iPhone 4/4S háttérvilágítás IC javítás
19.990,- Ft

Ha az iPhone 4/4S képernyőjén nincs kép, az nem egyenlő azzal, hogy a kijelző hibásodott meg. Még akkor sem, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az Apple okostelefonjainak egyik legérzékenyebb és legkönnyebben sérülő alkatrésze az érintőképernyő és az LCD. Az iPhone 4/4S háttérvilágítás IC meghibásodása ugyanúgy felelőssé tehető akkor, ha sötét képernyővel, vagy a háttérvilágítás hiányával találkozunk.

A cserélendő iPhone 4/4S háttérvilágítás IC

Az iPhone 4S-nél a háttérvilágítás IC cseréje az alaplapi javítások körébe sorolandó, és mint minden ilyen típusú szervizelés, összetett és rendkívüli szakértelmet igényel. A háttérvilágítás IC legtöbbször beázott készülékeknél jelentkező hibaforrás, mivel az alaplapon lévő nedvesség az oxidációs folyamatok során, tönkreteheti ezt az IC-t is. Ritkábban ugyan, de előfordulhat leejtés okozta sérülésként is a háttérvilágítás integrált áramkör hibája, mert az iPhone 4/4S alaplapja 12 rétegű, és 2-3 mikron elhajlás már az áramkör működésének befolyásolását okozhatja. A 4/4S-ben a kijelző a meghajtáshoz szükséges feszültséget a processzortól kapja, viszont ennek cseréje nem lehetséges, így ha bebizonyosodik a háttérvilágítás IC hibája, tehát vagy egyáltalán nincs kijelzés, vagy kijelzés van, de háttérvilágítás nincs, akkor ezt az áramkör és a körülötte lévő tekercsek cserélődnek ki. A javítás során (különösen a beázott készülékeknél) előfordulhat, hogy más, alapvető alkatrészeket is cserélni kell. Az iPhone 4/4S háttérvilágítás IC cseréje nagyjából 2-3 órát vesz igénybe.iphone 4 backlight

 

FIGYELEM! A Backlight IC cseréjét (mint minden IC-t és alaplapi javítást) csak abban az esetben végezzük el, ha az ügyfél megérti, hogy szerelés közben olyan rejtett hibák is előjöhetnek, amiknek a javítása, csak alaplap cserével lehetséges.

Szerelés menete

Ahhoz, hogy a háttérvilágítás IC-t ki tudjuk cserélni először is ki kell szerelnünk az alaplapot. Ha ezzel megvagyunk, akkor magát a panelt egy erre kialakított eszközzel rögzítjük, majd infra állomás és hőlégfúvó segítésével egy speciálisan meghatározott hőmérsékleti tartományig hevítjük. Ha elértük a kívánt tartományt, akkor egy óvatos metszés után el tudjuk távolítani a megrongálódott iPhone 4/4S háttérvilágítás IC-t.

Pro tipp

  • Mint minden, ami az iPhone alaplapi javításához kapcsolható, a háttérvilágítás IC-je is egy komplex, szakértelmet és tapasztalatot igénylő feladat, mert az alaplapi panel amellett, hogy rendkívül bonyolult és összetett, igencsak drága és sérülékeny, így egy avatatlan kéz hamar kárt tud tenni benne.
  • Szerviznehézségi szint: 12/10