni, méghozzá nem is akármilyennel.