iPhone X bekapcsoló szalagkábel csere
29.990,- Ft

A cserélendő iPhone X bekapcsoló szalagkábel

Az iPhone X bekapcsoló szalagkábelén helyezkedik el a bekapcsoló gomb, illetve a hátoldali kamerákhoz tartozó vaku is. Ezeknek az alkatrészek meghibásodásának esetén szükséges cserélnünk a bekapcsoló szalagkábelt.

A bekapcsoló gomb ritkán törik, de előfordul egy-egy szerencsétlenebb ejtés után. Ilyenkor szabad szemmel is jól láthatóan a gomb besüllyed, miközben nyomod, nem ad ki kattanó hangot, és nem is reagál egyáltalán. Ez a meghibásodás egy ütésálló iPhone X tok segítségével 95%-osan kiszűrhető.

A vaku szintén sérülhet ejtés során, ilyenkor mechanikai kár kevésbé, elektronikai annál inkább keletkezhet benne. Érdemes megvizsgálni a készüléket szoftveresen, mielőtt az alkatrész hibájára gyanakodnál, a kamera alkalmazását elindítva ellenőrizd, hogy a vaku engedélyezése „automatikus”, esetleg „be” beállításra van-e kapcsolva. A készüléked a vakut használja elemlámpa funkció közben is, így ha lehúzod a fentről legördülő sávot, és rákattintasz az elemlámpa ikonra, meg kell jelennie a fénynek. Ha nem működik, hozd el szervizünkbe a készüléked, ahol szerviztechnikus kollégáink mindössze 45 perc alatt gyári minőségű bekapcsoló szalagkábelt építenek a régi helyére.

Az iPhone X bekapcsoló szalagkábel csere menete

A bekapcsoló szalagkábel cseréjéhez a legtöbb alkatrészt ki kell szerelnünk a készülékből, így a munkafolyamat nagyobb tapasztalatot igényel. A kijelző eltávolítása az egyik legkényesebb része a szerviznek, hiszen a vékony OLED panel könnyen sérül. Az alkatrészt rögzítő ragasztóanyagot ráadásul fel kell hevíteni, aminek hatására a kijelző még inkább ki van téve a sérülések lehetőségének.

Megfelelő eszközökkel, jelen esetben a melegítőpaddal, és szerszámokkal egy tapasztalt szervizben kockázatmentesen el tudják távolítani a kijelzőt. Azonban tapasztalat nélkül könnyen elszakíthatják a Touch, illetve LCD szalagkábelét, ami következtében az egész előlapot cserélni kell, amit az Apple rémisztően magas áron cserél. Amennyiben sikerült a kijelző eltávolítása, oldalra döntjük és az akkumulátor szalagkábelét csatlakoztatjuk le legelsőre az alaplapról. Miért fontos ez? Így kerüljük el, hogy a készülék a szerelés közben kisüljön. Nem gyakori eset, ugyanakkor előfordul, és mi szeretünk minden hibázási lehetőséget kihasználni.

Az iPhone X belsejét ezután kezdjük el kibontani, az akkumulátort, a kettéhajtott alaplapot, kamerákat, mind-mind kiemeljük. Közben figyelünk arra, hogy a szerviz során az egymáshoz közeli alkatrészek nehogy sérüljenek eltávolításkor. Vastagabb csavarhúzókkal, indokolatlanul erős mozdulatokkal kondenzátorokat is leszakíthat egy tapasztalatlan szervizes az alaplapról. Miután kiemeltünk minden szükséges alkatrészt, helyére illesztjük az újat és leteszteljük a készüléket.

Pro tipp

  • Azt javasoljuk, ne rendelj az internetről alkatrészeket. Nem tudhatod, milyen minőségűek, ráadásul az otthoni beépítésük szinte lehetetlen. Törés, karcolás nélkül nem fogod megúszni, ami súlyos tízezrekbe fog utólag kerülni.
  • Szerviznehézségi szint: 8/10