iPhone 6 - Zafírkristály üveg vagy Gorilla Glass?

2014. szeptember 23. -
Annak ellenére, hogy a tech világ és a felhasználók reménykedtek benne, hogy az iPhone 6-os kijelzője már zafírkristály üveg borítást kap, az Apple háza tájáról származó információk szerint, ez az opciót az utolsó pillanatokban változott.
iPhone 6 - Zafírkristály üveg vagy Gorilla Glass?

Miért nem használt az Apple zafírkristályt az iPhone 6-nál?

Számtalan oka van annak, hogy az Apple nem zafírkristály üveget használt az új generációs iPhone-nál, íme a három legfontosabb tény:

  • mert nehéz
  • mert drága
  • mert könnyen törik

Ezek mind érthető okok, gondoljunk csak bele: az Apple folyamatosan arra törekszik, hogy vékonyabbá, könnyebbé tegye a készülékeit, különös hangsúlyt fordítva az iPhone-ra. A zafírkristály üveg 67%-al többet nyom, mint a jelenleg használt Gorilla Glass, tehát a 6-os generáció méretnövekedésével sokkal nagyobb többletsúlyt keletkezett volna a zafírkristály üveg használatával. Az árbeli különbségek (a zafírt 10-szer drágább előállítani) talán még a súlytöbbletnél is nyilvánvalóbbá teszik a zafír mellőzését.

Akkor mit használt az Apple az iPhone 6 üvegénél?

Gorilla GlassForrás: www.corninggorillaglass.com

Az iPhone 6 üvegfelülete Gorilla Glass, bár az Apple és a Gorilla Glass-t gyártó Corning cég sem ismerte ezt el hivatalosan, de a két vállalat közötti nyilvánosan megtekinthető pénzmozgás erre enged következtetni. Ugyan a Corning maga is elismerte, hogy a zafírkristály kevésbé karcolódik, mint a saját termékük, ugyanakkor kiemelték, hogy az előállítása sokkal környezetszennyezőbb és drágább, valamint a töréstesztek kimutatták, hogy egy akkor felületen mint az iPhone 6 és 6 Plus üvege, a zafírkristály könnyebben törik.

Zafírkristály használata a jelenlegi termékpalettán

Minden hátránya ellenére az Apple és a piacvezető zafírkristály üveg gyártó GT Advanced Technologies kutatói között egyre szorosabb az együttműködés, hiszen nem titkolt cél, hogy a jövőben bemutatkozó Apple termékek már zafírkristály üveget viseljenek. Amennyiben hinni lehet a pletykáknak, a 2015-ben bemutatkozó Apple Watch lesz az első, teljes egészében zafírkristály üveggel rendelkező produktum.

Az Apple-nek így is rengeteg zafírkristály borításra van szüksége a jelenlegi termékpalettájához, mert az iPhone 6, az iPhone 6 Plus és az iPhone 5s Touch ID-s home gombján, valamint ezeknek a modelleknek és az 5c-nek a kamera lencse burkolatán is zafírkristály üvegborítás van.