Az örök vitatéma: iOS

2014. augusztus 8. -
Most, hogy nyakunkon az iOS 8-as verziója, ideje egy kicsit visszamenni az időben (sok iOS 7 felhasználó nevében mondhatom, hogy feltépni a régi sebeket) és visszatekinteni egy kicsit a régebbi verziókra, illetve vitázni egy jót, hogy ki mit használ az iPhone-ján.
Az örök vitatéma: iOS

Honnan a név?

2007 Június 29.-ét írtunk, amikor az Apple leleplezte az első iPhone-hoz írt szoftverét, ekkor még név nélkül. Egészen 2008 Március 6.-ig nem is volt hivatalos neve a szoftvernek, az Apple úgy kommunikálta, hogy az iPhone az "OS X" egy verzióján fut. Ezután már iPhone OS-nek hívták egészen a 2010 Június 7.-ei átnevezéséig, amikor is az iPhone már nem az egyetlen eszköz volt amin ez a szoftver futott. Az Apple az "iOS" védjegyet a Cicso-tól vette.

Verziók

Röviden végigszaladunk a verziókon csak a miheztartás végett. Ha kimaradna valami, akkor nyugodtan írjátok meg kommentben:

2007.06.07 - ekkor még nem iOS néven az első széria 1.1.5 nemsokkal később jött a 2.0

2008.07.11 - nyilvános megjelenése az iPhone OS 2.0-nak

2009.06.17 - iPhone OS 3.0

2010.06.21 - iOS 4.0

2011.06.06 - iOS 5.0

2012.06.11 - iOS 6.0

2013.06.10 - iOS 7.0

2014.06.02 - iOS 8.0 (Jelenleg az 5. BETA verzióban van)

Az egyes szoftverek design szempontból való megközelítése szubjektív dolog, én ebbe nem mennék most bele túlságosan. Személy szerint nekem a 7-es jobban tetszik mint a 6-os, de vitatkozzatok velem nyugodtan, mint ahogy azt házon belül is tenni szoktuk. Vannak kollégáink, akik iPhone 5-ös készülékükhöz is 6-os verziós iOS-t használnak, és van olyan szervizesünk, aki már Augusztusban leszedte a 8.0-ás developer verzióját (aztán gyorsan le is törölte, mert bogarasabb volt a kelleténél).

iSzilva iPhone 5, 6.1.4-es iOS-el

A tüske

A funkcionalitás azonban már más tészta. Azt hiszem minden iPhone tulaj egyetért velem abban, hogy kár volt az Apple-nek belekényszerítenie mindenkit abba, hogy miután kíváncsiságból megnézte, hogy mi miatt érdemes 6-os iOS-ről 7-esre váltani, már nem volt visszaút. Vagyis van visszaút, csak azt úgy hívják, hogy iPhone alaplap csere, amelyen korábbi iOS rendszer fut, és ritka mint a fehér holló.  Az iPhone 4/4S esetében a hetes szoftver teljesen a felhasználói élmény kárára ment a telefon lelassulása miatt. Nyilván mindenki érti, hogy mi a célja ezzel az Apple-nek, és nyilván mindenki tudja, hogy nyakunkon a 8-as iOS hivatalos megjelenésével a 7-est is lassan cserélhetjük (meg az iPhone-unkat is), de sokaknak a visszaállíthatatlan 6-os iOS így is tüske marad a szemében.

Akkor vitázzunk

Te, Kedves Olvasó, szállj vitába velem/velünk. Melyik iOS szoftver fut a telefonodon jelenleg? Melyiket szereted és miért? Adok egy kis motivációt: aki lentebb kommentben vagy a Facebook-on a cikk alatt elküldi a legrégebbi iOS verziót screen shot-ban a telefonjáról, azt megvendégeljük egy hideg sörre és egy szoftverfrissítésre. :)

Tegyük tisztába az iOS szimbólumokat! Tegyük tisztába az iOS szimbólumokat!
2017. március 25.
Jelenleg közel két tucat szimbólum található az iOS 10 állapotsorában, amelyek sajnos nem mindig adnak megfelelő magyarázatot arra, hogy voltaképpen mit is jelentenek. A következő sorokban elmagyarázzuk, hogy pontosan melyik szimbólum mit is rejt magában.
Egyszerű, ingyenes YouTube videó letöltés iPhone-ra - Nézz klippeket offline Egyszerű, ingyenes YouTube videó letöltés iPhone-ra - Nézz klippeket offline
2015. február 19.
Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés a szervizünkbe érkező vásárlóktól, hogy hogyan tudnak letölteni YouTube videókat iPhone-ra úgy, hogy később offline módban is meg tudják nézni azokat. Ebben a cikkben erre a kérdésre adunk választ.
Olyanra kattintottál, amire nem kellett volna? Segítünk eltüntetni! Olyanra kattintottál, amire nem kellett volna? Segítünk eltüntetni!
2017. március 13.
Mindannyian szembesültünk már azzal a problémával, hogy készülékünk használata kényelmetlenné vált a megannyi becashelődött oldaltól, és az ezek által elfoglalt tárhelytől. Megmutatjuk, hogy tudod törölni a böngészési előzményeket.