MacBook memória bővítés
25.000,- Ft

Ha kevés memória van a gépünkben nem fogunk tudni megfelelő gyorsasággal egyszerre több alkalmazást vagy programot futtatni. Ennek az oka egyszerű: a processzor számára már komoly megterhelést jelentő műveletek esetén a számítógép a merevlemezen is elkülönít egy kis területet, amit szintén memóriaként, gyorsítótárként fog használni.

 

Ez a fajta kvázi memória azonban jelentősen (akár 1 milliószor) lassabban olvasható és írható, mint az eredeti memória. Ilyenkor, tehát ha túl sok programot futtatunk egyszerre, és emiatt megtelik gépünkben a RAM, akkor érezhetően lassulni fog a munkamenet. Éppen ezért, ha a MacBook már nem olyan gyors, mint amilyen korábban volt, például észrevehetően lassabban nyílnak meg a különböző alkalmazások, ráadásul még jobban is melegszik a kelleténél, akkor érdemes lehet elgondolkodni a készülék memóriájának bővítésén.

 

Ráadásul a memóriának a hagyományos merevlemezes számítógépek mellett a legújabb Mac-ekben található szilárdtest meghajtóval (SSD-vel) rendelkező komputerek esetében is fontos szerepe van, ugyanis a virtuális memória folyamatos terhelése miattm a kevesebb memória ennél a meghajtó típusnál is csökkentheti a meghajtó élettartamát.MacBook RAM csere

Mennyi memóriát lehet a gépembe tenni?

Az Apple 64-bites processzorai és az OS X operációs rendszeri is komoly mennyiségű memória támogatására képesek, azonban a bővíthető memória mennyisége egyes típusoknál eltérő lehet. A régebbi 1066 Mhz-es memóriával rendelkező Mac-ekbe például még csak 2x4 GB memóriát lehetett rakni, míg az újabb gépekbe már ennél több, akár 2x8, vagyis 16 GB memória is elfér. Amennyiben nem tudja, hogy MacBook-jába pontosan milyen memória való, konzultáljon szervizünkkel.

Egyáltalán mit lehet bővíteni?

Memóriát bővíteni az Apple jelenlegi termékei közül az iMac 27", MacBook Pro 13" és 15" unibody, a Mac mini és a Mac Pro munkaállomásokban lehet. Ebből következik, hogy az alaplapra integráltság miatt nem lehet memóriát bővíteni egyetlen MacBook Air vagy Retina kijelzős MacBook Pro modellben sem.

Pro tipp

  • Ha nem tudod, hogy a MacBook-odnak mennyi a memória maximuma, akkor erre itt egy ingyenes alkalmazás: a Mactrecker-ben minden géptípushoz pontosan leírják a bővítési lehetőségeket.