iPhone X kamera lencse csere
19.990,- Ft

A cserélendő iPhone X kamera lencse

Az iPhone X hátlapi kamera rendszere előtt található egy lencse, ami védi az alkatrészt a külső behatásoktól. Éppen ezért, ha a telefont odaütöd valamihez, vagy akár a táskádba teszed egy kulcs társaságában, nem a kamera, hanem a lencse fog karcolódni. Ugyanakkor a lencse épsége ugyannyira fontos, mint a kamera tökéletes állapota.

Miért? Ha a lencse karcos, horzsolt, vagy törött, az ellehetetleníti a hátoldali kamera használatát. A kamera lencse hibáját felismerheted szabad szemmel. Előfordulhat, hogy a karc olyan apró, hogy szemmel nem látható, így húzd végig a lencsén az ujjad, érzel benne barázdát? Készíts képet a telefonoddal, nagyíts rá a homályos, fekete foltra, ha az is nő, elképzelhető, hogy a lencse a hibás.

Ügyfeleink már hoztak be olyan készüléket, amely hasonló hibákat produkált és előzetesen egy szervizben már végrehajtottak rajta egy hátlapi kamera cserét, a probléma mégsem oldódott meg. Sőt szerelés közben még sikerült a kevésbé tapasztalt szerviztechnikusnak a bekapcsoló szalagkábelt is megtörnie, ami következtében a fényképező vakuja sem működött tovább. Könnyű ilyenkor a kamera rendszert hibáztatni, ugyanakkor az mégis tökéletes állapotban maradt. Az ügyfelünk problémáját a kamera lencse cseréje oldotta meg, és utólagosan a bekapcsoló szalagkábelt is cserélnünk kellett.

Az iPhone X kamera lencse csere menete

Miután megállapítottuk a probléma okát, szétszereljük a készüléket. A kamera lencse a hátlapba épített alkatrész, ennek következtében az összes belső perifériát el kell távolítanunk a készülékből. (Ez indokolja a viszonylag hosszabb, 60 perces munkafolyamatot.)

Fűtőpadra helyezzük a készüléket, ahol egyenletesen tudjuk melegíteni egy előre beállított hőfokra. Ez sokkal biztonságosabb, mint a legtöbb szervizben alkalmazott otthoni megoldás, amikor hajszárítót vetnek be erre a feladatra. A kijelzőt oldalra döntjük, lecsatlakoztatjuk az akkumulátort, majd óvatosan leválasztjuk a szalagkábeleket. Mindegyik vékony, sérülékeny alkatrész, az iPhone X OLED kijelzőjéből két kábel is csatlakozik az alaplaphoz, a Touch és az LCD, ha bármelyik elszakad, az egész kijelzőt cserélnünk kell. Az iPhone X kijelző ára pedig egyáltalán nem olcsó mulatság, az Apple például elképesztő összegért javítja.

Az L-alakú akkumulátor, kettéhajtott alaplap, hangszórók, mikrofonok, szalagkábelek mind eltávolításra kerülnek, végül szétválasztjuk a házat a hátlaptól. Legalább annyira bonyolult és nehézkes része ez a szerviznek, mint a kijelző eltávolítása. A melegítés során érzékenyebbé válik, egy erős mozdulat során a hátlap megtörhet, a ház deformálódhat. Ha sikerült szétválasztani, a lencsét kipattintjuk a helyéről, és új alkatrésszel visszaépítjük a készüléket.

Pro tipp

  • Természetesen előfordulhat, hogy a hátlapi kamera hibásodott meg, ilyenkor az alkatrész képtelen fókuszálni, az elkészült képek homályosak, sötét foltokkal borítottak lesznek.
  • Az iPhone X kamerájába épített optikai képstabilizátor jól végzi a dolgát, de csodát ne várj tőle. Ha maximálisan kiszűrnéd a kezed remegését a felvételekből, használd a Shoulderpod állványát!
  • Szerviznehézségi szint: 8/10