Mitől omlik össze az iPhone 6?

Mitől omlik össze az iPhone 6?

 

Az Apple eddigi legújabb iPhone-szériájának van egy különleges "képessége" – a legváratlanabb pillanatokban képes látszólag ok nélkül összeomlani. Nem mintha ez példa nélkül álló volna, de ez esetben komolyabb hiba is húzódhat a háttérben. Az okostelefonok sem hoztak újat megbízhatóság terén – annak idején a kékhalál szállóigévé vált a Windows-felhasználók körében, manapság pedig aligha találunk olyan okostelefon-tulajt, akinek nem omlott még össze, indult újra meglepő hirtelenséggel a telefonja.

Az iPhone esetében ehhez akár már egy szöveges üzenet is elég, mint kiderült néhány hónapja – ha kínai karakterekkel küldünk üzenetet, és azt a rendszer rövidíteni próbálja, máris kész a "katasztrófa".

 

iPhone_6_tartalom

 

Egyes applikációk önmagukban is okozhatják a hibát – ezek általában olyan appok, amelyek csak bizonyos típusok vagy iOS verziók esetén produkálják a jelenséget, így "átcsúsztak" az Apple szűrőjén. Ha a hirtelen újraindulás mindig egy adott app használatakor fordul elő, egyszerűen töröljük azt, és keressünk helyette egy másikat hasonló funkciókkal – a több tízezer között biztosan találunk majd megfelelőt a helyettesítésre.

 

A túlmelegedés szintén okozhatja a hirtelen újraindulást – ha a napon hagyjuk, vagy túlterheljük meleg helyen tárolva a telefont, akkor a saját védelmében a rendszer egyszerűen leállhat, amíg le nem hűl. Így anélkül használhatjuk majd tovább, hogy kárt tennénk a rendszerben.Ha viszont egy új, még gyakorlatilag használatlan telefonunk van, amely valóban indok nélkül indul újra, akkor jó eséllyel cserére lesz majd szükségünk…

Nem jött be a triplázás

A hiba ugyanis lehet magában a szériában is. Még 2014 végén kaptak szárnyra a hírek, hogy a 128 gigabájtos iPhone 6 Plus modellek tulajdonosai, kiemelten azok, akik nagy könyvtárakat hoztak létre, folyamatos újraindulásokat tapasztaltak.

Végül kiderült, hogy a hibát valószínűleg a TLC-k, vagyis triple-level cellák okozzák a NAND flash memóriában. Az iPhone tervezői ki akarták használni a TLC által nyújtott előnyöket, az ugyanis akár 50 százalékkal több információt (egészen pontosan, nevéhez híven 3 bitet) képes tárolni, szemben a két bit tárolására alkalmas MLC, vagyis multi-layer cellákkal.

 

iPhone 6 összeomlik

 

A TLC flash speciális NAND flash memóriatípusa mindemellett olcsóbb is, ami valószínűleg szintén közrejátszott abban, hogy az Apple-nél ezt a megoldást választották. Hátránya, hogy az SLC (single-level) és MLC memóriákhoz képest lassabb megoldás.

A TLC NAND memória használata tehát a jelek szerint megbosszulta magát, a szakemberek szerint ugyanis ehhez köthető a hiba. Ugyanez a memóriatípus egyébként néhány iPadbe is beépítésre került, ugyanakkor a legtöbb iPhone stabilabb MLC NAND memóriát kapott.

 

Ugyanakkor nem csak az iPhone-felhasználóknak kell tartaniuk tőle, a Business Korea szerint ugyanez a memóriatípus Samsung készülékekben is előfordulhat.

 

Novemberben még arról szóltak a hírek, hogy akár tömeges visszahívással is megpróbálhatja orvosolni az Apple a gondot, azóta azonban már csend van. Ha viszont valakinek mégis egy ilyen hibás, instabil memóriával felszerelt készülék jutott, az ennek ellenére valószínűleg lecseréltetheti azt a hivatalos terjesztőnél.