iPhone X csengő hangszóró csere
29.990,- Ft

A cserélendő iPhone X csengő hangszóró

Az iPhone X a csengő hangszóróját hallod akkor, ha hívások során kicsöng a készüléked, esetleg videókat játszol le, vagy megszólal az ébresztőd. Ha az elmúlt időszakban romlott a csengő hangszóró által lejátszott hangok minősége, az alkatrész hibájára gyanakodj.

Mit jelent az, hogy romlott a minősége? Az alkatrészt többféle meghibásodás érheti, így a hibajelei is különbözhetnek. Ha tompábban, halkabban szól jó eséllyel koszolódott a hangszóró nyílása. Szervizünkben járt már olyan ügyfél, aki egy másik szervizben cseréltette a hangszóróját, mégsem javult a készülék állapota. Megvizsgáltuk a telefont, csupán a nyílást kellett kitakarítani, az alkatrész cseréje egyáltalán nem volt szükséges.

Ha teljesen néma marad a készülék, valószínűleg elszakadt a membrán, esetleg elektronikai kár érte a hangszórót. Ez egyébként ritkábban fordul elő, mielőtt erre gyanakodnál, vizsgáld át szoftveresen a készüléket, nem állítottad-e néma módba, vagy nem csökkented le a hangerőt.

Az iPhone X csengő hangszóró csere menete

Az iPhone X csengő hangszóró cseréjéhez el kell távolítanunk a kijelzőt. Ha a kezedbe veszed és megvizsgálod közelebbről, rájöhetsz, az alkatrész tapadása szilárd és pontos, azaz nem csak a Lightning csatlakozó melletti két csavar tartja. A Samsung gyártotta OLED panel peremén végighúzódó ragasztóanyag és vízzáró réteg tartja erőteljesen, ennek feloldásához melegítőpadon, olvadáspontig hevítjük a készüléket a kijelző felőli oldalon. Hála a kifejezetten erre a célra tervezett gépnek, a kijelző eltávolítását kockázatmentesen el tudjuk végezni.

Mielőtt teljesen eltávolítanánk a kijelzőt, az akkumulátor szalagkábelét leválasztjuk az alaplapról. Ezután csatlakoztathatjuk le a kijelző Touch és LCD szalagkábelét, majd a beszédhangszóró csatlakozóját is. A szalagkábelekkel finoman kell bánni. Habár csatlakozásuk az alaplaphoz erős, az anyaguk gyenge. Az említett szalagkábeleket azonban nem lehet cserélni, így szakadásuk esetén az egész kijelzőt kell, aminek ára rémisztő magasságokba rúghat.

A készülék belsejéből ezután kiemeljük a csengő hangszórót, ügyelve arra, hogy a kettéhajtott alaplapon található lábakat, kondenzátorokat véletlenül se hajlítsuk el. Hasonlóan a szalagkábelekhez, ezek is pótolhatatlan alkatrészek.

Pro tipp