Az örök vitatéma: iOS

2014. augusztus 8. -
Most, hogy nyakunkon az iOS 8-as verziója, ideje egy kicsit visszamenni az időben (sok iOS 7 felhasználó nevében mondhatom, hogy feltépni a régi sebeket) és visszatekinteni egy kicsit a régebbi verziókra, illetve vitázni egy jót, hogy ki mit használ az iPhone-ján.
Az örök vitatéma: iOS

Honnan a név?

2007 Június 29.-ét írtunk, amikor az Apple leleplezte az első iPhone-hoz írt szoftverét, ekkor még név nélkül. Egészen 2008 Március 6.-ig nem is volt hivatalos neve a szoftvernek, az Apple úgy kommunikálta, hogy az iPhone az "OS X" egy verzióján fut. Ezután már iPhone OS-nek hívták egészen a 2010 Június 7.-ei átnevezéséig, amikor is az iPhone már nem az egyetlen eszköz volt amin ez a szoftver futott. Az Apple az "iOS" védjegyet a Cicso-tól vette.

Verziók

Röviden végigszaladunk a verziókon csak a miheztartás végett. Ha kimaradna valami, akkor nyugodtan írjátok meg kommentben:

2007.06.07 - ekkor még nem iOS néven az első széria 1.1.5 nemsokkal később jött a 2.0

2008.07.11 - nyilvános megjelenése az iPhone OS 2.0-nak

2009.06.17 - iPhone OS 3.0

2010.06.21 - iOS 4.0

2011.06.06 - iOS 5.0

2012.06.11 - iOS 6.0

2013.06.10 - iOS 7.0

2014.06.02 - iOS 8.0 (Jelenleg az 5. BETA verzióban van)

Az egyes szoftverek design szempontból való megközelítése szubjektív dolog, én ebbe nem mennék most bele túlságosan. Személy szerint nekem a 7-es jobban tetszik mint a 6-os, de vitatkozzatok velem nyugodtan, mint ahogy azt házon belül is tenni szoktuk. Vannak kollégáink, akik iPhone 5-ös készülékükhöz is 6-os verziós iOS-t használnak, és van olyan szervizesünk, aki már Augusztusban leszedte a 8.0-ás developer verzióját (aztán gyorsan le is törölte, mert bogarasabb volt a kelleténél).

iSzilva iPhone 5, 6.1.4-es iOS-el

A tüske

A funkcionalitás azonban már más tészta. Azt hiszem minden iPhone tulaj egyetért velem abban, hogy kár volt az Apple-nek belekényszerítenie mindenkit abba, hogy miután kíváncsiságból megnézte, hogy mi miatt érdemes 6-os iOS-ről 7-esre váltani, már nem volt visszaút. Vagyis van visszaút, csak azt úgy hívják, hogy iPhone alaplap csere, amelyen korábbi iOS rendszer fut, és ritka mint a fehér holló.  Az iPhone 4/4S esetében a hetes szoftver teljesen a felhasználói élmény kárára ment a telefon lelassulása miatt. Nyilván mindenki érti, hogy mi a célja ezzel az Apple-nek, és nyilván mindenki tudja, hogy nyakunkon a 8-as iOS hivatalos megjelenésével a 7-est is lassan cserélhetjük (meg az iPhone-unkat is), de sokaknak a visszaállíthatatlan 6-os iOS így is tüske marad a szemében.

Akkor vitázzunk

Te, Kedves Olvasó, szállj vitába velem/velünk. Melyik iOS szoftver fut a telefonodon jelenleg? Melyiket szereted és miért? Adok egy kis motivációt: aki lentebb kommentben vagy a Facebook-on a cikk alatt elküldi a legrégebbi iOS verziót screen shot-ban a telefonjáról, azt megvendégeljük egy hideg sörre és egy szoftverfrissítésre. :)

Retro telefonteszt: az eredeti Apple iPhone Retro telefonteszt: az eredeti Apple iPhone
2015. augusztus 11.
Mindegy ki-mit gondol a cupertinoi cégről, azt el kell ismerni, hogy amikor az Apple 2007-ben bemutatta az első iPhone-t a világnak, egy új korszak kezdődött az okostelefonok világában. Ebben a cikkben újrateszteljük az eredeti iPhone akkori funkcióit, mintegy újból bemutatva az okostelefon piac úttörőjét.
Máris találgatnak, milyen lesz az új iPhone 7 Máris találgatnak, milyen lesz az új iPhone 7
2016. január 19.
Újév, új iPhone. Az elmúlt néhány esztendő során hozzászokhattunk már ehhez a metódushoz, aminek velejárói a hétről-hétre, illetve napról-napra megjelenő pletykák, találgatások és konspirációk a legújabb Apple okostelefon modellel kapcsolatban. Itt is az első, ami egyelőre nem áll túl stabil lábakon, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján, sosem tudhatjuk, miből lesz a cserebogár.
Napi érdekesség: Tim Cook óva int a technológia túlzott használatától Napi érdekesség: Tim Cook óva int a technológia túlzott használatától
2018. február 8.
Az Apple vezetője, Tim Cook nem hisz a technológia túlzott használatában, és nem akarja látni az unokaöccsét a közösségi média platformjain sem. Emellett radikális elképzelései vannak a programozási nyelvek ismeretéről is.